Επιδόρπια Τούρτες

Η πρώτη μου τούρτα

Η συνταγή αυτή είναι χωρίς ζωικά παράγωγα, χωρίς λευκό αλεύρι και χωρίς ζάχαρη.

Jump to Recipe

Αυτή είναι μια συνταγή που ξέρω πως περιμένετε πολλοί, καιρό τώρα! Η αφορμή ήταν τα γενέθλιά μου, για τα οποία όπως σας είπα δεν είχα καθόλου διάθεση αλλά είχα πολλή όρεξη να μπω στην κουζίνα και να πειραματιστώ για να φτιάξω μια τούρτα, χωρίς ζάχαρη, χωρίς λευκό αλεύρι, χωρίς ζωικά, που να μην στερείται γεύσης και να μπορούμε να απολαύσουμε άφοβα με τα μικρά μας καρχαριάκια! Θέλω να πιστεύω πως τα κατάφερα!!! Εμείς την ευχαριστηθήκαμε, το Αναστασάκι έσβησε το κεράκι μου κι εγώ έγινα και επίσημα 35, κρατώντας στα χέρια μου τον κόσμο όλο! Να σας ευχαριστήσω όλους για τις πολύ όμορφες ευχές σας και να ευχηθώ με τη σειρά μου σε όλους μόνο υγεία, σωματική και ψυχική και όλα τα άλλα θα ρθουν! Η δίκη μου ευχή; Στα 36 να έχω όλους τους αγαπημένους μου κοντά μου!

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:

  • Φαρίνα βρώμης: Είναι σα το κλασικό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του αλλά όχι με λευκό αλεύρι αλλά με αλεύρι βρώμης. Τη βρίσκετε στο σουπερ μάρκετ και σε πολύ καλή τιμή. Αν δεν έχετε, μπορείτε να δοκιμάσετε είτε με κλασική φαρίνα, αν δεν αποφεύγετε το λευκό αλεύρι, είτε με φαρίνα ολικής είτε με αλεύρι βρώμης και 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ. Εγώ έχω δοκιμάσει τη συνταγή μόνο με φαρίνα βρώμης.
  • Πουρές μήλου: Είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο αυγού, ιδανικό για γλυκές παρασκευές. Δείτε στις αναλυτικές οδηγίες της συνταγής πώς να τον φτιάξετε. Διατηρείται και στην κατάψυξη.
  • Φυτικό γάλα: Αυτή τη φορά θα εκπλαγείτε, αλλά δεν είχα σόγιας και χρησιμοποίησα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ό,τι γάλα θέλετε.
  • Χουρμάδες: Είναι το γλυκαντικό για το παντεσπάνι μας. Χρησιμοποιήσα βασιλικούς, αμέσως μέσα στην παρασκεύη, χωρίς να τους μουλιάσω. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλούς, αλλά σε διπλάσια ποσότητα και θα χρειαστεί να τους μουλιάσετε για λίγη ώρα σε χλιαρό νεράκι.
  • Φυστικοβούτυρο: Δένει πολύ καλά τα υλικά και ταιριάζει πολύ ωραία ε τα υπόλοιπα υλικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι άλλο καρποβούτυρο θέλετε, ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο κλπ.
  • Χαρουπάλευρο: Το αγαπώ, πλούσιο σε ασβέστιο, με μοναδική γλυκιά γεύση. Εγώ το χρησιμοποιώ αντί για κακάο. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κακάο αλλά ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω γλυκαντικό, μιας και έχει πιο πικρή γεύση από το χαρουπάλευρο.

Για την κρέμα:

  • Γλυκοπατάτες: Όπως λέει και το όνομά τους, είναι γνωστές για τη γλυκιά τους γεύση αλλά τα ωφέλη τους είναι πολύ περισσότερα. Πλούσιες σε βιταμίνη C (μάλιστα σε διπλάσια ποσότητα από τις απλές πατάτες), θειαμίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη Β6 και D, σίδηρο, μαγνήσιο και β-καροτίνη. Περισσότερα για τη διατροφική τους αξία, εδώ. Στη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε βρασμένες γλυκοπατάτες, για να τις κάνουμε πουρέ.
  • Φυτικό γάλα: Ό,τι γάλα χρησιμοποιήσετε στο παντεσπάνι, βάλτε και εδώ. Δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε με την ποσότητα, μην γίνει η κρέμα πολύ νερουλή γιατί δεν θα κάθεται πάνω στο παντεσπάνι. Τηρήστε τις αναλογίες της συνταγής και δεν θα έχετε πρόβλημα. Η μόνη περίπτωση να χρειαστεί να βάλετε λίγο περισσότερο γάλα είναι αν δεν θα χρησιμοποιήσετε μελάσα.
  • Χαρουπάλευρο: Όπως σας τα έγραψα και παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κακάο αλλά σίγουρα θα χρειαστεί και κάποιο γλυκαντικό.
  • Φυστικοβούτυρο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο βούτυρο καρπών θέλετε.
  • Προαιρετικά: Μελάσα, πολύ θρεπτική, με σοκολένια, γλυκιά γεύση. Αν θέλετε, πολτοποιήστε όλατα υλικά και δοκιμάστε για να δείτε αν θέλετε να προσθέσετε κάποιο γλυκαντικό. Αν την παραλείψετε, θα χρειαστεί να βάλετε 1-2 σταγόνες γάλα παραπάνω, για να αντικαταστήσετε την ρευστότητά της.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

Για τα παντεσπάνια:

  • Ετοιμάζω τον πουρέ μήλου: ξεφλουδίζω το μήλο και το κόβω σε κυβάκια. Τα βάζω σε ένα μικρό κατσαρολάκι μαζί με δύο δάχτυλα νερό και λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Όταν έχουυν μαλακώσει αρκετά, είναι έτοιμα. Τα πολτοποιώ είτε με το ραβδομπλέντερ είτε με το μούλτι, να γίνουν κρέμα.
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
  • Βάζω στο μούλτι, τη μισή ποσότητα από το γάλα, μαζί με τους χουρμάδες, αφού έχω βγάλει το κουκούτσι, και πολτοποιώ, να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
  • Βάζω σε ένα μπολ, το αλεύρι, ιδανικά κοσκινισμένο, το χαρουπάλευρο, επίσης κοσκινισμένο και ανακατεύω.
  • Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά: το μείγμα γάλα/χουρμά, το υπόλοιπο γάλα, τον πουρέ μήλου και το φυστικοβούτυρο και ανακατεύω πολύ καλά, να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Ανακατεύω με τη μαρίζ, δεν χρειάζεται μίξερ.
  • Μπορώ να κάνω είτε ένα παντεσπάνι και να το κόψω στη μέση, είτε δύο διαφορετικά. Αν επιλέξω να κάνω δύο, μοιράζω όλα τα υλικά στη μέση. Αν έχω δύο τσέρκια, μοιράζω το μείγμα και ψήνω ταυτόχρονα. Αν κάνω ένα, το αποτέλεσμα είναι αρκετά στιβαρό και δεν νομίζω να δυσκολευτείτε να το κόψετε.
  • Εγώ η αλήθεια είναι πως επειδή δεν ήμουν σίγουρη για το τελικό αποτέλεσμα και δεν έχω δύο ίδια τσέρκια, έψησα πρώτα το ένα και μόλις κρύωσε και το ξεφόρμαρα, έψησα και το δεύτερο. Ό,τι και να αποφασίσετε να κάνετε, προτείνω να κόψετε αντικολλητικό χαρτί σε σχήμα στρογγυλό και να στρώσετε στον πάτο. Αλείφουμε τα τοιχώματα με λάδι καρύδας και ρίχνουμε το μείγμα μέσα, είτε όλο το μείγμα, είτε το μισό, αν το κάνουμε σε δύο δόσεις.
  • Ψήνω για 25-30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Ξεφορμάρω όταν κρυώσει τελείως, για να μην σπάσει, αν και δεν νομίζω να έχετε τέτοιο πρόβλημα. Εγώ, για να προλάβω τον φούρνο ζεστό, αναποδογύρισα το πρώτο παντεσπάνι σε ένα δίσκο, πριν κρυώσει τελείως. Δεν το συστήνω όμως, αν δεν είστε σίγουροι.

Για την κρέμα:

  • Βράζω τις γλυκοπατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζω καλά, να μην έχουν υγρασία.
  • Τις μεταφέρω σε ένα μούλτι μαζί με το χαρουπάλευρο, το φυστικοβούτυρο, το γάλα και τη μελάσα. Πολτοποιώ μέχρι να γίνει μια κρέμα, χωρίς γρομπαλάκια. Αν δεν χρησιμοποιήσω μελάσα, Ίσως χρειαστεί να προσθέσω λίγο ακόμη γάλα. Θέλω η κρέμα να απλώνεται εύκολα, αλλά να μην είναι πολύ ρευστή.

Στήσιμο:

  • Αν τυχόν τα παντεσπάνια μου, έχουν φουσκώσει λίγο στο κέντρο, σε αυτό που θα χρησιμοποιήσω σα βάση, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω από τη μέσω, αυτό το κομμάτι που φουσκώνει, για να γίνει η επιφάνεια επίπεδη. Εννοείται κρατάω τα κομμάτια και τα τρώω σα σνακ! Είναι πεντανόστιμα!
  • Βάζω στην πιατέλα μου το ένα παντεσπάνι και απλώνω σχεδόν την μισή κρέμα. Βάζω από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και απλώνω την υπόλοιπη, που έχω φροντίσει να είναι λίγο περισσότερη ποσότητα, για να βάλω και γύρω γύρω, στα τοιχώματα.
  • Από πάνω μπορώ να διακοσμήσω με ό,τι θέλω, φρούτα, τριμμένη καρύδα… Στη δίκη μας έβαλα τριμμένο αμύγδαλο, λίγη μαρμελάδα και τρουφάκια που έπλασα επίτηδες, πιο μικρό μέγεθος.
Τρουφάκια 3 υλικών
Μαρμελάδα δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη

Η πρώτη μου τούρτα

Recipe by VeggieSharkCourse: Uncategorized
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

υλικα (για 2 παντεσπανια):

  • 250 γρ. πουρές μήλου (300 γρ. μήλα)

  • 400 γρ. φαρίνα βρώμης

  • 60 γρ. χαρουπάλευρο

  • 500 ml. φυτικό γάλα

  • 8 βασιλικοί χουρμάδες

  • 60 γρ. φυστικοβούτυρο

  • Για την κρέμα:
  • 370 γρ. βρασμένη γλυκοπατάτα

  • 25 γρ. χαρουπάλευρο

  • 50 γρ. φυστικοβούτυρο

  • 50 γρ. μελάσα

  • 120 ml. φυτικό γάλα

εκτελεση:

  • Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ τη φαρίνα και το χαρουπάλευρο και ανακατεύω καλά. Ιδανικά, τα βάζω κοσκινισμένα.
  • Στο μούλτι, πολτοποιώ με λίγο από το γάλα, τους χουρμάδες. Μεταφέρω στο μείγμα στο μπολ, μαζί με το φυστικοβούτυρο, τον πουρέ μήλου (δείτε στις αναλυτικές οδηγίες πώς να τον φτιάξετε), και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύω καλά, να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Βάζω σε ένα τσέρκι, ή σε δύο, αν θα μοιράσω το μείγμα, αντικολλητικό χαρτί, απλώνω λίγο λάδι καρύδας στα τοιχώματα και μεταφέρω το μείγμα μέσα. Ψήνω για 25-30 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα. Αφήνω να κρυώσει τελείως πριν ξεφορμάρω/κόψω.
  • Για την κρέμα:
  • Βάζω όλα τα υλικά στο μούλτι και πολτοποιώ, να γίνει μία ενιαία κρέμα, που απλώνεται εύκολα. Αν δεν χρησιμοποιήσω μελάσα ή κάποιο γλυκαντικό, ίσως χρειαστεί να βάλω λίγες κουταλιές γάλα παραπάνω. Προσοχή μόνο μην το παρακάνω, γιατί θα γίνει πολύ ρευστή και δεν θα στέκεται στο παντεσπάνι.
  • Συναρμολόγηση:
  • Βάζω το ένα παντεσπάνι στη βάση όπου θα έχω την τούρτα ιδανικά, για να μην χρειαστεί να την μετακινήσω ξανά. Αν δεν είναι πολύ επίπεδο και φουσκώνει στο κέντρο, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το κομμάτι που φουσκώνει, για να γίνει επίπεδο και απλώνω επάνω σχεδόν τη μισή κρέμα.
  • Βάζω από πάνω και το άλλο παντεσπάνι και απλώνω την υπόλοιπη κρέμα, που έχω φροντίσει να είναι λίγο περισσότερη ποσότητα, για να απλώσω και στα τοιχώματα. Την απλώνω όσο πιο ομοιόμορφα μπορώ.
  • Στην ουσία είναι έτοιμη, όσο μένει ψυγείο απλά, θα στερεοποιείται η κρέμα της. Τη διακοσμώ με ό,τι θέλω από πάνω. Εμείς βάλαμε τριμμένο αμύγδαλο, μαρμελάδα και τρουφάκια.

σημειωσεισ:

  • Αν θα φτιάξω ένα μόνο παντεσπάνι, το οποίο μετά θα κόψω στα δύο, ίσως χρειαστεί περισσότερη ώρα ψησίματος. Κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να μαι σίγουρη/ος πως έχει ψηθεί.
  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω κακάο αντί για χαρουπάλευρο και ό,ι βούτυρο καρπών θέλω.
  • Προτείνω να δείτε και τις αναλυτικές οδηγίες της συνταγής, όπου εξηγώ αναλυτικά τα πάντα.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x