Μία συνταγή χωρίς ζάχαρη, βούτυρο και αυγά, για να μπορούν να απολαύσουν τσουρεκάκι και τα μικρά καρχαριάκια!
Jump to Recipe
Αυτή είναι μια πολύ αγαπημένη συνταγή, που ανέβηκε πρώτη φορά πέρυσι και έκανε θραύση! Όποιος δοκίμασε τα τσουρεκάκια αυτά, τα έχει προσθέσει στη λίστα των αγαπημένων συνταγών!!! Είναι και από τις δικές μου, ήταν και πριν το Αναστασάκι αλλά ο ερχομός της και η είσοδός της στον κόσμο των στερεών ήταν ο λόγος που την τροποποίησα για να είναι κατάλληλη και για μικρά καρχαριάκια! Χωρίς ζάχαρη, χωρίς ζωικά και μπορεί να γίνει και γεμιστό!!!!
Υλικά:
- Μαγιά ξερή: Το απαραίτητο διογκωτικό της συνταγής. Η συμβουλή μου είναι να κοιτάξετε την ημερομηνία λήξης πριν τη χρησιμοποιήσετε. Πολλές φορές έχουμε φακελάκια στα ντουλάπια μας καιρό και πραγματικά αν τα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να μας χαλάσουν όλη τη συνταγή και είναι κρίμα!
- Νερό: Θα χρειαστούμε λίγο χλιαρό νεράκι για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Προσοχή στη θερμοκρασία. Θέλουμε να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.
- Αλεύρι για τσουρέκι: Στη συνταγή αυτή δεν επιχείρησα καν να χρησιμοποιήσω κάποια αντικατάσταση. Το αλεύρι για τσουρέκι, είναι ενισχυμένο με γλουτένη και κάνει τη ζύμη πολύ ελαστική. Κάνει τα τσουρέκια αφράτα και φουσκωτά και τους δίνει την πολύ χαρακτηριστική τους υφή, γιατί τσουρέκι χωρίς ίνες, δεν είναι τσουρέκι!
- Πορτοκάλια: Προτιμήστε βιολογικά και ακέρωτα γιατί θα πάρουμε το ξύσμα.
- Λάδι: Τα έχω κάνει είτε με λάδι καρύδας είτε με ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Δεν έχω δοκιμάσει να τα κάνω με ελαιόλαδο.
- Ταχίνι: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι βούτυρο καρπών έχετε αλλά ναι είναι ρευστό, όχι σφιχτό γιατί θα χαλάσει το μείγμα.
- Χουρμάδες: Χρησιμοποιώ βασιλικούς χουρμάδες αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλούς, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα μιας και είναι πιο μικροί σε μέγεθος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να τους μουλιάσετε πριν τη χρήση.
- Μπαχαρικά: Τα κλασικά και αγαπημένα για τα τσουρέκια, μαστίχα, μαχλέπι και κακουλέ.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Ετοιμάζω την μαγιά: βάζω σε ένα μπολάκι, μαζί με χλιαρό νεράκι και μια κουτάλια σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύω λίγο και σκεπάζω με μια ζελατίνα. Το αφήνω στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Καταλαβαίνω πως είναι έτοιμη, όταν έχει φουσκώσει λίγο και έχει κάνει φουσκάλες.
- Χτυπάω τα δάκρυα μαστίχας στο γουδί για να γίνουν σκόνη. Πλένω το ένα πορτοκάλι και παίρνω το ξύσμα από το μισό.
- Στύβω το πορτοκάλι αυτό και μερικά ακόμη, για να βγάλω την ποσότητα από τον χυμό που θα χρειαστώ.
- Βγάζω τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους κόβω σε 2-3 κομμάτια και τους βάζω σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό. Αφήνω να πάρουν μια βράση, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό, μην το παραλείψετε. Βάζω την πάστα χουρμάδων στο μούλτι, μαζί με το λάδι και τον χυμό και πολτοποιώ.
- Στη φάση αυτή θα είναι έτοιμη και η μαγιά, επομένως την μεταφέρω στον κάδο του μίξερ, μαζί με το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το μείγμα χουρμάδες/λάδι/χυμός και το βάζω σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις αρχίσουν να δένουν υλικά και να γίνεται μια ζύμη, προσθέτω και το ταχίνι και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Μπορώ να το κάνω και με το χέρι απλώς θα χρειαστεί περισσότερη ώρα.
- Αφήνω τη ζύμη στον κάδο του μίξερ ή στο μπολ μου και την σκεπάζω με μια μεμβράνη. Την αφήνω 1-1,5 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Εγώ πολλές φορές, αντί για μεμβράνη, βάζω όλο το μπολ μέσα σε σακούλα και τη δένω.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζω στα δυο και μπορώ να φτιάξω είτε δυο τσουρεκάκια μεγαλούτσικα είτε 5-6 μικρά.
- Αν θέλω, μπορώ να γεμίσω και με κουβερτούρα ή ένα κολασμένο μείγμα που σας έχω στις οδηγίες της συνταγής, κατάλληλο και για τα μικρά μας.
- Αφού πλάσω τα τσουρέκια, τα βάζω σε ταψί όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζω πάλι και τα αφήνω να φουσκώσουν για μισή ώρα ακόμη.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. Αν θέλω τα αλείφω με λίγο νεράκι και πασπαλίζω με λίγο σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
- Ψήνω για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τσουρέκια baby friendly
Course: ΤσουρέκιαCuisine: ΧριστούγενναDifficulty: Μέτρια6
μικρά τσουρεκάκια3
hours20
minutesΥΛΙΚΑ:
- Για το προζύμι:
5γρ. ξερή μαγιά
1/2 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
70 γρ. χλιαρό νερό
- Για τα τσουρέκια:
1/4 κ.γ. Μαστίχα
1/4 κ.γ. Κακουλέ
1/2 κ.γ. Μαχλέπι
100 ml χυμό πορτοκάλι
60 γρ. λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης
2 κ.σ. Ταχίνι
3-4 βασιλικοί χουρμάδες (περίπου 60 γραμμάρια) + 40 γρ. Νερό
350γρ. Αλεύρι για τσουρέκι
Ξύσμα από περίπου μισό πορτοκάλι
- Για τη γέμιση:
Για τη γέμιση: 2-3 κ.σ. Βούτυρο καρπών
1 κ.γ. κακάο Μελάσα κατά βούληση για να γίνει όσο γλυκό θέλω
Λίγο νεράκι για να το αραιώσω
- Για το πασπάλισμα:
Λίγο νεράκι & σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ετοιμάζω τη μαγιά: ανακατεύω όλα τα υλικά, σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει (περίπου μισή ώρα)
- Χτυπάω στο γουδί τη μαστίχα μαζί με τα άλλα μπαχαρικά.
- Στύβω τα πορτοκάλια μου.
- Ετοιμάζω τους χουρμάδες: τους βάζω κομμένους σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και αφήνω να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Πολτοποιώ στο μούλτι και προσθέτω μαζί το λάδι και τον χυμό.
- Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά, βάζω στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη μαγιά, τα μπαχαρικά και τη μαστίχα, το μείγμα χουρμάδες/λάδι/χυμός και ανακατεύω με τον γάντζο.
- Προσθέτω και το ταχίνι και συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
- Ανακατεύω και λίγο με το χέρι: η ζύμη μου πρέπει να είναι δεμένη, να μην κολλάει στα χέρια και να είναι αρκετά ελαστική.
- Σκεπάζω και το μπολ και την αφήνω για 1-1,5 ώρα για να φουσκώσει, να γίνει διπλή.
- Αφού φουσκώσει, μπορώ να την πλάσω όπως θέλω. Στο σημείο αυτό, θα βοηθήσει το βίντεο της συνταγής.
- Αν θέλετε να κάνετε το τσουρέκι γεμιστό, θα χρειαστεί να ανοίξετε την κάθε λωρίδα με τον πλάστη, για να δημιουργήσετε χώρο για τη γέμιση.
- Αφού σχηματίσω τα τσουρέκια, τα βάζω σε ένα ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζω και τα αφήνω να φουσκώσουν πάλι, θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα.
- Όταν είναι έτοιμα, μπορώ να τα αλείψω με λίγο νεράκι και να πασπαλίσω με σουσάμι αν θέλω ή με αμύγδαλο φιλέ.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν και χρώμα από πάνω. Προσοχή να μην αρπάξουν.
Σημειώσεις:
- Η μαγιά ενεργοποιείται καλύτερα αν βάλω λίγη ζάχαρη στο μείγμα αλλά εγώ το κάνω χωρίς και πάλι γίνεται δουλίτσα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι τόσο ελαστική όπου μπορώ να την τεντώσω, ακόμη και χωρίς πλάστη.

[…] η συνταγή είναι μια ένας συνδυασμός των κλασικών τσουρεκιών με χουρμάδες που κάνω εδώ και χρόνια και της […]