Η συνταγή αυτή είναι πολύ καλοκαιρινή, με αγαπημένα βερίκοκα, χωρίς ζάχαρη, μπορεί να γίνει χωρίς λευκό αλεύρι και με τα ίδια υλικά, μπορείτε να έχετε είτε βάφλες, είτε donuts, είτε muffins! Η επιλογή είναι δική σας!
Jump to Recipe
Πώς ξεκίνησε αυτή η συνταγή; Όπως ξεκινούν πολλές συνταγές: έχουμε κάποιο υλικό που χαλάει, κάποιο πιο ώριμο φρούτο και λυπόμαστε να το πετάξουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν πολύ μαλακά βερίκοκα, που έκαναν δώρο στο Αναστασάκι στη λαϊκή “για τις φρουτόκρεμές της”! Μάλλον δεν μας ακολουθούν στο Instagram, και δεν γνωρίζουν για τα σαγόνια της Αναστασίας! Ευχαριστήσαμε όμως, για την καλή τους πρόθεση και τα αξιοποίσαμε αλλιώς! Ερχόμαστε, λοιπόν, να σας προτείνουμε όχι έναν, όχι δύο αλλά τρεις επιλογές!
Θέλετε να φάτε βάφλες με το πρωινό σας; Βάζετε το μείγμα στη βαφλιέρα!
Θέλετε να πάρετε ένα σνακ, που να βολεύει και τα πιο μικρά παιδάκια στη λαβή, τα κάνετε donut, αν έχετε τις κατάλληλες φόρμες.
Θέλετε κάτι σε ατομικό κεκάκι; Γίνεται και αυτό! Βάζετε το μείγμα σε είτε σε χάρτινες θήκες είτε σε σιλικόνης και φτιάχνετε muffins!
Το καλύτερο σας το είπα; Μπορούν να γίνουν άνετα και χωρίς γλυκαντικό και αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τα υλικά της συνταγής, θα είναι και ένα αρκετά πρωτεϊνούχο σνακάκι!
Πάμε να δούμε αναλυτικά!

Υλικά:
- Βερίκοκα: Πλούσια σε βιταμίνη Α, περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Εγώ προσωπικά, τα λατρεύω! Για τη συνταγή, όσο πιο ώριμα είναι τόσο το καλύτερο. Όταν έχουν ωριμάσει, εκτός του ότι είναι εύκολα στο να πολτοποιηθούν, είναι και αρκετά πιο γλυκά κι έτσι μας επιτρέπουν να μην χρησιμοποιήσουμε κάποιο γλυκαντικό. Αν δεν έχετε βερίκοκα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και νεκταρίνια ώριμα.
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ σόγιας, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι άλλο έχετε στο ψυγείο σας. Προσθέστε το σταδιακά, ανάλογα και με το τι αλεύρι θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε.
- Ρεβυθάλευρο: Για όσους δεν το έχουν ακούσει ξανά, ναι, είναι αυτό που ακούγεται: αλέθεται το ρεβύθι και μας δίνει το αλεύρι του. Διατηρεί διατροφικά όλα τα πλεονεκτήματα του ρεβυθιού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σαν όσπριο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Έχει ελάχιστη γλουτένη, για αυτό και δεν φουσκώνει σε σχέση με τα κοινά άλευρα, αλλά δεν μας απασχολεί στη συγκεκριμένη συνταγή. Το συνδυάζουμε με αλεύρι βρώμης για καλύτερο αποτέλεσμα. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξολοκλήρου αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Αλεύρι βρώμης: Στη συνταγή αυτή, αν θα χρησιμοποιήσετε ρεβυθάλευρο, θα χρειαστεί αλεύρι βρώμης και όχι νιφάδες βρώμης αλεσμένες. Αν δεν έχετε αλεύρι βρώμης, μπορείτε να βάλετε αλεύρι φαγόπυρου ή και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Ταχίνι: Είναι πολύ θρεπτικο, πλούσιο σε ασβέστιο αλλά προσωπικά, με δυσκολεύει η κατανάλωσή του σκέτο, σε σχέση με τα άλλα βούτυρα καρπών. Για τον λόγο αυτό, όταν έχω την δυνατότητα, το χρησιμοποιώ μέσα σε κάποια παρασκεύη. Εσείς, ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ό,τι βούτυρο καρποών θέλετε. Τα έχω κάνει και με φυστικοβούτυρο και γίνονται εξίσου νόστιμα και θρεπτικά.
- Μπέικιν πάουντερ: Το απαραίτητο διογκωτικό, ειδικά αν δεν χρησιμοποιήσουμε άλευρα με γλουτένη. Στην αγορά, κυκλοφορεί και μπέικιν χωρίς γλουτένη, αν την αποφεύγετε τελείως.
- Ελαιόλαδο
- Γλυκαντικά: Γίνονται πολύ νόστιμα και χωρίς καθόλου γλυκαντικό, ειδικά αν το φρούτο είναι αρκετά ώριμο. Μπορείτε ωστόσο, να δοκιμάσετε το μείγμα πριν το ψήσιμο και να προσθέσετε κάποιο γλυκαντικό της αρεσκείας σας, όπως μελάσα ή πετιμέζι.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Πλένω τα φρούτα και βγάζω τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσω νεκταρίνια, μπορώ να τα ξεφλουδίσω αλλά εγώ δεν το κάνω πάντα. Ειδικά, αν έχετε και βιολογικά, έχει πολλές βιταμίνες η φλούδα τους, μπορείτε να την αφήσετε.
- Βάζω στο μούλτι τα φρούτα σε κομμάτια, το γάλα, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, το μπέικιν και πολτοποιώ, να γίνουν ένα μείγμα. Στο σημείο αυτό, μπορώ να δοκιμάσω λίγο από το μείγμα και αν μου φανεί ξινό, να προσθέσω κάποιο γλυκαντικό.
- Προσθέτω και το ρεβυθάλευρο και ανακατεύω καλά, να ενσωματωθούν.
- Μςταφέρω σε ένα μπολ και ρίχνω σταδιακά το αλεύρι βρώμης. Θέλω το μείγμα μου να μην είναι πολύ αραιό, σα να θα κάνουμε κρέπες, αλλά ούτε πολύ πηχτό. Θέλω να απλώνεται με σχετική ευκολία στη βαφλιέρα. Αν χρειαστεί, συμπληρώνω με λίγο γάλα ή αλεύρι.
- Αν θα κάνω βάφλες, προθερμαίνω την βαφλιέρα μου σε μέτρια, προς χαμηλή θερμοκρασία και αλείφω με λίγο λάδι καρύδας τις πλάκες τις. Βάζω με ένα κουτάλι το μείγμα μου, χωρίς να το ξεχειλίσω και ψήνω μέχρι να σταματήσει η βαφλιέρα να βγάζει ατμούς.
- Αν θα κάνω muffins ή donuts, προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 180 βαθμούς με αέρα. Αλείφω με λίγο λάδι καρύδας τις ειδικές φόρμες αλλά ακόμη και αν χρησιμοποιήσω χαρτάκια για muffins, καλό είναι να τα αλείψω και αυτά με λίγο λαδάκι, γιατί πολλές φορές κολλάει το μείγμα και καταλήγουμε να τρώμε και χαρτί μαζί. Ψήνω για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Τα muffins, συγκριτικά με τα donuts, μπορεί να χρειαστούν λίγη περισσότερη ώρα. Δοκιμάζω με μία οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει στεγνή, πριν τα βγάλω από τον φούρνο. Αφήνω να κρυώσουν και ξεφορμάρω.







Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Όταν κάναμε αυτή συνταγή ήταν 17 μηνών και συμμετείχε με τον γνωστό τρόπο που συμμετέχει κάθε φορά! Σχεδόν τα έχει μάθει απέξω!
- Έπλυνε τα φρούτα κάτω από τη βρύση, τρώγοντας παράλληλα.
- Τα μετέφερε στο μούλτι.
- Έβαλε με ένα κουταλάκι το μπέικιν πάουντερ, έριξε το γάλα και το ελαιόλαδο, λίγο μέσα λίγο έξω, και με τη βοήθειά μου, έκανε το αγαπημένο της “βουμ-βουμ”, πάτησε δηλαδή το κουμπί του μούλτι.
- Προσθέσαμε, στη συνέχεια, κουταλιά κουταλιά, το ρεβυθάλευρο και ξανά πολτοποιήσαμε. Εννοείται, έγινε και γευστική δοκιμή.
Αναμένετε να προστεθούν φωτογραφίες σύντομα!

Βάφλες βερίκοκο (και όχι μόνο!)
Course: Donuts, Muffins, Βάφλες, ΠρωινόDifficulty: Εύκολο9
βάφλες10
minutes15
minutesΤη συνταγή αυτή μπορούμε να την ονομάσουμε “τρία σε ένα” γιατί ακόμη κι αν έχει τίτλο “Βάφλες”, εμείς μπορούμε με τα ίδια υλικά να φτιάξουμε είτε donuts είτε muffins! H επιλογή είναι δική σας!
ΥΛΙΚΑ:
100 γρ. ώριμα βερίκοκα ή νεκταρίνια
100 γρ. φυτικό γάλα (χρησιμοποιήσα σόγιας)
40 γρ. ρεβυθάλευρο
60 γρ. αλεύρι βρώμης
30 γρ. ταχίνι
10 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Προαιρετικά: κάποιο γλυκαντικό της αρεσκείας σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Πλένω τα φρούτα μου και τους βγάζω τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσω νεκταρίνια, αν θέλω τα ξεφλουδίχω, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
- Τα βάζω στο μούλτι, μαζί με το γάλα, το ελαιόλαδο, του ταχίνι και το μπέικιν και πολτοποιώ, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Προσθέτω στον κάδο του μούλτι και το ρεβυθάλευρο και πολτοποιώ ξανά.
- Μεταφέρω σε ένα μπολ όλο το μείγμα και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι βρώμης,. Το μείγμα που θέλω, είναι τόσο ρευστό ώστε να μπορώ να το απλώσω με το κουτάλι αλλά να μην χύνεται. Αν χρησιμοποιήσω αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο γάλα.
- Για τις βάφλες:
- Προθερμαίνω την βαφλιέρα μου, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, αν έχει τέτοια ένδειξη.
- Απλώνω λίγο λάδι καρύδας με ένα πινέλο στις πλάκες της.
- Μεταφέρω με ένα κουτάλι μείγμα, χωρίς να το ξεχειλίσω, και ψήνω μέχρι να σταματήσουν να βγαίνουν ατμοί.
- Για τα donuts/ muffins:
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
- Απλώνω λίγο λάδι καρύδας στις φόρμες και μεταφέρω το μείγμα μου.
- Ψήνω για 20-25 λεπτα, ανάλογα με τον φούρνο. Τα donuts, αν έχετε μικρές φόρμες, σαν τις δικές μου, θέλουν λιγότερη ώρα από τα muffins.
σημειωσεις:
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω και αλεύρι για όλες τις χρήσεις απλώς ίσως χρειαστεί να βάλω λίγο περισσότερο γάλα. Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για περισσότερα.
- Διατηρούνται 2-3 μέρες στο ψυγείο αλλά μπαίνουν όλα, άνετα και στην κατάψυξη.
- Τα muffins, μπορείτε να τα κάνετε και γεμιστά, είτε με αποξηραμένα φρούτα, είτε με cacao nibs, ή και με κομματάκια σοκολάτας, αν χρησιμοποιείτε.




[…] υπέροχα. Περισσότερα για το ρεβυθάλευρο σας γράφω εδώ. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για […]
[…] υπέροχα. Περισσότερα για το ρεβυθάλευρο σας γράφω εδώ. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για […]