Πανεύκολα, με υλικά που βρίσκονται στο ντουλάπι της κουζίνας μας.
Jump to RecipeΗ ιδέα για αυτή τη συνταγή γεννήθηκε και υλοποιήθηκε μέσα στις γιορτές, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Θυμήθηκα πως εγώ, στις κάλτσες που έβαζε η μητέρα μου κάτω από το δέντρο, και τις έβρισκα το πρωί της Πρωτοχρονιάς, έβρισκα σοκολατάκια, αυτά τα χριστουγεννιάτικα, τυλιγμένα στα γιορτινά αλουμινόχαρτα! Και είπα, γιατί όχι; Γιατί να μην πάρει αυτή τη χαρά του γλυκού, του ξετυλίγματος, του πασαλείμματος; Υπάρχει πιο γλυκός τρόπος για να αρχίσει η χρονιά;
Υλικά:
- Λάδι καρύδας ή βούτυρο κακάο: Απαραίτητο συστατικό καθώς έχει την ιδιότητα, όταν παγώνει να στερεοποιείται και είναι αυτό που θα μετατρέψει το κακάο μας σε σοκολάτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, προτιμώ να την κάνω με βούτυρο κακάο, καθώς το λάδι καρύδας λιώνει πολύ γρήγορα τους θερμούς μήνες.
- Κακάο ωμό και χαρουπάλευρο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξ ολοκλήρου κακάο, ή χαρουπάλευρο. Εγώ επέλεξα να τα συνδυάσω για να πάρω τα θρεπτικά συστατικά και των δύο. Αν χρησιμοποιήσετε μόνο κακάο, πιθανόν να χρειαστεί πιο πολύ γλυκαντικό, μιας και είναι πικρό ενώ το χαρουπάλευρο έχει μια φυσική γλυκάδα. Αν, από την άλλη, χρησιμοποιήσετε μόνο χαρουπάλευρο, στα μικρά σας που δεν έχουν γευτεί ποτέ τη σοκολάτα λογικά θα αρέσει, αλλά σε κάποιον που ξέρει τη γεύση της σοκολάτας, θα του φανεί λίγο έντονο το χαρούπι.
- Μελάσα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε γλυκαντικό σε μορφή σιροπιού έχετε. Η ποσότητα αυξομειώνεται, ανάλογα με τα γούστα σας.
Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Λιώνω το λάδι καρύδας. Εγώ το βάζω σε ενα γυάλινο μπολ, εκεί που θα βάλω και τα υπόλοιπα υλικά, για να μην λερώνω και εκατό σκεύη και το βάζω στα μικροκύματα για λίγα δευτερόλεπτα.
- Βάζω μέσα το κακάο και το χαρουπάλευρο και ανακατεύω.
- Προσθέτω και το γλυκαντικό μου και ενσωματώνω τα υλικά, ανακατεύοντας καλά. Αν θέλω, μπορώ να βάλω μέσα και αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Εγώ τα σοκολατάκια που έβαλα στις φόρμες, δεν έβαλα τίποτα. Στη μπάρα σοκολάτας, έβαλα σπασμένο καρύδι, ηλιόσπορο και σταφίδες.
- Ανακατεύω καλά. Αν έχω φόρμες σιλικόνης, βάζω το μείγμα εκεί. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και φόρμες για μάφιν, χωρίς να τις γεμίσω μέχρι πάνω, για να βάλω πιο μεγάλα αλλά πιο λεπτά σοκολατάκια. Αν δεν έχω καθόλου φόρμες μπορώ να βάλω ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι, εγώ έβαλα σε μια μακρόστενη φόρμα του κεικ και να στρώσω το μείγμα μου εκεί. Αν τηρήσετε τις αναλογίες που σας γράφω, δεν είναι πολύ ρευστό μείγμα, σταθεροποιείται σχετικά εύκολα και πριν παγώσει. Ειδικά αν έχετε βάλει μέσα ξηρούς καρπούς.
- Το βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον, να παγώσει καλά.
- Ξεφορμάρω και απολαμβάνω.
Σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη, με μόνο 3 υλικά!
Course: ΣοκολατάκιαCuisine: ΕπιδόρπιαDifficulty: Εύκολο8
σοκολατάκια5
minutes30
minutesΜε τις δοσολογίες αυτές έκανα 8 σοκολατάκια, στις φόρμες που βλέπετε στις πιο πάνω φωτογραφίες.
ΥΛΙΚΑ:
55 γρ. λάδι καρύδας (το μέτρησα σε στερεή μορφή) ή βούτυρο κακάο
3 κ.σ. κακάο
3 κ.σ. χαρουπάλευρο
35 γρ. μελάσα
Προαιρετικά: αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί κλπ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Λιώνω το λάδι καρύδας.
- Το βάζω σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά.
- Μεταφέρω σε φόρμες σιλικόνης για σοκολάτα ή σε μακρόστενη φόρμα για κέικ, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Το βάζω στο ψυγείο και αφήνω να κρυώσει και να σφίξει, για τουλάχιστον μισή ώρα.
Σημειώσεις:
- Διατηρούνται στο ψυγείο.
- Αν θέλω, βάζω στο μείγμα ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο θέλω (βλ. αναλυτικές οδηγίες)
Αντί για σιρόπι μπορώ να βάλω κάτι άλλο ;; Πετμεζι ας πουμε ;; Τέλεια συνταγή !!!
Καλησπέρα, δεν νομίζω να παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Το έχω κάνει και με μελάσα και μου είπαν πως έκαναν και με μέλι.