Για τις ατελείωτες ώρες στην παραλία και όχι μόνο!
Λουκουμάδες παιδιά!!! Λουκουμάδεεεεεεες! Αυτή είναι μία φράση με την οποία έχω συνδέσει με τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων, αν και ανήκω σε αυτούς που δεν τους αρέσουν αυτοί οι λουκουμάδες! Δεν έτρωγα ούτε σαν παιδί, νομίζω πως φταίει η ζάχαρη με την οποία ήταν πασπαλισμένοι! Το Αναστασάκι, δεν έτυχε ακόμη, ούτε να δει ούτε και να δοκιμάσει κι έτσι… είχα την χαρά (και τύχη) ο πρώτος λουκουμάς που δοκίμασε στην παραλία, να ήταν ο δικός μου! Αν ψάχνεις κι εσύ μία συνταγή, χωρίς ζάχαρη, με αλεύρι βρώμης και χωρίς περιττά λάδια και τηγανίσματα… για ρίξε εδώ μία ματιά!
Λουκουμάς παραλίας χωρίς ζάχαρη
Course: Σνακ παραλίαςCuisine: Χωρίς ζάχαρηDifficulty: Μέτρια6
λουκουμάδες30
minutes20
minutesΜε τις αναλογίες αυτές φτιάχνω περίπου 6 λουκουμάδες, σε μέτριο μέγεθος αλλά πολύ πολύ φουσκωτούς! Αν τους θέλετε λεπτότερους, μπορείτε να βάλετε το μισό μείγμα σε κάθε θήκη.
Υλικά:
180 γρ. αλεύρι βρώμης
100 ml. φυτικό γάλα
60 γρ. μελάσα
20 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανισμένος
1 φακελάκι μαγιά
1/2 ώριμη μπανάνα
Εκτέλεση:
- Αλέθω στο μούλτι την μπανάνα με το ελαιόλαδο και τη μελάσα. Μεταφέρω σε ένα μπολ.
- Ρίχνω τον λιναρόσπορο, τη μαγιά, ανακατεύω και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι.
- Η ζύμη μου είναι αρκετά εύπλαστη και δεν κολλάει στα χέρια. Αν την νιώσω πιο κολλώδη, προσθέτω λίγο παραπάνω αλεύρι. Τη σκεπάζω και την αφήνω να διπλασιαστεί. Τώρα με τόσο ζέστη, χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα.
- Μόλις διπλασιαστεί, μεταφέρω το μείγμα στις κατάλληλες θήκες ή σχηματίζω με τα χέρια μου ένα μακρύ κορδόνι και το κάνω κουλουράκι και ψήνω σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Εγώ τα ψήνω στο airfryer στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Στα 8 λεπτά, τα ξεφορμάρω και τα γυρίζω να ψηθούν και από την άλλη μεριά. Στους φούρνο, πιθανόν να χρειαστούν γύρω στο εικοσάλεπτο.
- Αν θέλω, ρίχνω από πάνω λίγο έξτρα μελάσα ή κάποιο άλλο υγρό γλυκαντικό της επιλογής μου και πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη καρύδας και κανέλα.
Σημειώσεις:
- Τα εχω κάνει και με αλεύρι τσουρεκιού, γίνονται πιο αφράτα και με ίνες. Χρειάζεται και ελαφρώς μικρότερη ποσότητα, περίπου 130-140 γρ.