Μία συνταγή τέλεια για σνακ, χωρίς λευκή ζάχαρη.
Jump to RecipeΑυτή η συνταγή είναι δημιουργία της περασμένης νηστείας, όπου με βρήκε να παρακολουθώ κάτι σεμινάρια. Από τις 8 το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Με βρήκε να ετοιμάζω από κάθε προηγούμενο βράδυ τα γεύματα της Αναστασίας, του μπαμπά μας για τη δουλειά και θα έπρεπε να ετοιμάζω κάτι και για μένα. Περιορισμένος ο χρόνος, δύσκολη ώρα η νύχτα, δεν προλάβαινα να κάνω ετοιμασίες για όλους, επομένως μαντεύετε ποιος την πλήρωνε να πηγαίνει για σεμινάρια χωρίς σνακ! Έγινα θαμώνας σε έναν γειτονικό φούρνο και μέσα στην πληθώρα επιλογών που είχα, μιας και ήταν περίοδος νηστείας, δοκίμασα και ταχινόπιτα. Και κάπως έτσι, μου ρθε η ιδέα! Μία ταχινόπιτα χωρίς λευκή ζάχαρη, που είναι τις περισσότερες φορές λες και τρως μπακλαβά, γεμάτη με το τόσο θρεπτικό ταχίνι, τέλεια για σνακ αλλά και για πρωινό, μαζί με τον καφέ (ή τον αφρό που πίνει το Αναστασάκι). Φέτος, την παντρέψαμε με το πιο νόστιμο ταχίνι του κόσμου, το Ταχίνι με Χαρουπόμελο από Wild Souls, το οποίο εκτός από πεντανόστιμο, είναι και μια βόμβα ασβεστίου!!!!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Θέλω να δοκιμάσω να την κάνω και με αλεύρι ντίνκελ, ίσως μαζί με γιαούρτι, για να έχει ελαστικότητα, αλλά δεν είχα στο σπίτι αυτή τη φορά.
- Μπανάνα: Μας δίνει γλύκα και τη χρησιμοποίησα σε συνδυασμό με το ταχίνι, στο να κάνει τη ζύμη μου πιο δεμένη.
- Ταχίνι: Πλούσιο σε ασβέστιο, με ιδιαίτερη, στιβαρή γεύση, που μέσα στη ζύμη όμως, δεν το νιώθεις σχεδόν καθόλου.
- Μαγιά: Το διογκωτικό της συνταγής μας. Θα φουσκώσει τη ζύμη και θα την κάνει πιο… ψωμένια.
- Ζάχαρη καρύδας: Είναι με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δίνει μία γλύκα στη ζύμη μας αλλά φυσικά, αν θέλετε, την παραλείπετε.
- Μαστίχα Χίου: Είχα στα συρτάρια μου, μιας και μου χρειάστηκε για τα τσουρέκια και ταίριαξε τέλεια. Χρησιμοποίησα μαστίχα σε δάκρυα, που την σπάω σε γουδί.
- Νερό
Για τη γέμιση:
- Ταχίνι με Χαρουπόμελο Wild Souls: Είναι από το πιο νόστιμο ταχίνι που έχω φάει! Όταν το χαρουπόμελο, η vegan γλυκιά νοστιμιά γεμάτη ασβέστιο, άρχισε να κάνει παρέα με το υπερταχίνι, τότε έγινε wild χαμός φυτικής πρωτεΐνης και άπειρης ενέργειας!!
- Προαιρετικά: Καρύδια.
Η διαδικασία με φωτογραφίες:
Ταχινόπιτα
Course: Ψωμιά και πίτεςCuisine: ΤαχινόπιταDifficulty: Μέτρια7
ταχινόπιτες30
minutes1
hour30
minutes20
minutesΥΛΙΚΑ:
260 γρ. & 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 ml. νερό
Μισή μπανάνα
5 γρ. ξερή μαγιά
60 γρ. ταχίνι
2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
- Για τη γέμιση:
100 γρ. Ταχίνι με χαρουπόμελο Wild Souls
Προαιρετικά: Σπασμένα καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζω στο μούλτι τη μπανάνα και το ταχίνι και πολτοποιώ, να γίνουν μία κρέμα.
- Βάζω σε ένα μπολ το νερό, χλιαρό και ρίχνω μέσα τη μαγιά και ανακατεύω.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το αλεύρι, μαζί με τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύω.
- Ρίχνω μέσα το μείγμα μπανάνα/ταχίνι και τη μαγιά με το νερό και ανακατεύω. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου για να ανακατέψω και να φτιάξω μία ζύμη στιβαρή, σα ψωμί. Δεν κολλάει στα χέρια. Αν σας κολλάει, βάλτε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Την αφήνω στην άκρη, για μισή ώρα, σε ζεστό μέρος.
- Ετοιμάζω στο μεταξύ τη γέμιση, αν δεν χρησιμοποιήσω έτοιμο ταχίνι: Ανακατεύω σε ένα μπολάκι το ταχίνι με το σιρόπι μου. Αν θα βάλω καρύδια, προτείνω να μην τα βάλετε μέσα στο μπολ γιατί θα σας δυσκολέψουν στο άπλωμα. Κρατήστε τα στην άκρη, για να τα ρίξουμε στο τέλος.
- Χωρίζω τη ζύμη σε 7 μπαλάκια, περίπου 65 γρ. το καθένα.
- Βάζω ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο μου και ανοίγω το κάθε μπαλάκι σε πολύ λεπτό φύλλο.
- Απλώνω με ένα κουτάλι γέμιση σε όλο το φύλλο, ρίχνω τα σπασμένα καρύδια, αν βάλω, και το τυλίγω, σα σκουληκάκι, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Η ζύμη είναι τόσο ελαστική, που επιτρέπει να τεντώσω το σκουληκάκι μου αρκετά και να το πλάσω, πριν δώσω το τελικό σχήμα.
- Το τυλίγω σα φιδάκι και το βάζω σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Αν δεν κολλάει μεταξύ της η ζύμη, φταίει που έβαλα παραπάνω αλεύρι στον πάγκο. Βρέχω ελαφρώς τα χέρια μου και την κολλάω.
- Κάνω το ίδιο και με τα υπόλοιπα μπαλάκια και τα αφήνω στο ταψί, σκεπασμένα, για μία ώρα, να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
- Βάζω στο κέντρο κάθε πίτας, ένα κουταλάκι από τη γέμιση. Αν δεν σας περίσσεψε, φτιάξτε κι άλλη, αξίζει! Καραμελώνει στο ψήσιμο και γίνεται τέλειο.
- Ψήνω για 20 περίπου λεπτά.
Σημειώσεις:
- Σε περίπτωση που τη θέλετε πιο μαλακή από έξω και να διατηρηθεί έτσι, μπορείτε να τη σιροπιάσετε: απλώς διαλύετε σε ένα κατσαρολάκι γλυκαντικό της επιλογής σας με νερό και περιχύνετε στις ζεστές πιτούλες, μόλις βγουν από τον φούρνο.