Μία συνταγή χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, λάδι και εννοείται χωρίς αυγά και ζωικά παράγωγα.
Jump to Recipe
Είναι αλήθεια, πως donut, έχουμε καιρό να κάνουμε! Το Αναστασάκι, χάρη στα είδη κουζίνας που έχει εξοπλιστεί, έμαθε και τα Donuts! Με αφορμή λοιπόν, τις φόρμες σιλικόνης που παρέλαβα, μπήκα στην κουζίνα (μαζί με την Αναστασία) και αυτοσχεδιάσαμε και τελικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε!!! Ευτυχώς, αυτή τη φορά, σημείωνα απευθείας τα υλικά κι έτσι σας έχω έτοιμη τη συνταγή! Πανεύκολη και με πολύ απλά υλικά! Χωρίς επιπρόσθετα γλυκαντικά και μπορεί να γίνει και χωρίς λευκό αλεύρι! Από πάνω, δοκιμάσαμε διάφορους τρόπους για επικάλυψη, είτε με σοκολάτα, είτε με φράουλες είτε με το αγαπημένο μας καρποβούτυρο, αλλά αν με ρωτάτε, τρώγονται πολύ ευχάριστα και σκέτα.

Υλικά:
- Μπανάνες: Πλούσια σε κάλιο, γλυκιά γεύση και τέλειο υποκατάστατο όλων των γλυκαντικών, ενώ παράλληλα αντικαταστεί και το αυγό. Όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο καλύτερο.
- Γάλα: Όποιο γάλα έχετε διαθέσιμο, εγώ χρησιμοποιώ γάλα σόγιας, χωρίς ζάχαρη. Προσοχή μόνο, να μην έχει ζάχαρη.
- Γιαούρτι: Φυτικό γιαούρτι σόγιας ή γενικά κάποιο άλλο γιαούρτι, χωρίς ζάχαρη.
- Αλεύρι βρώμης: Η βρώμη για μένα είναι πολύ αγαπημένο υλικό, τη θεωρώ υπερτροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το αλεύρι βρώμης είναι στην ουσία αλεσμένη βρώμη, κοσκινισμένη για να γίνει πιο… αλευρωειδής, αν υπάρχει αυτή η λέξη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποκλειστικά αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Το συνδύασα με το αλεύρι βρώμης γιατί δεν είχα αρκετό, επομένως μου χρειαζόταν συμπλήρωμα. Θεωρώ όμως, πως η συνταγή μπορεί να γίνει και αποκλειστικά με αλεύρι βρώμης ή με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Βούτυρο καρπών: Χρησιμοποίησα αμυγδαλοβούτυρο, όπου μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός του με τη μπανάνα. Μπορείτε να βάλετε, οτιδήποτε θέλετε.
- Μπέικιν πάουντερ: Το απαραίτητο διογκωτικό της συνταγής μας. Αν αποφεύγετε τη γλουτένη, υπάρχει και μπέικιν χωρίς γλουτένη σε καταστήματα βιολογικών.

Donut φούρνου
Course: Donuts, ΣνακDifficulty: Εύκολο8
donuts15
minutes20
minutesΜε τις αναλογίες αυτές, έκανα 8 μεγάλα donuts, που σημαίνει πως έβγαλα τα πρώτα 6 και μετά από λίγο, μόλις ξεφόρμαρα, έψησα και τα άλλα δύο.
ΥΛΙΚΑ:
280 γρ. μπανάνα (2 μέτριες)
120 γρ. αλεύρι βρώμης
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
85 ml. φυτικό γάλα
65 γρ. φυτικό γιαούρτι
3 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Λίγη κανέλα
- Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
Λάδι καρύδας
Κακάο
Μελάσα
- Για τη φραουλένια επικάλυψη:
Φράουλες
Ζάχαρη χουρμά
Μαρμελάδα φράουλα
- Άλλες λύσεις για επικάλυψη:
Κάποιο ρευστό βούτυρο καρπών
Ταχίνι με κακάο
Μαρμελάδα
Λιωμένη σοκολάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζω στο μούλτι τις μπανάνες, το γάλα και το αμυγδαλοβούτυρο και πολτοποιώ.
- Μεταφέρω σε ένα μπολ, βάζω το γιαούρτι και ανακατεύω.
- Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ιδανικά κοσκινισμένο. Βάζω το μπέικιν και ανακατεύω, να έχω έναν παχύ χυλό.
- Ρίχνω και λίγη κανέλα, αν θέλω και ανακατεύω.
- Μεταφέρω το μείγμα σε φόρμες σιλικόνης, κατάλληλες για donut. Τις γεμίζω μέχρι επάνω αλλά δεν τις ξεχειλίζω γιατί θα φουσκώσουν.
- Τις βάζω σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στους 180 βαθμούς, με αέρα, για 20 περίπου λεπτά.
- Βγάζω από τον φούρνο, περιμένω λίγο να κρυώσουν και ξεφορμάρω, για να βάλω και το υπόλοιπο μείγμα, όσο έχω ακόμη ζεστό τον φούρνο.
- Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
- Βάζω δύο κουταλιές της σούπας, λάδι καρύδας, ένα κουταλάκι του γλυκού κακάο και μελάσα και τα ανακατεύω σε ένα ρηχό πιάτο.
- Βάζω μέσα 2-3 ντόνατ να πάει η επικάλυψη παντού και από πάνω έβαλα ποπ κινοα.
- Για τη φραουλένια επικάλυψη:
- Βάζω στο μούλτι 3-4 φράουλες μαζί με τη ζάχαρη χουρμά και πολτοποιώ. Αν το θέλω λίγο πιο ρευστό, βάζω και ένα κουταλάκι γάλα.
- Μεταφέρω σε ένα ρηχό πιάτο και βάζω ένα κουταλάκι μαρμελάδα φράουλα, για να γίνει πιο παχύ και κολλώδες.
- Βάζω μέσα 2-3 ντόνατ να πάει η επικάλυψη παντού και από πάνω έβαλα σπόρους κάνναβης και σουσάμι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Αν δεν έχετε φόρμες για ντόνατ, μπορείτε να κάνετε ωραιότατα μάφιν.
- Εγώ, βάζω τις θήκες σιλικόνης μέσα σε ένα ταψάκι και έτσι, τις μεταφέρω πιο εύκολα στον φούρνο.
