Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς ζάχαρη
Πάσχα

Τσουρέκια γεμιστά νηστίσιμα

Αυτή η συνταγή είναι μια ένας συνδυασμός των κλασικών τσουρεκιών με χουρμάδες που κάνω εδώ και χρόνια και της φανταστικής βασιλόπιτας Babca που κάναμε για την Πρωτοχρονιά. Είναι χωρίς ζάχαρη, χωρίς αυγά, με ένα ζυμάρι φανταστικό, εύπλαστο, που δεν κολλάει στα χέρια και τον πάγκο! Μπορείς να γεμίσεις με ό,τι θέλεις και πραγματικά, θα το φτιάχνεις κάθε βδομάδα! Απλά να μην παραλείψεις να κάνεις και την παραλλαγή με τους χουρμάδες γιατί είναι εξίσου νόστιμο!!!

Τσουρέκια γεμιστά νηστίσιμα

Recipe by VeggieSharkCourse: ΠάσχαCuisine: ΤσουρέκιDifficulty: Μέτριο
Τεμάχια

1

τσουρέκι
Προετοιμασία

3

hours 
Ψήσιμο

25

minutes

Με τις αναλογίες αυτές, φτιάχνω ένα τσουρέκι σε μέτριο μέγεθος. Αν θέλω περισσότερα, διπλασιάζω τις αναλογίες.

Υλικά (για τη μαγιά):

  • 70 ml. νερό

  • 5 γρ. ξερή μαγιά

  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη καρύδας

  • 1 κ.σ. αλεύρι τσουρεκιού

  • Τσουρέκι:
  • 350 γρ. αλεύρι τσουρεκιού

  • 100 ml. χυμός πορτοκάλι

  • 30 γρ. Ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. Αμυγδαλοβούτυρο Wild Souls

  • 1 μικρή μπανάνα

  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι

  • 1/4 κ.γ. μαστίχα Χίου σκόνη

  • 1/4 κ.γ. κακουλέ

  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι (ακέρωτο)

  • Για το σιρόπι (προαιρετικό):
  • 100 ml. νερό

  • 50 γρ. σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζω τη μαγιά: βάζω σε ένα μπολάκι το νερό, χλιαρό, όχι καυτό, το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω, τη σκεπάζω και την αφήνω να ενεργοποιηθεί. Θέλει περίπου 15 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Το καταλαβαίνω, γιατί φουσκώνει και έχει μικρές φυσαλίδες. Αν θέλω, παραλείπω την ζάχαρη καρύδας αλλά βοηθά την μαγιά να ενεργοποιηθεί.
  • Βάζω στο μούλτι την μπανάνα σε κομμάτια και τον χυμό και πολτοποιώ.
  • Βάζω στον κάδο του μίξερ ένα μέρος από το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και ανακατεύω.
  • Ρίχνω το μείγμα μπανάνα/χυμός, την ενεργοποιημένη μαγιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύω με τον γάντζο.
  • Την ώρα που το μίξερ ζυμώνει, ρίχνω το αμυγδαλοβούτυρο και όταν ενσωματωθεί ρίχνω σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Συνεχίζω το ζύμωμα και καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμη η ζύμη, όταν θα έχω ένα ζυμαράκι ελαστικό και εύπλαστο, που δεν κολλάει στα χέρια. Αν δεν έχω μίξερ, ζυμώνω με τα χέρια, απλά θα πάρει περισσότερη ώρα.
  • Μεταφέρω σε καθαρό μπολ, δεν χρειάζεται να το αλευρώσω γιατί δεν κολλάει η ζύμη. Σκεπάζω το μπολ και αφήνω την ζύμη μου να διπλασιαστεί. Θέλει περίπου 1-1,5 ώρα. Εγώ βάζω όλο το μπολ μέσα σε μία σακούλα και τη δένω.
  • Όταν έχει διπλασιαστεί, μεταφέρω την ζύμη στον πάγκο, τη χωρίζω στα 3 ή στα 4 και ανοίγω το κάθε κομμάτι σε ένα ορθογώνιο φύλλο.
  • Βάζω στη μέση τη γέμιση, την απλώνω αλλά όχι σε όλη την επιφάνεια, αφήνω τις άκρες καθαρές και πιάνω και τυλίγω σε ρολό.
  • Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και έτσι θα έχω 3 ή 4 λωρίδες. Τις πλέκω σε πλεξούδα και την αφήνω να φουσκώσει.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20-25 λεπτά περίπου.
  • Αν θέλω, για να γίνει πιο μαλακό, μπορώ όταν βγει από τον φούρνο να το σιροπιάσω. Αν το κάνω αυτό, λίγο πριν βγει από τον φούρνο, ετοιμάζω το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό να βράσει και ρίχνω το σιρόπι σφενδάμου. Ανακατεύω με ένα σύρμα να λιώσει.
  • Μόλις βγει από τον φούρνο, με ένα πινελάκι και ένα κουταλάκι ρίχνω το σιρόπι μου, λίγο λίγο να πάει παντού. Αν σας φανεί πως έχει σιροπιαστεί όλο, μην ρίξετε όλο το σιρόπι, δεν χρειάζεται.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x