Το πιο πρωτότυπο και νόστιμο σνακ!
Σου αρέσει η πίτσα; Σε ποιον δεν αρέσει η πίτσα; Σου αρέσει η σοκολάτα; Αν σας λέγαμε πως τα παντρέψαμε αυτά; Θα μας βγάζατε τρελούς; Η πρώτη φορά που έφαγα γλυκιά πίτσα, ήταν στα γενέθλια της συμμαθήτριας μου της Ιωάννας, που έκλεινε τα 18 (πριν 2-3 χρόνια δηλαδή!). Ήμασταν στην Pizza Hut, στην λεωφόρο Νίκης και είχαμε θέα τον λευκό Πύργο! Την παραγγείλαμε για πλάκα αλλά τελικά… πάθαμε πλάκα! Από τότε, την αναπολώ συχνά εκείνη την πίτσα, μαζί με τα εφηβικά μου χρόνια και αλήθεια σας λέω, δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι εξίσου νόστιμο! Κατάφερα όμως, ν α φτιάξω!!! Και είναι πολύ καλύτερη! Γιατί είναι σπιτική, με τα αγνότερα υλικά και σχεδόν… χωρίς ζάχαρη! Λέω σχεδόν, γιατί το Αναστασάκι, απαιτεί να βάζουμε μέσα τρούφες πολύχρωμες! Σας έχω την πιο εύκολη και αφράτη ζύμη και την πιο κολασμένη σοκολατένια επικάλυψη, Φουντουκοβούτυρο Τραγανό με Κακάο & Χουρμά από Wild Souls, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, από τις κλασικές πραλίνες που είναι γεμάτες σε ζάχαρη! Από πάνω, διακοσμείς με φρουτάκια. ξηρούς καρπούς… και έχεις ένα προτότυπο και τέλειο σνακ! Τρώγεται άνετα και δεύτερη μέρα, αν περισσέψει! Ειδικά αν την ζεστάνεις λιγάκι, είναι τέλεια!!! Τέλος, νομίζω, είναι πολύ ωραία ιδέα και για μπουφέ, σε παιδικό πάρτυ!
Γλυκιά πίτσα, νηστίσιμη και υγιεινή
Course: ΕπιδόρπιοCuisine: Χωρίς ζάχαρηDifficulty: Εύκολη4
servings30
minutes40
minutes300
kcalΜε τα υλικά αυτά έκανα μία πίτσα, μέσα σε ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 26 εκ.
Υλικά (για τη μαγιά):
120 ml. νερό
4 γρ. μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
1/4 κ.γ. αλάτι
- Για τη ζύμη:
180 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
1 κ.σ. Φουντουκοβούτυρο Wild Souls
1 κ.γ. Μηλόξυδο
Προαιρετικα: χρωματιστή τρούφα
- Για την επικάλυψη:
Φρούτα της επιλογής σας (βάλαμε φράουλες, μπανάνα και μύρτιλα)
Εκτέλεση:
- Βάζω σε ένα μπολάκι το νερό, χλιαρό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύω και αφήνω σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα το καταλάβω, όταν θα βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια και θα φουσκώσει.
- Βάζω όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ, μαζί με την ενεργοποιημένη μαγιά και ανακατεύω, με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα, να έχω μία ελαστική ζύμη. Αν δεν θέλω ή δεν έχω μίξερ, το κάνω με το χέρι, απλά θα μου χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
- Αν θέλω, όταν έχει τελειώσει το πολύ πλάσιμο, ρίχνω και τις χρωματιστές μου τρούφες και ανακετεύω, να ενσωματωθούν στη ζύμη. Δεν είναι χωρίς ζάχαρη φυσικά, αλλά είναι ο όρος της Αναστασίας για να φτιάχνω αυτή τη συνταγή: να έχει τρούφες.
- Όταν έχω μία ζύμη ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια, τη μεταφέρω σε ελαφρώς αλευρωμένο μπολ, τη λαδώνω λιγάκι από πάνω και την σκεπάζω με καθαρή πετσέτα ή με ζελατίνα. Την αφήνω να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος. Θα διπλασιαστεί, για αυτό φροντίζω το σκεύος μου να είναι μεγάλο.
- Όταν είναι έτοιμη, προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, αλευρώνω ελάχιστα τον πάγκο μου και βάζω τη ζύμη.
- Την ανοίγω είτε με τα χέρια μου είτε με τον πλάστη, σε στρογγυλό φύλλο, πάχους 2-3 εκατοστών και τη μεταφέρω στην ταρτιέρα μου, την οποία έχω λαδώσει καλά, προηγουμένως.
- Στρώνω καλά το φύλλο μου με τα χέρια. Θέλω να καλύπτει καλά όλο τον πάτο και ό,τι περισσεύει, το ανασηκώνω στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Θέλω στην ουσία να έχει βαθούλωμα στη μέση και να είναι ανασηκωμένη περιμετρικά.
- Βάζω για ψήσιμο για 15 περίπου λεπτά και ετοιμάζω στο μεταξύ τα φρούτα μου και ό,τι άλλο θα μπει στην επικάλυψη.
- Την βγάζω από τον φούρνο και απλώνω τo Φουντουκοβούτυρο Τραγανό με Κακάο & Χουρμά και το ψήνω για 5 ακόμη λεπτά. Αυτό είναι προαιρετικό αλλά στερεοποιείται καλύτερα η σοκολάτα με αυτό τον τρόπο.
- Βγάζω από τον φούρνο, κόβω στα κλασικά, τρίγωνα κομμάτια και απολαμβάνω!!
Σημείωσεις:
- Η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθάει στο φούσκωμα της μαγιάς αλλά αν θέλετε, την παραλείπετε.