Πολύ εύκολα να γίνουν, τηγανίζονται χωρίς λάδι, χωρίς βούτυρο, μπορούν να γίνουν και χωρίς λευκό αλεύρι, αν το αποφεύγετε! Γεμίζουμε με ό,τι θέλουμε και έχουμε μέσα σε λίγη ώρα πεντανόστιμα πιτάκια!
Jump to Recipe
Πανεύκολα πιτάκια στο τηγάνι, χωρίς βούτυρο, έχετε φάει;
Έφτιαχνα μια συνταγή για καιρό, πριν την Αναστασία, ωστόσο είχε βούτυρο, αρκετό, και δεν θέλω να χρησιμοποιώ. Δοκίμασα να την τροποποιήσω και βγαίνει ακόμη πιο νόστιμη με ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Θυμίζουν τα γνωστά μας τηγανόψωμα ή τα λεγόμενα ινδικά naan! Επίπεδες πιτούλες που μπορείς να τις απολαύσεις είτε σκέτες, είτε με μυρωδικά, είτε γεμιστές με κάποιο φυτικό τυράκι, μανιτάρια, χόρτα ή ό,τι άλλο επιθυμείς! Είναι πανεύκολα και πολύ γρήγορα και μπορείτε να γεμίσετε με οτιδήποτε φαντάζεστε! Έχουν λίγο χρόνο αναμονής, για να φουσκώσουν αλλά η όλη διαδικασία μετά, είναι πολύ γρήγορη. Χρησιμοποιήστε τη βασική συνταγή και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Υλικά:
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ μόνο σόγιας, για πολλούς λόγους αλλά μπορείτε να βάλετε ό,τι γάλα έχετε. Προτιμήστε κάποιο χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
- Ελαιόλαδο: Εγώ τα φτιάχνω αποκλειστικά με ελαιόλαδο αλλά γίνονται και με λάδι καρύδας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε πλήρως το ελαιόλαδο ή να βάλετε μισή ποσότητα από το καθένα.
- Αλεύρι: Τα πιτάκια γίνονται πιο μαλακά και αφράτα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μπορείτε όμως, να χρησιμοποιήσετε αλεύρι φαγόπυρου ή ντίνκελ, αν θέλετε κάτι με λιγότερη γλουτένη. Έχω δοκιμάσει και με αλεύρι Ζέας αλλά είναι πιο δύσκολα στο γέμισμα. Μπορείτε όμως να τα αφήσετε και σκέτα. Είναι εξίσου νόστιμα.
- Μαγιά: Το διογκωτικό της συνταγής και ο λόγος που χρειάζεται λίγη αναμονή για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει τη ζύμη μας. Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω τα συγκεκριμένα πιτάκια χωρίς μαγιά.
- Αλάτι και μυρωδικά: Προαιρετικά για παιδιά άνω του έτους αλάτι και μυρωδικά ή μπαχαρικά κατά βούληση. Ταιριάζει πολύ ωραία σκόνη σκόρδο και ρίγανη, γίνονται σα σκορδοψωμάκια.
- Χόρτα, τυρί, τόφου, μανιτάρια και η λίστα της γέμισης είναι άπειρη.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Ζεσταίνω το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Θέλω να είναι χλιαρό αλλά όχι καυτό. Μεταφέρω σε ένα μπολάκι και ρίχνω και τη μαγιά. Ανακατεύω και σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη. Το αφήνω στην άκρη, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και φουσκώσει (βλ. φώτο). Όσο πιο πολύ ζέστη υπάρχει στον χώρο, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτή η διαδικασία. Συνήθως, μέσα σε 15 λεπτά είναι έτοιμη.
- Όταν είναι έτοιμη η μαγιά, φουσκωμένη και με φουσκάλες, τη μεταφέρω σε ένα μπολ και ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από αυτά της γέμισης.
- Ανακατεύω στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά με τα χέρια μου και ενσωματώνω σιγά σιγά όλα τα υλικά.
- Το ζυμάρι μου είναι εύπλαστο και δεν κολλάει στα χέρια. Το μεταφέρω σε ένα μπολ που έχω λαδώσει ελαφρώς. Το σκεπάζω και το αφήνω να φουσκώσει, σχεδόν να διπλασιάσει το μέγεθός του. Ισχύει ότι και με τη μαγιά. Όσο περισσότερη η ζέστη του περιβάλλοντος, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η διαδικασία. Τον χειμώνα, εγώ βάζω τα μπολ πάνω στο καλοριφέρ.
- Στο διάστημα αυτό, μπορώ να ετοιμάσω τη γέμισή μου. Όταν βάζω μανιτάρια, τα ψιλοκόβω και τους κάνω ένα πέρασμα στο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι καρύδας και μπαχαρικά. Όταν βάζω χόρτα, απλώς τα πλένω, τα στεγνώνω και τα ψιλοκόβω. Στο τόφου, το στραγγίζω και το τρίβω με τα χέρια μου. Μπορείτε να βάλετε και λίγο αλάτι ή μυρωδικά.
- Όταν φουσκώσει η ζύμη, την ρίχνω στον πάγκο και τη χωρίζω στα 4 ή στα 8, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλω τα πιτάκια μου. Εγώ, τα χωρίζω συνήθως στα 8.
- Τα πλάθω σε μπαλάκια και τα ανοίγω είτε με έναν πλάστη, είτε με τα χέρια μου. Αν χρησιμοποιήσω αλεύρι για όλες τις χρήσεις, είναι πιο εύκολη η διαχείριση της ζύμης είτε με τον πλάστη, είτε με τα χέρια. Όσο λιγότερη η γλουτένη, για εμένα είναι πιο εύκολη η διαχείριση με τα χέρια.
- Βάζω τη γέμιση στο κέντρο και κκλείνω το πιτάκι. Το πατάω με τα χέρια μου ή με τον πλάστη, να γίνει επίπεδο.
- Ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι και από τις δύο μεριές, μέχρι να ροδίσουν. Καταλαβαίνω πως είναι έτοιμα, γιατί όπως ψήνονται, αρχίζουν σιγά σιγά να φουσκώνουν.
















Πιτάκια στο τηγάνι ή αλλιώς τηγανοψωμάκια!
Course: Σνακ, Ψωμιά και πίτεςDifficulty: Εύκολο8
πιτάκια1
hour20
minutesΥΛΙΚΑ:
120 ml. φυτικό γάλα
50 ml. ελαιόλαδο
200 γρ. αλεύρι ντίνκελ
8 γρ. ξερή μαγιά
- Για τη γέμιση:
Μανιτάρια
Χόρτα
Τόφου
Τριμμένο τυρί
εκτελεση:
- Ζεσταίνω το γάλα για να είναι χλιαρό και το ανακατεύω με τη μαγιά. Τα αφήνω σκεπασμένο και στην άκρη, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Μόλις λίγο φουσκώσει και δω πως έχουν γίνει φουσκάλες, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω ελαφριά. Θα έχω ένα ζυμαράκι εύπλαστο, που δεν κολλάει στα χέρια. Το σκεπάζω και το αφήνω να διπλασιαστεί.
- Ετοιμάζω τη γέμιση μου. Εγώ έβαλα μανιτάρια, που τα ψιλό έκοψα και τα έκανα ενα πέρασμα στο αντικολλητικό με λίγο λάδι καρύδας και καπνιστή πάπρικα και κουρκουμά. Αν βάλω χόρτα, τα ξεπλένω πολύ καλά και τα στεγνώνω και τα ψιλοκόβω.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζω στα τέσσερα, αν θέλω πιο μικρά πιτάκια, τη χωρίζω στα οχτώ.
- Τα πλάθω σε μπαλάκια και τα ανοίγω με έναν πλαστή. Βάζω τη γέμιση στη μέση, κλείνω το πιτάκι και το ανοίγω ξανά με τον πλάστη.
- Τα ψήνω και από τις δυο μεριές, σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Μπορούν να γίνουν και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω μισή ποσότητα ελαιόλαδο και μισή λάδι καρύδας, ή και εξολοκλήρου λάδι καρύδας.
- Διατηρούνται και στην κατάψυξη.
- Μπορώ να γεμίσω με ό,τι θέλω αλλά και να τα αφήσω σκέτα, να βάλω μπαχαρικά και μυρωδικά και να τα φάω σα πιτούλες.

Επειδή είναι διακοπές και λόγω αλλεργιών δεν μπορώ φυτικό γαλα που να επιτρέπεται για το παιδί μπορώ να βάλω νερό ;;;;
Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε με νερό, δεν το έχω δοκιμάσει, θα φουσκώσει φαντάζομαι, όπως γίνεται με τη ζύμη για ψωμί. Ίσως να χάσει λίγο γευστικά.