Μία συνταγή χωρίς γλουτένη, αλεύρι, λάδι και γαλακτοκομικά!
Jump to Recipe
Μπισκοτάκια με χριστουγεννιάτικη διάθεση, αλλά κατάλληλα και για όλες τις περιστάσεις. Πολύ εύκολα να γίνουν, χωρίς αλεύρι και ζάχαρη. Σοκολατένια και γευστικά, ξετρέλαναν το Αναστασάκι, που πήρε το τάπερ στο χέρι της και τα τρώγε με τα δύο χέρια! Αν έχετε χριστουγεννιάτικα κουπάτ, τα κόβετε σε διάφορα σχέδια και είστε έτοιμοι για φαγοπότι, κάτω από το έλατο!

Υλικά:
- Ηλιόσπορος: Τους αγαπώ και τους χρησιμοποιώ καθημερινά. Πλούσιοι σε σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και σε βιταμίνες.
- Νιφάδες κινόα: Οι νιφάδες κινόα είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες. Η κινόα παρέχει 10 απαραίτητα αμινοξέα, είναι γεμάτη μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο. Δεν έχει γλουτένη.
- Κακάο: Χρησιμοποίησα ωμό κακάο, άγλυκο.
- Βούτυρο καρπών: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο βούτυρο καρπών θέλετε. Εγώ χρησιμοποίησα βούτυρο 3 καρπών, αμυγδάλου, φυστικιού, φουντουκιού.
- Μελάσα: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο αλλά και σε ασβέστιο και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία! Στην περίπτωση που δεν έχετε μελάσα, η συνταγή γίνεται κανονικά, και με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης. Προτείνω όμως, να χρησιμοποιήσετε μελάσα, γιατί έχει μία ιδιαίτερη, σοκολατένια γεύση, που απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα.
- Χυμός πορτοκάλι: Φρεσκοστυμμένος χυμός. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νεράκι.
- Κανέλα: Χρησιμοποιώ Κεϋλάνης.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Βάζω στο μούλτι τον ηλιόσπορο και τις νιφάδες και πολτοποιώ να γίνουν αλεύρι.
- Μεταφέρω σε ένα μπολ. Βάζω στο μούλτι τους χουρμάδες, τον χυμό, το κακάο και την κανέλα και πολτοποιώ. Μεταφέρω στο μπολ και βάζω και το καρποβούτυρο. Ανακατεύω καλά.
- Η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης. Τη βάζω πάνω σε μία λαδόκολλα, βάζω από πάνω άλλη μία και με έναν πλάστη, την ανοίγω να γίνει επίπεδη.
- Μεταφέρω τη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνω τουλάχιστον για μισή ώρα.
- Όταν τη βγάλω από το ψυγείο, είναι πιο σταθερή και σφιχτή. Την ανοίγω λίγο ακόμη με τον πλάστη, πάλι ανάμεσα στις λαδόκολλες. Θέλω πάχος 2-3 χιλιοστά.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 150 βαθμούς, με αέρα.
- Με ένα κουπάτ, σε σχήμα αστεριού, κόβω τα μπισκοτάκια μου και τα απλώνω το ένα δίπλα στο άλλο, σε ταψί όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνω για δέκα λεπτά, αν τα θέλω να είναι πιο μαλακά και μαστιχωτά ή για περισσότερη ώρα αν τα θέλω πιο σκληρά.
- Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και αν θέλω, τα διακοσμώ με γλάσο ή με λιωμένη σοκολάτα.






Σοκολατένια Αστέρια
Course: Μπισκότα, ΣνακCuisine: ΧριστούγενναDifficulty: ΜέτριαΤεμάχια
20
μπισκόταΠροετοιμασία
1
hourΨήσιμο
10
minutesυλικα:
1 φλ. ηλιόσπορος
1 φλ. νιφάδες κινόα
1 κ.σ. κακάο ωμό
1 κ.σ. μελάσα
4 χουρμάδες
1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
μία τσιμπιά κανέλα
χυμός από μισό μικρό πορτοκάλι
εκτελεση:
- Βάζω στο μούλτι τον ηλιόσπορο και τις νιφάδες και αλέθω να γίνουν αλεύρι.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ. Βάζω στο μούλτι τον χυμό πορτοκάλι, τους χουρμάδες, το κακάο, την κανέλα και τη μελάσα και πολτοποιώ.
- Μεταφέρω το μείγμα στο μπολ και ανακατεύω καλά. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω και τα χέρια μου για να ενσωματώσω τα υλικά.
- Βάζω και το βούτυρο καρπών και ανακατεύω.
- Βάζω τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα και σκεπάζω από πάνω με άλλη κόλλα. Με τον πλάστη την ανοίγω, να έχει πάχος, περίπου 3 χιλιοστά.
- Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά , για να κόβεται πιο εύκολα.
- Με ό,τι κουπάτ έχω, κόβω τη ζύμη και απλώνω σε ταψί, όπου έχω απλώσει αντικολλητικό χαρτί. Εγώ χρησιμοποίησα κουπάτ σε σχήμα αστεριού.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς, για 10 λεπτά ή περισσότερο, αν τα θέλω πιο τραγανά.
- Αφήνω να κρυώσουν τελείως και αν θέλω τα στολίζω με το γλάσο, ή με λιωμένη σοκολάτα ή και με τίποτα, αν έχω μικρά παιδάκια και αποφεύγω τη ζάχαρη.
- Για το γλάσο ροδιού:
- Βάζω σε ένα μπολάκι άχνη ζάχαρη και λίγες σταγόνες χυμό ρόδι. Η ποσότητα της άχνης που θα βάλω, έχει να κάνει με την υφή που θέλω να πετύχω.
σημειωσεισ:
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ο,τιδήποτε νιφάδες έχετε.
