Babka βασιλόπιτα vegan και χωρίς ζάχαρη
Επιδόρπια Πρωινό Χριστούγεννα Ψωμιά και πίτες

Babka βασιλόπιτα vegan και χωρίς ζάχαρη

Η φετινή μας πρόταση για βασιλόπιτα

Μιας και φέτος δεν σας δείξαμε καθόλου τσουρέκι, αποφασίσαμε, σε συνεργασία με την αγαπημένη μας Wild Souls, η φετινή μας πρόταση για βασιλόπιτα είναι κολασμένη, τσουρεκένια, γεμιστή με ένα από τα πιο νόστιμα και καραμελένια καρποβούτυρα που έχω δοκιμάσει ποτέ, το Αμυγδαλοβούτυρο Τραγανό με Κακάο & Χουρμά, χωρίς ζάχαρη (πέραν από ελάχιστη ζάχαρη καρύδας που έχει για καλύτερο φούσκωμα της μαγιάς, αλλά αν θέλετε την παραλείπετε) και φυσικά, χωρίς αυγά, γάλα και βούτυρο! Για να γίνει ακόμη πιο λαχταριστό, δεν το πλάσαμε σαν απλό τσουρέκι αλλά σαν το εβραϊκό γεμιστό τσουρέκι που ονομάζεται Babka. Θυμίζει κάτι σε cinnamon roll αλλά είναι ακόμη πιο λαχταριστό, αν αυτό είναι δυνατό, μιας και λόγω της πλέξης του, φροντίζει να μας δείχνει, πριν καν το κόψουμε τι καλούδια περιέχει!

Babka βασιλόπιτα vegan και χωρίς ζάχαρη

Recipe by VeggieSharkCourse: Χριστούγεννα, ΒασιλόπιταCuisine: Τσουρέκι, BabkaDifficulty: Μέτρια
Προετοιμασία

3

hours 
Ψήσιμο

25

minutes

Με αυτές τις αναλογίες φτιάχνω μία μεγάλη Babka που την έψησα σε τσέρκι 28 εκατοστών. Αν θέλω λίγο μικρότερη, μοιράζω όλα τα υλικά στη μέση και την ψήνω σε τσέρκι 22 εκατοστών. Φουσκώνει και βγαίνει μία χαρά.

Υλικά (μαγιά):

  • 140 ml. νερό

  • 10 γρ. ξερή μαγιά

  • 1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας

  • 1 κ.σ. αλεύρι τσουρεκιού

  • Τσουρέκι:
  • 700 γρ. αλεύρι τσουρεκιού

  • 200 ml. χυμός πορτοκάλι

  • 60 γρ. ελαιόλαδο

  • 3 κ.σ. Αμυγδαλοβούτυρο Wild Souls

  • 1 & 1/2 μπανάνα

  • 1 κ.γ. μαχλέπι

  • 1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου σκόνη

  • 1/2 κ.γ. κακουλέ

  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο)

  • Για τη γέμιση:
  • Αμυγδαλοβούτυρο Τραγανό με Κακάο & Χουρμά

  • Για το σιρόπι (προαιρετικό):
  • 100 ml. νερό

  • 50 γρ. σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζω τη μαγιά: βάζω σε ένα μπολάκι το νερό, χλιαρό, όχι καυτό, το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω, τη σκεπάζω και την αφήνω να ενεργοποιηθεί. Θέλει περίπου 15 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Το καταλαβαίνω, γιατί φουσκώνει και έχει μικρές φυσαλίδες. Αν θέλω, παραλείπω την ζάχαρη καρύδας αλλά βοηθά την μαγιά να ενεργοποιηθεί.
  • Βάζω στο μούλτι την μπανάνα σε κομμάτια και τον χυμό και πολτοποιώ.
  • Βάζω στον κάδο του μίξερ ένα μέρος από το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και ανακατεύω.
  • Ρίχνω το μείγμα μπανάνα/χυμός, την ενεργοποιημένη μαγιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύω με τον γάντζο.
  • Την ώρα που το μίξερ ζυμώνει, ρίχνω το αμυγδαλοβούτυρο και όταν ενσωματωθεί ρίχνω σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Συνεχίζω το ζύμωμα και καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμη η ζύμη, όταν θα έχω ένα ζυμαράκι ελαστικό και εύπλαστο, που δεν κολλάει στα χέρια. Αν δεν έχω μίξερ, ζυμώνω με τα χέρια, απλά θα πάρει περισσότερη ώρα.
  • Μεταφέρω σε καθαρό μπολ, δεν χρειάζεται να το αλευρώσω γιατί δεν κολλάει η ζύμη. Σκεπάζω το μπολ και αφήνω την ζύμη μου να διπλασιαστεί. Θέλει περίπου 1-1,5 ώρα. Εγώ βάζω όλο το μπολ μέσα σε μία σακούλα και τη δένω.
  • Όταν έχει διπλασιαστεί, μεταφέρω την ζύμη στον πάγκο, ελαφρά αλευρωμένο και με έναν πλάστη, ανοίγω ένα ορθογώνιο φύλλο, όσο γίνεται.
  • Βάζω στη μέση τη γέμιση, την απλώνω αλλά όχι σε όλη την επιφάνεια, αφήνω τις άκρες καθαρές και πιάνω και τυλίγω σε ρολό.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, το κόβω στη μέση, γυρίζω τη ζύμη προς τα επάνω, να είναι δηλαδή η γέμιση προς τα επάνω και τώρα που έχω δύο κομμάτια, τα πλέκω μεταξύ τους.
  • Κλείνω την πλεξούδα μου σα στεφάνι και το τοποθετώ σε ένα τσέρκι, με αποσπώμενο πάτο, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Το σκεπάζω και το αφήνω ξανά να φουσκώσει.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20-25 λεπτά περίπου.
  • Αν θέλω, για να γίνει πιο μαλακό, μπορώ όταν βγει από τον φούρνο να το σιροπιάσω. Αν το κάνω αυτό, λίγο πριν βγει από τον φούρνο η Babka μου, ετοιμάζω το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό να βράσει και ρίχνω το σιρόπι σφενδάμου. Ανακατεύω με ένα σύρμα να λιώσει.
  • Μόλις βγει η Babka μου από τον φούρνο, με ένα πινελάκι και ένα κουταλάκι ρίχνω το σιρόπι μου, λίγο λίγο να πάει παντού. Αν σας φανεί πως έχει σιροπιαστεί όλο, μην ρίξετε όλο το σιρόπι, δεν χρειάζεται.
  • Αφήνω να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρω. Αν θα βάλω φλουρί, το ετοιμάζω, την αναποδογυρίζω και το σπρώχνω μέσα σε ένα σημείο, να κρυφτεί και το ξεχνάω.
  • Καλή χρονιά!

Recipe Video

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x