Μία συνταγή χωρίς γλουτένη, ελαιόλαδο και αυγά! Γεμάτη χρώματα και αρώματα!
Jump to Recipe
Τα παντζάρια αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους! Σας έχω πει, αλήθεια, πως εγώ δεν τα έτρωγα πριν το Αναστασάκι; Δεν μπορούσα εννοείται να τα φάω σε σαλάτα αλλά ούτε καν σε παρασκευές! Είχα πάρει και σκόνη παντζάρι για να φτιάξω red velvet αλλά δεν τα είχα καταφέρει να φάω! Μου μύριζε έντονα! Μέχρι που… έγινα μαμά! Και είπα πως δεν θα περάσω στο παιδί τις δικές μου παραξενιές! Θα τις προσφέρω τα πάντα, θα τρώω κι εγώ τα πάντα… Ήταν δύσκολο στην αρχή αλλά σιγά σιγά τα συνήθισα όλα! Κι έτσι, άρχισα να κάνω και παρασκευές πολύ ωραίες με τα παντζαράκια! Στη σημερινή συνταγή, αποφάσισα να τα παντρέψω, με κάτι που έχει το ίδιο χρώμα, είναι πολύ γευστικό και πολύ θρεπτικό. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος! Οι παντζαροκεφτέδες συνδυάζουν όλα όσα χρειάζεται ένα πιάτο για να είναι πλήρες: πρωτεΐνη, άμυλο, βιταμίνες! Είναι λοιπόν, από μόνοι τους ένα πλήρες γεύμα!

Υλικά:
- Παντζάρια: Η κόκκινη υπερδύναμη! Πλούσιο σε μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ και πολλά άλλα! Το παραδέχομαι πως το αδικούσα τόσα χρόνια που δεν το έτρωγα! Για τη συνταγή αυτή, θα χρειαστούμε βρασμένα παντζάρια, να είναι μαλακά και να πολτοποιούνται εύκολα.
- Κόκκινα φασόλια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Προσωπικά τα θεωρώ πολύ πιο εύγευστα από τα υπόλοιπα φασόλια και είμαι και συναισθηματικά δεμένη μαζί τους, μιας και τα πρώτα μπιφτέκια οσπρίων που έφτιαξα ποτέ, ήταν από κόκκινα φασόλια. Για τη συνταγή αυτή, θα χρειαστεί να έχουμε βράσει τα φασόλια, αφού πρώτα τα έχουμε μουλιάσει, ίδια διαδικασία που ακολουθούμε για τα λευκά φασόλια. Εγώ τα μουλιάζω από το προηγούμενο βράδυ και τα βράζω στη χύτρα για 15 λεπτά, αφού έχει σηκωθεί η βαλβίδα. Είναι γεγονός, πως δεν βρίσκουμε εύκολα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και συνήθως τα βρίσκουμε σε κονσέρβα, ωστόσο από καταστήματα με χύμα τρόφιμα, είναι πολύ πιθανό να βρείτε. Αν ωστόσο δεν τα καταφέρετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκά φασόλια ή ρεβύθια.
- Κεχρί: Στους κεφτέδες αυτούς, επέλεξα να μην χρησιμοποιήσω κάποιο αλεύρι, για να γίνουν χωρίς γλουτένη αλλά ούτε και βρώμη, γιατί γίνονται πιο σφιχτοί. Τους έκανα επομένως με κεχρί, το οποίο δένει εξίσου ωραία τα υλικά και τους κάνει πιο αφράτους και μαλακούς. Αν ωστόσο, τα θέλετε λιγότερο μαλακά, μπορείτε να βάλετε και λίγη βρώμη, σας τα γράφω αναλυτικά παρακάτω. Το κεχρί, είναι ένα ψευδοδημητριακό, χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες. Περισσότερα εδώ.
- Κρεμμύδι: Γίνονται κεφτέδες χωρίς κρεμμύδι; Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν γίνονται! Τους αφρατεύει και ταιριάζει τέλεια! Εγώ το κρεμμύδι, το πολτοποιώ στο μούλτι πάντα, να γίνει κρέμα και να βγάλει όλα τα πολύτιμα υγρά του.
- Λιναρόσπορος: Πλούσιος σε ω3-λιπαρά και γνωστός για τη χρήση του σαν υποκατάστατο αυγού. Στη συνταγή αυτή δεν χρειάζεται να κάνουμε το γνωστό μας “αυγό λιναρόσπορου”. Αρκεί να τον προσθέσουμε μέσα στο υπόλοιπο μείγμα. Χρησιμοποιούμε όχι ολόκληρο, αλλά κοπανισμένο λιναρόσπορο. Αν έχετε μύλο, μπορείτε να τον αλέσετε επί τόπου και να τον ρίξετε στο μείγμα.
- Μπαχαρικά: Χρησιμοποίησα σκόνη σκόρδο και κύμινο. Αλάτι, αν είναι στη διατροφή σας και έχετε φυσικά παιδάκι άνω του έτους.
- Προαιρετικά: Βρώμη: Όπως ανέφερα και παραπάνω, αν θέλετε να είναι λίγο πιο σκληρά τα κεφτεδάκια σας, μπορείτε να προσθέσετε στο τελικό μείγμα και λίγες κουταλιές βρώμη. Εγώ προσωπικά, προτιμώ τους κεφτέδες αυτούς μόνο με κεχρί, χωρίς προσθήκη βρώμης.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Μουλιάζω τα φασόλια για λίγες ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Μόλις φουσκώσουν, τα στραγγίζω, τα ξεπλένω και τα βάζω να βράσουν. Εγώ τα βράζω στη χύτρα για 15 λεπτά, από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα της. Τα σουρώνω από το νερό και είναι έτοιμα. Έχετε κατά νου, πως τα φασόλια μετά το μούλιασμα και το βράσιμο, θα διπλασιάσουν σχεδόν το μέγεθός τους.
- Βράζω και τα παντζάρια και το κεχρί. Το κεχρί επίσης φουσκώνει πολύ κατά το βράσιμο, επομένως, αν θέλετε να βράσετε ποσότητα μόνο για τους κεφτέδες, θα χρειαστείτε περίπου 100 γραμμάρια. Εγώ προτείνω, ωστόσο, να βράσετε μεγαλύτερη ποσότητα και με αυτό που θα σας περισσέψει να κάνετε είτε μπαλίτσες από κεχρί είτε μία σαλάτα είτε να το αφήσετε και έτσι σκέτο και να συνοδέψετε το γεύμα σας.
- Μεταφέρω τα φασόλια, τα παντζάρια και το κρεμμύδι στο μούλτι και πολτοποιώ, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Αν έχω μούλτι με μικρό κάδο, το κάνω σε δόσεις. Μπορώ, αν θέλω να βάλω μαζί και τα μπαχαρικά και να αλέσω μία και καλή αλλά εγώ όταν μαγειρεύω με την μικρή, προτιμώ να το κάνω σταδιακά, για να αντιλαμβάνεται καλύτερα την διαδικασία.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και βάζω τα μπαχαρικά, τον λιναρόσπορο και αλάτι αν θα χρησιμοποιήσω. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το βρασμένο κεχρί. Το ενσωματώνω και αυτό στο μείγμα. Στο σημείο αυτό, είτε το αφήνω έτσι, είτε προσθέτω και την βρώμη. Ανακατεύω καλά και το αφήνω στο ψυγείο, για μισή ώρα τουλάχιστον, για να σφίξει.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και στρώνω λαδόκολλα σε ένα ταψί. Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνω μείγμα και το πλάθω λίγο με τα χέρια μου σε στρόγγυλα κεφτεδάκια. Αν θέλω, μπορώ να τα πλάσω και μεγαλύτερα και να τα κάνω μπιφτέκια για μπέργκερ. Εγώ δεν το προτιμώ ακόμη, γιατί δεν βολεύουν τα μπέργκερ με το Αναστασάκι, αλλά λίγο αργότερα, θα το κάνω σίγουρα.
- Τα απλώνω το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο. Όταν τα βγάλω από τον φούρνο, θα είναι μαλακά. Μην σας ξεγελάσει αυτό και τα ψήσετε περισσότερο. Θέλει να κρυώσουν λίγο για να σφίξουν.





Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Το Αναστασάκι ήταν 20 μηνών όταν κάναμε τη συνταγή. Ζήτησε μόνη της να ρθει να βοηθήσει και ενθουσιάστηκε από το κόκκινο χρώμα του μείγματος. Έφαγε και αρκετό με τα δαχτυλάκια της!
- Έβαλε με τα κουταλάκια τον λιναρόσπορο και τα μπαχαρικά.
- Ανακάτεψε με το κουτάλι.
- Επιχείρησε να μεταφέρει το μείγμα από τον κάδο του μούλτι, στο μπολ! Αυτό δεν είχε πολύ μεγάλη επιτυχία αλλά έκανε τίμια προσπάθεια! Χτυπούσε μάλιστα το κουτάλι στο μπολ, για να πέσει το μείγμα. Την αγαπώ τη μαγειρική μαζί της! Μαθαίνει τόσα πολλά πράγματα, άκοπα και αβίαστα!




Παντζαροκεφτέδες
Course: ΚυρίωςCuisine: ΚεφτεδάκιαDifficulty: Μέτριο22
κεφτεδάκια30
minutes30
minutesυλικα:
210 γρ. βρασμένο παντζάρι
250 γρ. βρασμένα κόκκινα φασόλια
280 γρ. βρασμένο κεχρί
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανισμένος
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό
1/4 κ.γ. κύμινο
Προαιρετικά: 6 κ.σ. νιφάδες βρώμη
εκτελεση:
- Βράζω τα παντζάρια, τα φασόλια και το κεχρί.
- Μεταφέρω στον κάδο του μούλτι, τα βρασμένα παντζάρια, τα βρασμένα φασόλια, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά στον κάδο του μούλτι και πολτοποιώ να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτω τον λιναρόσπορο και το κεχρί και ανακατεύω. Αν θέλω να είναι το αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λιγότερο αφράτο, προσθέτω και τις νιφάδες βρώμης και ανακατεύω. Αφήνω το μείγμα στο ψυγείο να δέσει, για μισή ώρα τουλάχιστον.
- Με ένα κουτάλι, παίρνω μείγμα και πλάθω ελαφρώς με τα χέρια μου τα κεφτεδάκια και τα τοποθετώ σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.
- Δίνω χρόνο να κρυώσουν και να σφίξουν κι άλλο.
σημειωσεισ:
- Μπορείτε να κάνετε μισό μείγμα μόνο με κεχρί και στο άλλο μισό, να προσθέσετε 3 κ.σ. νιφάδες βρώμη και να δείτε τι σας αρέσει περισσότερο.
- Αντί για κεχρί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρεμένη κινόα ή πληγούρι.
- Αν δεν έχετε κόκκινα φασόλια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκά ή ρεβύθια.
