Παραδοσιακή, με μία δόση τσαχπινιάς!
Είμαι αυτές τις μέρες σε πυρετό προετοιμασιών, για κάτι πολύ όμορφο (και χρονοβόρο) που σας ετοιμάζουμε!!! Μέσα στον πυρετό αυτόν, διαπίστωσα, πως σχεδόν δύο χρόνια εδώ μέσα, δεν σας έχω δώσει συνταγή για λαγάνα!!! Αποφάσισα, λοιπόν, να το διορθώσω και σας ετοίμασα την πιο νόστιμη, τραγανή απέξω και αφράτη από μέσα, πασπαλισμένη με μπόλικο σουσάμι, λαγάνα! Τι διαφοροποιεί, όμως, αυτή τη λαγάνα από τις υπόλοιπες; Έχει ένα μυστικό συστατικό!! Που απογειώνει και σε θρέψη αλλά και σε γεύση! Το φοβερό κόμπο, Ταχίνι – Αμυγδαλοβούτυρο – Φιστικοβούτυρο από Wild Souls, που είναι η απολύτη υπερτροφή! Τέλεια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και άπειρης ενέργειας!
Γίνεται πολύ εύκολα και διατηρείται φρέσκια και την επόμενη μέρα!! Αλλά, λαγάνα χωρίς ταραμά, δεν γίνεται, για αυτό, σας ετοίμασα συνταγή και για ταραμά! Εννοείται χωρίς αυγουλάκια από ψαράκια, αλλά πολύ θρεπτικό και γευστικό!
Σπιτική λαγάνα
Course: ΣαρακοστήCuisine: ΛαγάναDifficulty: Εύκολο2
λαγάνες2
hours30
minutes20
minutesΑν θέλετε να κάνετε μόνο μία λαγάνα, κάντε ακριβώς τις μισές αναλογίες.
Υλικά:
500 γρ. κίτρινο αλεύρι σκληρό
50 γρ. αλεύρι ζέας
250 ml. νερό
25 ml. ελαιόλαδο
- Για τη μαγιά:
100 ml. νερό
1 κ.σ. σιρόπι Σφενδάμου
1 φακελάκι ξερή μαγιά
- Για το πασπάλισμα:
Νεράκι & σιρόπι σφενδάμου
σουσάμι
- Για τον ταραμά:
80 ml. νερό
1/2 φλ. ξερά λευκά φασόλια
1 & 1/2 φύλλο νόρι
2 φέτες ψωμί (ιδανικά προς μπαγιάτικο)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι κατά βούληση
Για το κόκκινο χρώμα: 1/2 κ.γ. σκόνη παντζαριού αραιωμένο στο νεράκι μου
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζω τη μαγιά: Βάζω σε ένα μπολάκι το νερό, χλιαρό, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω. Σκεπάζω το μπολάκι και την αφήνω να φουσκώσει. Αν δεν φουσκώσει, πιθανόν να είναι χαλασμένη/ληγμένη η μαγιά. Μην τη χρησιμοποιήσετε!
- Βάζω στον κάδο του μίξερ τα άλευρα, το αλάτι και ανακατεύω.
- Ρίχνω, στη συνέχεια, το νερό, το ελαιόλαδο και την ενεργοποιημένη μου μαγιά.
- Ανακατεύω είτε με το χέρι, είτε με τον γάντζο του μίξερ. Θέλω να κάνω μία ζύμη ελαστική. Αν κολλάει πολύ, προσθέτω λίγο αλευράκι.
- Σχηματίζω μία μπάλα ζύμης και τη μεταφέρω σε ελαφρώς αλευρωμένο μπολ. Σκεπάζω και αφήνω να διπλασιαστεί.
- Όταν γίνει σχεδόν διπλάσια, τη χωρίζω σε δύο μέρη.
- Αλευρώνω τον πάγκο μου και μεταφέρω το ένα μέρος της ζύμης. Αν νιώθω πως κολλάει, πασπαλίζω με λίγο αλευράκι. Ανοίγω με τον πλάστη και δίνω το κλασικό σχημα λαγάνας. Μπορώ, αν θέλω, να το κάνω απευθείας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, που έχω τοποθετήσει σε ταψί και να ανοίξω το φύλλο με τα χέρια, όπως ανοίγω φύλλο για πίτσα. Έτσι, θα γλιτώσω και το καθάρισμα του πάγκου.
- Κάνω το ίδιο και με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζω τα ταψιά με καθαρές πετσέτες. Τα αφήνω πάλι να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν.
- Μετά από μισή ώρα, με σαράντα λεπτά, είναι έτοιμες. Χρησιμοποιώ τα δάχτυλά μου ή ακόμη καλύτερα, τα μικρά δαχτυλάκια και κάνω τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα, που έχει η λαγάνα.
- Αλείφω με νεράκι, που έχω διαλύσει μέσα λίγο σιρόπι σφενδάμου και πασπαλίζω με μπόλικο σουσάμι. Αν τις θέλω ξεροψημένες, πασπαλίζω και με λίγο λαδάκι.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, με αέρα, για είκοσι περίπου λεπτά.
- Για τον ταραμά:
- Μουλιάζω τα φασόλια και τα βράζω να μαλακώσουν. Στραγγίζω και μεταφέρω στο μούλτι.
- Προσθέτω το ψωμί, που το έχω βρέξει προηγουμένως και το στράγγισα και το έκοψα κομματάκια.
- Μέσα σε λίγο από το νεράκι μου, προσθέτω την σκόνη παντζάρι και την διαλύω. Προσθέτω το κόκκινο νεράκι στο μούλτι.
- Βάζω και το υπόλοιπο νερό, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι αν θα χρησιμοποιήσω και σκόνη κρεμμυδιού. Πολτοποιώ.
- Το φύκι, είτε το κόβω σε κομμάτια και το βάζω στο μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά είτε το βρέχω και το βάζω μετά.
Σημειώσεις:
- Την σκόνη παντζαριού, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με χυμό από βρασμένα παντζάρια ή να την παραλείψετε τελείως και να κάνετε έναν ταραμά, λευκό!
- Το φύλλο νόρι, είναι αποξηραμένο φύκι, αυτά που τυλίγουμε το σούσι. Μπορείτε να το παραλείψετε, αλλά δεν το προτείνω, μιας και δίνει μυρωδιά θάλασσας (κοινώς ψαρίλας).
- Για τη λαγάνα, αν επιχειρήσετε να βάλετε παραπάνω αλεύρι ζέας, θα χρειαστεί σίγουρα λιγότερο νερό, αλλιώς θα κολλάει πολύ η ζύμη στα χέρια σας.