Κριτσίνια Σνακ

Κριτσίνια με σπανάκι

Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για σνακ στη βόλτα ή στην παραλία, χωρίς λευκό αλεύρι, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Jump to Recipe

H αγαπημένη μας φίλη η Γιώτα, το τελευταίο διάστημα, μου έλεγε συνέχεια: “Θέλουμε συνταγή με κριτσίνια! Πότε θα φτιάξεις κριτσίνια;”. Το αμελούσα, η αλήθεια, γιατί έχω τόσες πολλές συνταγές σε αναμονή να σας δείξω και δεν έμενε χρόνος στο μυαλό μου, να σκεφτώ και νέες. Μέχρι που λίγες μέρες πριν από τις διακοπές, ετοιμάζοντας στα σνακ για να έχουμε μαζί μας, είδα πως είχα αρκετή ποσότητα φρέσκο σπανάκι στο ψυγείο. Είχε μείνει από τα παγωτίνια και δεν είχα προλάβει να το αξιοποιήσω κάπως αλλιώς. Επομένως, το τρίπτυχο: φωνή Γιώτας, περίσσευμα σπανάκι και ανάγκη για εύχρηστα σνακ παραλίας, δημιούργησαν αυτή τη συνταγή: τα πρώτα μας κριτσίνια.

Εγώ, στο Αναστασάκι, φτιάχνω κριτσίνια από πολύ νωρίς, καθώς είναι ένα σνακ εύκολο στη λαβή, το κάνεις όσο λεπτό θέλεις και είναι αρκετά σκληρό, γεγονός πολύ χρήσιμο όταν βασανίζεται από την οδοντοφυΐα.

Υλικα:

  • Αλεύρι ζέας: Το αποκαλούμε αλλιώς και αλεύρι από δίκκοκο σιτάρι. Είναι πρόγονος του ντίνκελ και λόγω της απουσίας του γονιδιώματος D, που υπάρχει στο κοινό αλεύρι, είναι πιο ανεκτό από άτομα με ήπια δυσανεξία στη γλουτένη. Περιέχει υψηλό επίπεδο πρωτεΐνών, φυτικών ινών, μαγνησίου και βιταμινών.
  • Ρεβυθάλευρο: Για όσους δεν το έχουν ακούσει ξανά, ναι, είναι αυτό που ακούγεται: αλέθεται το ρεβύθι και μας δίνει το αλεύρι του. Διατηρεί διατροφικά όλα τα πλεονεκτήματα του ρεβυθιού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σαν όσπριο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Έχει ελάχιστη γλουτένη, για αυτό και δεν φουσκώνει σε σχέση με τα κοινά άλευρα, αλλά δεν μας απασχολεί στη συγκεκριμένη συνταγή.
  • Φρέσκο σπανάκι: Τι να πει κανείς για την θρεπτικότητά του; Θυμόμαστε τον Ποπάυ, που το κατάπινε με το κιλό και φούσκωναν τα μπράτσα του! Πλούσιο σε βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Στη συνταγή θα χρειαστούμε φύλλα από φρέσκο σπανάκι, αν ωστόσο έχετε κατεψυγμένο, μπορείτε να το αποψύξετε και να το στραγγίσετε πάρα πολύ καλά.
  • Νερό: Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε την ποσότητα, αν χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο αλεύρι.
  • Ελαιόλαδο: Αγνό παρθένο, απαραίτητη προσθήκη για τα κριτσίνια.
  • Λιναρόσπορος: Πλούσιος σε Ω3 λιπαρά, δένει πολύ ωραία με το μείγμα μας. Ιδανικά, έχουμε ολόκληρο και τον αλέθουμε επιτόπου σε μύλο αλλιώς χρησιμοποιούμε έτοιμο κοπανισμένο. Αν δεν έχετε, μπορείτε να τον παραλείψετε αλλά προτείνω να τον βάλετε στην διατροφή σας.
  • Μπέικιν πάουντερ: Υπάρχουν στην αγορά και μπέικιν χωρίς γλουτένη, αν την αποφεύγετε. Μπορείτε να το παραλείψετε και τελείως, αλλά έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα αν το χρησιμοποιήσετε.
  • Ξύδι: Χρησιμοποιώ μηλόξυδο, χωρίς θειώδη. Βοηθάει τα κριτσίνια να γίνουν πιο τραγανά.
  • Μυρωδικά: Χρησιμοποίησα ξερό άνιθο, θυμάρι και σκόνη σκόρδο. Δένουν τέλεια με το σπανάκι αλλά μπορείτε να βάλετε και μυρωδικά της αρεσκείας σας.
  • Αλάτι: Το παραλείπετε για παιδιά κάτω του έτους ή αν δεν χρησιμοποιείτε γενικότερα. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε μόνο στο μισό μείγμα και να έχετε κριτσίνια ανάλατα, κατάλληλα για τα παιδάκια σας και με αλάτι, για εσάς.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Βάζω στο μούλτι το σπανάκι, το νερό και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιώ, να γίνουν ένα μείγμα.
  2. Το μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά: τα άλευρα, τα μυρωδικά και τον λιναρόσπορο.
  3. Ανακατεύω καλά, στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά με τα χέρια μου. Μην βιαστείτε να προσθέσετε νερό. Δώστε λίγο χρόνο στο ανακάτεμα και ενσωματώστε όλα τα υλικά. Σιγά σιγά, θα αρχίσετε να νιώθετε το ελαιόλαδο και θα έχετε ένα ζυμάρι εύπλαστο, που δεν κολλάει στα χέρια.
  4. Χωρίζω τη ζύμη σε μπαλάκια, περίπου 20 γραμμαρίων το καθένα. Βγαίνουν περίπου 20 μπαλάκια.
  5. Πλάθω τα κριτσίνια μου στο σχήμα που επιθυμώ: εμείς κάναμε μπαστουνάκια και κρίκους.
  6. Το ζυμάρι είναι πολύ εύπλαστο και δεν κολλάει στα χέρια, επομένως, δεν χρειάζεται να τα πλάσετε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αν, ωστόσο, δυσκολεύεστε, μπορείτε να βάλετε ελάχιστο λάδι στα χέρια σας.
  7. Τα απλώνω το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί με τη λαδόκολλα και ψήνω για 15-20 λεπτά. Ο χρόνος ωησίματος έχει να κάνει με το πόσο λςπτά έχω πλάσει τα κριτσίνια μου αλλά και με το πόσο τραγανά τα θέλω. Προσοχή όμως, μην τα κάψω.
βημα 1
βημα 2
βημα 3
βημα 4
βημα 5
βημα 6

Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!

Η βοήθεια της Αναστασίας:

Στη συνταγή αυτή ήταν σχεδόν 18 μηνών. Είχε αποκτήσει μεγάλη άνεση στο να μεταφέρει υλικά από το ένα μπολ στο άλλο, είτε με το κουτάλι είτε με τα χέρια αλλά ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήσαμε να πλάσουμε κάτι, να του δώσουμε σχήμα. Έχει ασχοληθεί λίγο με πλαστελίνες αλλά ακόμη δεν τα καταφέρνει. Βλέποντας εμένα, προσπάθησε, έπιασε τη ζύμη, ένιωσε την υφή της αλλά κατά βάση, ανάμεσα στο πλάσιμο, την έτρωγε κι όλας!

  • Έβαλε μέσα στο μούλτι το σπανάκι. Το έκανε και με τα χέρια αλλά μετά αποφάσισε πως πιο εύκολο είναι να αναποδογυρίσει το μπολ με τα φύλλα, μέσα στον κάδο του μούλτι.
  • Το ίδιο έκανε και με το νερό και με το λάδι. Είχαμε κάποιες απώλειες, έπεσε λίγο νερό πάνω στον πάγκο αλλά δεν έχει σημασία.
  • Πατήσαμε παρέα το αγαπημένο της κουμπί “βουμ – βουμ” και πολτοποιήσαμε τα υλικά. Μετέφερε το μείγμα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, αφού το δοκίμασε πρώτα φυσικά.
  • Μετέφερε με μεγάλη επιτυχία και τα αλεύρια στο μεγάλο μπολ και το ίδιο έκανε και με τα υπόλοιπα υλικά, με το κουταλάκι. Εννοείται δοκίμασε και από τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και δεν πτοήθηκε καθόλου όταν γεύτηκε τη σκόνη σκόρδου.
  • Ανακάτεψε, όσο μπορούσε το μείγμα με το κουτάλι, τρώγοντας παράλληλα (θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί) και μετά, ανακάτεψα εγώ με τα χέρια μου, να το φερω στην κατάλληλη μορφή.
  • Την άφησα να επεξεργαστεί το μείγμα: να το χτυπήσει με τα χέρια της, να δοκιμάσει να το κόψει και να κάνει μπαλίτσες, όπως εγώ και της έδειξα πως μπορούμε να το πλάσουμε σε μπαστουνάκια. Έκανε τίμιες προσπάθειες, συνεχίζοντας να τρώει από τη ζύμη.
1
image_6487327 (3)
image_6487327 (2)
2022-07-29 18.09.10
2022-07-29 18.09.34
2022-07-29 18.10.08
image_6487327 (1)
image_6487327
2022-07-29 18.11.19
2022-07-29 18.11.37
2022-07-29 18.12.23
4
3
2022-07-29 18.16.32-1
2
5

Κριτσίνια με σπανάκι

Course: Κριτσίνια, ΣνακDifficulty: Μέτρια
Τεμάχια

20

κριτσίνια
Προετοιμασία

20

minutes
Ψήσιμο

20

minutes

ΥΛΙΚΑ:

  • 150 γρ. αλεύρι ζέας (δίκκοκο σιτάρι)

  • 80 γρ. ρεβυθάλευρο

  • μία γεμάτη χούφτα φύλλα σπανάκι φρέσκο

  • 80 ml νερό

  • 70 ml ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανισμένος

  • 1 κ.γ. ξύδι

  • 1 κ.γ. ξερό θυμάρι

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο

  • 1/2 κ.γ. ξερός άνιθος

  • Προαιρετικά: αλάτι για παιδιά άνω του έτους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
  • Βάζω σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά: τα άλευρα, τον λιναρόσπορο, τα μυρωδικά και το σκόρδο, το μπέικιν και ανακατεύω.
  • Βάζω στο μούλτι τα φύλλα σπανάκι και τα πολτοποιώ μαζί με το νερό και το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτω το υγρό μου μείγμα (σπανάκι – ελαιόλαδο – νερό), μέσα στο στερεό μείγμα και ανακατεύω καλά, στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι.
  • Το μείγμα μου πρέπει να είναι εύπλαστο, να μην κολλάει στα χέρια. Δίνω λίγο χρόνο στο ανακάτεμα, να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να αρχίσω να νιώθω το ελαιόλαδο στη ζύμη.
  • Βάζω το μείγμα στον πάγκο, χωρίς να είναι απαραίητο να τον έχω αλευρώσει. Δεν κολλάει η ζύμη. Αν χρειαστεί, μπορώ να βάω λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μου.
  • Χωρίζω τη ζύμη σε μπαλάκια, βάρους περίπου 20 γραμμαρίων το καθένα και πλάθω στο σχήμα που θέλω.
  • Τα βάζω σε ταψί στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνω για 15-20 λεπτά περίπου, ανάλογα με το πόσο λεπτά τα έχω πλάσει και πόσο τραγανά τα θέλω.

Notes

  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά ίσως χρειαστεί να προσαρμόσω το νερό που θα χρησιμοποιήσω.
  • Όσο πιο λεπτά τα πλάσω, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθούν και θα είναι και πιο σκληρά. Προσοχή, γιατί αρπάζουν εύκολα αν είναι πολύ λεπτά.
  • Αν τα βγάλω στο δεκαπεντάλεπτο, θα είναι λίγο πιο μαλακά ενώ αν τα αφήσω λίγο παραπάνω θα γίνουν λίγο πιο τραγανά. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τους χρόνους ψησίματος, όπως θέλετε.
  • Διατηρούνται 4-5 μέρες το καλοκαίρι σίγουρα. Ιδανικά στο ψυγείο. Μπαίνουν και κατάψυξη και είναι εξίσου τραγανά όταν βγουν και αποψυχθούν.
2022-07-30 16.24.19-1
2022-07-30 16.24.44-1

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x