Επιδόρπια Τούρτες

Vegan cheesecake κεράσι

Εύκολο, γρήγορο, χωρίς ψήσιμο και χωρίς κάσιους και ζωικά εννοείται!

Αυτή η συνταγή, μετά από λαϊκή απαίτηση, ανέβηκε σε χρόνο μηδέν! Όπως και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε! Πλησίαζαν τα γενέθλια του μπαμπά μας και αποφασίσαμε με το Αναστασάκι να του κάνουμε μία τούρτα, διαφορετική από αυτές με τη σοκολάτα, που φτιάχνουμε συνήθως. Καλοκαιράκι είναι, θέλαμε κάτι δροσερό, σα γιαουρτάκι και από πάνω κόκκινο, όπως παρήγγειλε το αφεντικό! Καταλήξαμε λοιπόν, να κάνουμε ένα ωμοφαγικό τσηζκέικ. Διαφοροποιείται από τα κλασικά, vegan cheesecake, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν κάσιους και η βάση του είναι από ξηρούς καρπούς, χωρίς ψήσιμο, μιας και οι μπισκοτένιες βάσεις, έχουν συνήθως βούτυρο και θέλαμε να το αποφύγουμε! Χωρίς ζάχαρη εννοείται και με μία αυτοσχέδια μαρμελάδα φράουλα/κεράσι από πάνω. Εδώ, θα σας πω και τη μικρή μας ιστορία: επειδή είναι ένα γλυκάκι που απαιτεί μία προετοιμασία από πριν, την έκανα μόνη, μέχρι να φωνάξω το Αναστασάκι για το τελικό…χτίσιμο. Μία από αυτές τις προετοιμασίες, ήταν να ετοιμάσω και τη μαρμελάδα φράουλας. Την άφησα να κρυώσει και να δέσει και τη φώναξα. Μαγειρεύοντας, λοιπόν, παρέα, πάντα τρώει… και κάπως έτσι, το τσηζκέικ φράουλα, έγινε τσηζκέικ φράουλα/κεράσι…μιας και δεν έφτανε πλέον για να καλύψει όλη την επιφάνεια της τούρτας και αναγκάστηκα να κάνω συμπλήρωμα αλλά είχαν τελειώσει οι φράουλες!

Πολλά είπα! Πάμε να δούμε αναλυτικά τη συνταγή!

Προετοιμασία:

  • Κρέμα καρύδας: Στην κατάψυξη για μία ώρα περίπου, για να ξεχωρίσω εύκολα, την κρέμα από το νερό. Προσοχή! Μην την ξεχάσετε όλη μέρα στην κατάψυξη γιατί θα παγώσει τελείως!
  • Χουρμάδες: Αν δεν έχετε βασιλικούς, θα χρειαστεί να τους μουλιάσετε, για να μπορέσουν να γίνουν πάστα.
  • Μαρμελάδα: Αν δεν θα χρησιμοποιήσετε κάποια έτοιμη και θα φτιάξετε επί τόπου, όπως εμείς, θέλει λίγο χρόνο για να κρυώσει και να σφίξει, επομένως προτείνω να ξεκινήσετε με αυτή την παρασκευή.

Η βοήθεια της Αναστασίας:

Εννοείται πως θα κάναμε μαζί και την τούρτα του μπαμπά μας, εδώ κάνουμε μαζί άλλα κι άλλα! Του έλεγε από την προηγούμενη μέρα, να μη στεναχωριέται! Θα του κάνει τούρτα, θα του τραγουδήσει: “Να ζήσεις Αναστασία…” και θα του σβήσει και το κεράκι του!

Στη συγκεκριμένη συνταγή, χρειάζεται να κάνουμε μία προετοιμασία, αυτή που σας αναφέρω παραπάνω, πριν να βάλουμε τα παιδάκια μας στην κουζίνα μας! Αυτό που έχω διδαχθεί, όλον αυτόν τον καιρό που μαγειρεύω με το Αναστασάκι, είναι πως η υπομονή, είναι αρετή αλλά σπανίζει στις ηλικίες αυτές και καλό είναι να μην τη δοκιμάζουμε! Είναι πολύ βοηθητικό, επομένως, όταν θα αρχίσουμε την παρασκευή της τούρτας, να είναι όλα έτοιμα: μαλακωμένοι οι χουρμάδες, παγωμένη η κρέμα και έτοιμη η μαρμελάδα. Το τελευταίο, βέβαια, μου κόστισε λιγάκι, αλλά χαλάλι της!

Κατά τα άλλα το Αναστασάκι:

  • Έβαλε τα υλικά για τη βάση στο μούλτι.
  • Μεταφέραμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι και το πατήσαμε με τα χέρια μας, να γίνει επίπεδο.
  • Έβαλε στο μίξερ και τα υλικά για την κρέμα.
IMG_5609
IMG_5610

Vegan cheesecake κεράσι

Recipe by VeggieSharkCourse: Επιδόρπια, Τούρτες
Μερίδες

8

κομμάτια
Προετοιμασία

2

hours 

Διαβάστε και τις οδηγίες για την προετοιμασία, γιατί είναι μία συνταγή που δεν μπορεί να γίνει μια και έξω.

ΥΛΙΚΑ (για τη μαρμελαδα):

  • 400 γρ. φρούτο, είτε φράουλες είτε κεράσια

  • 1 κ.σ. γεμάτη σπόροι τσία

  • 1-2 κ.σ. νερό

  • Προαιρετικά: 1-2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας ή κάποιο άλλο γλυκαντικό της επιλογής σας, αν σας φαίνεται πολύ ξινό το φρούτο

  • Για τη βάση:
  • 200 γρ. χουρμάδ400ες

  • 150 γρ. νιφάδες βρώμης

  • 100 γρ. ηλιόσπορος

  • 20 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας (λιωμένο)

  • 1 κ.σ. κακάο ωμό

  • Για την κρέμα:
  • 1 κονσέρβα κρέμα καρύδας (400 ml. είναι συνολικά αλλά θα βάλω μόνο το στερεό μέρος, χωρίς το νερό)

  • 150 γρ. φυτικό τυρί κρέμα

  • 100 γρ. στραγγιστό φυτικό γιαούρτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (για τη μαρμελάδα):

  • Πλένω τα φρούτα μου και τα καθαρίζω, αν είναι κεράσια, βάζω τα κουκούτσια. Κόβω σε κομμάτια και τα βάζω σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, μαζί με λίγο νεράκι. Αν θα βάλω ζάχαρη, τη βαζώ μαζί, στη φάση αυτή. Ανακατεύω συνεχώς, γιατί ο πάτος μπορεί να αρπάξει εύκολα.
  • Όταν αρχίσουν να μαραίνονται και να βγάζουν τα υγρά τους, εμένα μου πήρε περίπου 15 λεπτά, με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ, τα πατάω, να λιώσουν. Αν μείνουν κομματάκια, δεν με πειράζει.
  • Βάζω τους σπόρους τσία και χαμηλώνω τη φωτιά. Θα αρχίσει σιγά σιγά να δένει. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει.
  • Να σημειώσω, πως εγώ είχα κατεψυγμένες φράουλες, επομένως τα υγρά που έβγαλαν ήταν αρκετά και χρειάστηκε να στραγγίξω, πριν βάλω τα σποράκια. Θα το καταλάβαιτε με το μάτι.
  • Για τη βάση:
  • Μουλιάζω τους χουρμάδες, αν δεν είναι βασιλικοί, σε ζεστό νεράκι, 1-2 ώρες για να μαλακώσουν. Αν είναι βασιλικοί και δεν είναι αρκετά ξεροί, δεν χρειάζεται μούλιασμα.
  • Αν έχω μούλτι με μεγάλο κάδο, βάζω όλα τα υλικά μαζί και πολτοποιώ, να γίνουν μία πάστα, εύπλαστη. Αν χρειαστεί, βάζω 1-2 κουταλίτσες νεράκι. Αν έχω μούλτι με μικρό κάδο, το κάνω σε δόσεις.
  • Βάζω το μείγμα σε ένα τσέρκι και το απλώνω καλά καλά στον πάτο. Το τσέρκι μου έχει διάμετρο 20 εκατοστά, οπότε το μείγμα είναι αρκετό για να καλύψει πλούσια όλο τον πάτο αλλά και για να καλύψω και λίγο τα τοιχώματα. Αυτό το κάνω απλά, πατώντας καλά με τα δάχτυλά μου το μείγμα, να γίνει σα λακκούβα, να ναι πιο ρηχό στον πάτο και πιο ψηλό περιμετρικά.
  • Βάζω το τσέρκι στην κατάψυξη (αν έχω παγώσει ήδη την κρέμα καρύδας, επομένως θα αρχίσω απευθείας να ετοιμάζω την κρέμα) ή στο ψυγείο, αν θα το κάνω αργότερα.
  • Για την κρέμα:
  • Έχω βάλει την κρέμα καρύδας στην κατάψυξη για μία ώρα περίπου επομένως μπορώ να ξεχωρίσω την κρέμα, που έχει στερεοποιηθεί, από το νερό.
  • Βάζω στον κάδο του μίξερ την κρέμα καρύδας λοιπόν, χωρίς το νερό της, το τυρί κρέμα και το γιαούρτι και χτυπάω καλά με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει.
  • Συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να γίνει μία ενιαία κρέμα, χωρίς γρομπαλάκια, από το τυρί κρέμα, κατά βάση.
  • Βγάζω από την κατάψυξη το τσέρκι μου και τη ρίχνω από πάνω.
  • Στρώνω λίγο ομοιόμορφα την επιφάνεια, τυχόν ατέλειες θα καλυφθούν από την μαρμελάδα και βάζω για λίγη ώρα στο ψυγείο, να παγώσει.
  • Όταν στερεοποιηθεί αρκετά, βάζω τη μαρμελάδα, την απλώνω σε όλη την επιφάνεια και αν θέλω, διακοσμώ και με φρέσκα φρούτα.

Σημειώσεις:

  • Εγώ τα έκανα με χοντρές νιφάδες βρώμης, αν θέλετε να αλεστεί καλύτερα και να μην φαίνεται στη βάση, προτιμήστε τις λεπτές.
  • Αν δεν έχετε αλεύρι αμυγδάλου, βάλτε επιπλέον ηλιόσπορο.
  • Αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση του τυριού, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα από το τυρί κρέμα.
  • Αν δεν σας ενδιαφέρει να είναι τελείως χωρίς ζάχαρη, μία ωραία παραλλαγή, είναι να ψιλοκόψετε μπισκότα όρεο και να τα ανακατέψετε μέσα στην κρέμα, πριν τη βάλετε πάνω στη βάση και να διακοσμήσετε και την επιφάνεια του τσηζ κέικ, με όσα σας περισσέψουν, αντί της μαρμελάδας.
  • Σχετικά με το τυρί κρέμα, δεν έχω χρησιμοποιήσει ξανά, ούτε χρησιμοποιώ γενικά στη διατροφή της μικρής, ωστόσο χωρίς αυτό, η γεύση είναι απλά, κρέμα καρύδας. Χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο, το οποίο είναι σχετικά εντάξει από συστατικά και δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x