Παραδοσιακά, τριφτά, νηστίσιμα, χωρίς ζάχαρη!
Jump to RecipeΝομίζω, επιβάλλεται, ύστερα και από μαζική λαϊκή απαίτηση, η πρώτη συνταγή για την περίοδο του Πάσχα να ήταν αυτή! Κουλουράκια, κλασικά, της γιαγιάς, θα μπορούσαμε να πούμε μόνο που δεν είναι της γιαγιάς, αλλά της μαμάς Σοφίας που έβαλε τα δυνατά της και τα έκανε χωρίς βούτυρο και ζάχαρη και σας έχω και βερζιόν με αλεύρι ντίνκελ. Νόστιμα και αφράτα, πάντα μυρωδάτα, χωρίς αυγουλάκια… τα καλά μας κουλουράκια! Μία ζύμη υπέροχη και εύπλαστη που ανυπομονώ να φτιάξετε και να δω τα κουλουράκια σας!

Υλικά:
- Αλεύρι: Η συνταγή γίνεται εξίσου νόστιμη είτε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις είτε με αλεύρι ντίνκελ. Το αλεύρι ντίνκελ είναι από τα αρχαιότερα δημητριακά, καθώς πριν από το αλεύρι που γνωρίζουμε σήμερα, υπήρχε το αλεύρι ντίνκελ, μια μορφή σιταριού, το Triticum spelta. Περιέχει πολλά αμινοξέα, βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε και μεταλλικά στοιχεία, ανάμεσά τους ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Η περιεκτικότητα σε συνολική πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη από τις κοινές ποικιλίες του σιταριού. Το ντινκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από το σώμα. Αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Γιαούρτι: Χρησιμοποίησα φυτικό γιαούρτι σόγιας, είχα στραγγιστό, επομένως δεην ήταν πολύ νερουλό. Χρειάζεται μόνο αν θα βάλετε αλεύρι Ντίνκελ, τα έκανα και χωρίς αλλά το γιαούρτι, κάνει πιο εύπλαστη τη ζύμη.
- Μπανάνα: Πλούσια σε κάλιο, γλυκιά γεύση και τέλειο υποκατάστατο όλων των γλυκαντικών, ενώ παράλληλα αντικαταστεί και το αυγό, βοηθώντας στο δέσιμο των υλικών.
- Πορτοκάλι: Χρησιμοποίησα βιολογικό και ακέρωτο, γιατί θα χρειαστούμε και το ξύσμα του για έξτρα άρωμα.
- Σιρόπι σφενδάμου: Είναι το γλυκαντικό της συνταγής. Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που δεν περιέχει επιπρόσθετη ζάχαρη, χρωστικές ουσίες, τεχνητές αρωματικές ύλες, συντηρητικά ή πρόσθετα. Όπως όλα τα γλυκαντικά έτσι και αυτό δεν έχει καμία σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους. Αντίθετα, το 66% του σιροπιού αποτελείται από υδατάνθρακες εκ των οποίων το 90% αυτού είναι φυσικά σάκχαρα. Κάθε 100γρ προϊόντος αποδίδουν 260 θερμίδες και αποτελείται από 32% νερό. (πηγή) Τα έκανα και με μελάσα, σας τα γράφω αναλυτικά στις σημειώσεις της συνταγής.
- Ελαιόλαδο
- Μαγειρική σόδα: Φροντίστε να είναι χωρίς αλουμίνιο.

Πασχαλινά κουλουράκια
Course: Μπισκότα, Πάσχα, ΣνακCuisine: Πασχαλινά ΚουλουράκιαDifficulty: Μέτρια25
κουλουράκια30
minutes20
minutesΤα τεμάχια είναι ανάλογα του μεγέθους που θα πλάσετε τα κουλουράκια σας.
ΥΛΙΚΑ:
400 γρ. αλεύρι ντίνκελ & 40 γρ. γιαούρτι ή 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml. ελαιόλαδο
Ξύσμα και χυμός από ένα πορτοκάλι (80 ml. περίπου)
60 ml. σιρόπι σφενδάμου*
1 μεγάλη μπανάνα (περίπου 125 γρ.)
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Προαιρετικά: Λίγο φυτικό γάλα για επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζω στο μούλτι τη μπανάνα, κομμένη σε κομμάτια και το ελαιόλαδο και πολτοποιώ, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα, χωρίς κομματάκια.
- Βάζω και το γιαούρτι, αν θα κάνω κουλουράκια με αλεύρι ντίνκελ, και πολτοποιώ ξανά.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ, ρίχνω το ξύσμα από το πορτοκάλι και το σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύω με ένα σύρμα.
- Σε ένα μπολάκι, βάζω τον χυμό από το πορτοκάλι, ρίχνω μέσα τη σόδα και ανακατεύω για να αφρίσει. Το ρίχνω, έπειτα, μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Τελευταίο, θα βάλω το αλεύρι, που το θέλω ιδανικά κοσκινισμένο. Ανακατεύω στην αρχή με τη μαρίζ και μετά με το χέρι. Δεν ανακατεύω πολλή ώρα, γιατί θέλω η ζύμη να κρατήσει το λάδι της και να μην σπάει κατά το πλάσιμο.
- Στον καθαρό μου πάγκο, αρχίζω το πλάσιμο. Δεν χρειάζεται να έχω αλευρώσει την επιφάνεια. Η ζύμη μου είναι τέλεια και δεν κολλάει πουθενά.
- Πλάθω σε ό,τι σχήμα θέλω, έχοντας στο νου μου πως θα φουσκώσουν, επομένως δεν τα πλάθω πολύ χοντρά. Εγώ πάιρνω ένα μικρό μπαλάκι ζύμης, το πλαθω σε ένα λεπτό κορδόνι και από κει και έπειτα, είτε κάνω τα κλασικά κουλουράκια, πλεξούδες, είτε στρογγυλά, φιδάκι τα λέω εγώ. Μπορείτε να κάνετε και άλλα σχέδια, φυσικά.
- Στρώνω σε ταψί, όπου έχω προηγουμένως απλώσει αντικολλητικό χαρτί και αν θέλω, για να γίνουν λίγο πιο τραγανά, τα αλείφω από πάνω με λίγο φυτικό γάλα.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα για 20 περίπου λεπτά.
- Τα βγάζω από τον φούρνο, όταν πάρουν χρώμα από πάνω. Είναι ακόμη μαλακά, θα σκληρύνουν , όσο θα κρυώνουν.
Σημειώσεις:
- Τα έκανα και με μελάσα και βγαίνουν εξίσου νόστιμα απλώς αρκετά πιο σκούρα. Προσοχή, επειδή η μελάσα είναι αρκετά πιο πηχτή, σα μέλι, σε σχέση με τον σφένδαμο, θα χρειαστεί λιγότερη ποσότητα από αλεύρι. Εγώ, για 50 ml. μελάσα χρειάστηκα 300 γρ, αλεύρι, επομένως, βάλτε το αλεύρι σταδιακά, μέχρι να έχετε μία εύπλαστη ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια αλλά και δεν τρίβεται.
- Αν κάνετε τα κουλουράκια με αλεύρι ντίνκελ, γίνονται και χωρίς το γιαούρτι αλλά προτείνω να μην το παραλείψετε γιατί κάνει τη ζύμη πιο εύπλαστη και λιγότερο τριφτή, άρα και τη ζωή σας πιο εύκολη!
- Αν θα χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δεν χρειάζεται γιαούρτι.

Γίνεται να μην βάλουμε καθόλου γλυκαντική ουσία;
Μπορείτε φυσικά! Εγώ, για κάτω του έτους, δεν θα έβαζα καθόλου, απλά θα πρόσθετα σταδιακά το αλεύρι, μήπως χρειαστεί μικρότερη ποσότητα.
Πανεύκολα και πεντανόστιμα! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
Εμείς ευχαριστούμε πολύ! Καλό Πάσχα!!!