Το κλασικό και αγαπημένο γλυκάκι αλλά… χωρίς ζάχαρη, ζωικά και ωμοφαγικό!
Ωραίες οι παρασκευές αλλά δεν είναι ακόμη πιο ωραία όταν με πολύ λίγες και χωρίς ψήσιμο, έχουμε ένα πεντανόστιμο, υγιεινό γλυκάκι; Παρέα με το πιο νόστιμο φιστικοβούτυρο, το Φιστικοβούτυρο με Κανέλα και Χουρμά από Wild Souls, υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με το πιο εύκολο Banofee! Φυσικά είναι χωρίς ζάχαρη και είναι τέλειο, για να συνοδεύει τα καφεδάκια που θα πίνουμε στα μπαλκόνια μας (ή κάτω από το κλιματιστικό), αυτό το καλοκαίρι!
Banofee, vegan και χωρίς ζάχαρη
Course: ΩμοφαγικόCuisine: Χωρίς γλουτένηDifficulty: Εύκολο8
κομμάτια20
minutes2
hoursΜε τις αναλογίες αυτές, έφτιαξα το γλυκάκι μου σε ένα σκεύος διαμέτρου 18 εκατοστών.
Υλικά (για τη βάση):
200 γρ. χουρμάδες
200 γρ. ξηροί καρποί (έβαλα ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορο, καρύδια και αμύγδαλα)
100 γρ. Νιφάδες βρώμης
- Για την καραμέλα:
150 γρ. Φιστικοβούτυρο με Κανέλα και Χουρμά Wild Souls
- Για την κρέμα:
1 κρέμα καρύδας
3 κ.σ. Φυτικό γιαούρτι
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- Ενδιάμεσα:
3 μπανάνες
Προαιρετικά: τριμμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση:
- Βάζω την κρέμα καρύδας στην κατάψυξη. Είναι ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσω την κρέμα από το νερό της. Προσοχή όμως! Μην την ξεχάσετε πάνω από 1-2 ώρες, γιατί θα παγώσει τελείως και θα είναι αδύνατος ο διαχωρισμός. Εγώ στη μία ώρα την τσεκάρω και αν χρειαστεί, την αφήνω λίγο περισσότερο.
- Τη μεταφέρω στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάω, με το εργαλείο που κάνεις σαντιγί, να αφρατέψει. Προσθέτω το γιαούρτι και το σιρόπι και ανακατεύω λίγο ακόμη. Την βάζω στο ψυγείο, να σφίξει λιγάκι.
- Ετοιμάζω την βάση: βάζω στον κάδο του μούλτι όλα τα υλικά και αλέθω, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Κάποιους ξηρούς καρπούς, τους άφησα χοντροαλεσμένους, γιατί δεν έχω πολύ μικρό παιδάκι και έτσι, μας αρέσουν περισσότερο.
- Στρώνω ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάτο από το σκεύος μου και βάζω το μείγμα μου. Το απλώνω όσο πιο ομοιόμορφα μπορώ, αν θέλω και προς τα τοιχώματα.
- Ρίχνω από πάνω το φανταστικό μου Φιστικοβούτυρο με Κανέλα και Χουρμά και από πάνω την μπανάνα, κομμένη σε φέτες.
- Σκεπάζω με την κρέμα μου, που έχει λίγο σφίξει και όσο θα κρυώνει το γλυκό μας, θα σφίγγει κι άλλο.
- Πασπαλίζω με τριμμένη κουβερτούρα, αν θέλω, και απολαμβάνω!
Σημειώσεις:
- Αν έχετε βασιλικούς χουρμάδες, μαλακούς, δεν θα χρειαστεί μούλιασμα. Διαφορετικά, πρέπει να τους μουλιάσετε λίγη ώρα σε ζεστό νεράκι.
- Αν θέλω, μπορώ να κάνω ατομικό γλυκάκι, σε ποτήρι. Μπορώ στον πάτο να βάλω γκρανόλα, αντί για τη βάση και αντί για κρέμα, να βάλω σκέτο γιαούρτι.