Μπουγάτσα για μωράκια έχετε ακούσει ξανά; Μία συνταγή που είναι χωρίς ζάχαρη, ζωικό γάλα και χωρίς βούτυρο!
Κάποια στιγμή, σας ρώτησα τι συνταγή θα θέλατε να δείτε στο μπλογκ… και μία από τις απαντήσεις ήταν μπουγάτσα! Με κέντρισε, με ιντρίγκαρε… ήθελα να το δοκιμάσω και να καταφέρω να φτιάξω μία μπουγάτσα βίγκαν, χωρίς γαλακτομικά αλλά και χωρίς ζάχαρη, για να μπορούμε να την απολαμβάνουμε παρέα με τα μπεμπάκια μας! Τα κατάφερα πολύ γρήγορα, το είχα οραματιστεί καλά!!! Είναι χωρίς ζάχαρη, κανενός είδους και χωρίς μελάσα αυτή τη φορά, αλλα παίρνει τη γλύκα της από τους χουρμάδες! Θα μου πεις, αφού τα κατάφερες έτσι γρήγορα, γιατί άργησες τόσο να μας την παρουσιάσεις; Γιατί κάτι της έλειπε! Το ανακάλυψα στο Κάσιους Βούτυρο με Βανίλια Μαδαγασκάρης από Wild Souls, το οποίο απογείωσε την μπουγάτσα μας! Πασπαλίστε με κανελίτσα, λίγο έξτρα βούτυρο κάσιους… και απολαύστε!!!
Μπουγάτσα vegan χωρίς ζάχαρη
Course: Επιδόρπια, ΜπουγάτσαDifficulty: Μέτρια12
κομμάτια45
minutes35
minutesΥλικά:
800 ml. φυτικό γάλα*
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. λάδι καρύδας ή φυτικό βούτυρο ή ελαιόλαδο
20 ml. χυμός πορτοκάλι ή νερό
8 φύλλα κρούστας
6 βασιλικοί χουρμάδες
κανέλα για πασπάλισμα
ζάχαρη χουρμά για πασπάλισμα (προαιρετικά)
70 γρ. Κάσιους Βούτυρο με Βανίλια Μαδαγασκάρης
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζω την πάστα χουμά: βγάζω τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους βάζω σε ένα κατσαρολάκι, κομμένους σε κομμάτια μαζί με τον χυμό.
- Έχω χαμηλή φωτιά και ανακατεύω συνεχώς με μία ξύλινη σπάτουλα και όσο μαλακώνουν, τα πιέζω να γίνουν πάστα. Θα πάρει δέκα λεπτά περίπου.
- Αφήνω να κρυώσει λιγάκι και το μεταφέρω στο μούλτι μαζί με 150 ml. από το γάλα και πολτοποιώ.
- Συμπληρώνω ακόμη 100 ml. γάλα και συνεχίζω το χτύπημα. Προσοχή να μην μου χυθεί.
- Μεταφέρω σε ένα κατσαρολάκι και βάζω και το υπόλοιπο γάλα μου. Βάζω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύω με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει χλιαρό.
- Όταν ζεσταθεί το γάλα, βάζω μέσα το σιμιγδάλι και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα μου, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει.
- Όταν αρχίσει να δένει, προσθέτω το βούτυρο κάσιους και ανακατεύω.
- Αποσύρω από τη φωτιά. Την αφήνω να κρυώσει και ετοιμάζω τα φύλλα μου. Να πω πως όσο περιμένω να κρυώσει, μπορεί να κάνει πετσούλα από πάνω η κρέμα. Για να μην συμβεί αυτό, μπορείς να βάλεις ζελατίνα επάνω της. Εγώ το αποφεύγω και απλά την ανακατεύω και διαλύω την πέτσα.
- Σε ένα πυρέξ, απλώνω με το πινέλο μου λιωμένο λάδι καρύδας, βούτυρο ή ελαιόλαδο. Τόσο στον πάτο, όσο και στα τοιχώματα.
- Το πυρέξ μου έχει διαστάσεις 25 με 35 περίπου, επομένως κόβω εκ των προτέρων τα φύλλα κρούστας για να μην περισσεύουν πολύ. Βάζω τα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, σταυρωτά, πασπαλίζοντας με λίγο λάδι, το καθένα. Προτείνω να δείτε το βίντεο της συνταγής.
- Ρίχνω και απλώνω την κρέμα, που έχει κρυώσει, διπλώνω από πάνω της τα φύλλα που έχω ήδη στρώσει και βάζω πάλι σταυρωτά, τα 4 τελευταία φύλλα. Ό,τι περισσέσει, το σπρώχνω με μία σπάτουλα προς τον πάτο του ταψιού.
- Πασπαλίζω με λάδι και ψήνω για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω.
- Αφήνω να κρυώσει, κόβω σε κομμάτια και πασπαλίζω με κανέλα και ζάχαρη χουρμά, αν θέλω.
- Διατηρείται στο ψυγείο για 5 μέρες.
Recipe Video
Σημειώσεις:
- Αν οι χουρμάδες δεν είναι μαλακοί ίσως χρειαστούν μούλιασμα για μισή ώρα σε ζεστό νεράκι. Αν δεν έχω βασιλικούς, βάζω απλούς αλλά σε διπλάσια ποσότητα.
- Αν θέλετε η κρέμα να είναι πιο σφιχτή, μείνετε στα 800 μλ. γάλα. Αν τη θέλετε πιο… κρεμώδη, σαν την κλασική μπουγάτσα, βάζω 1 λίτρο γάλα.