Συνταγή φθινοπωρινή, χωρίς αυγά, ζάχαρη, λάδι και γλουτένη!
Jump to Recipe
Αυτή είναι μία συνταγή που ήθελα να κάνω από τη στιγμή που είδα τις πρώτες κολοκύθες. Γλυκιές, πορτοκαλί, μου φτιάχνουν τη διάθεση και μόνο να τις βλέπω! Πλούσιες σε βιταμίνες, αξίζει να τις βάλουμε στη διατροφή μας και αυτή η συνταγή είναι ακόμη ένας τρόπος να τις αξιοποιήσετε. Η υφή, θυμίζει ψωμάκι, γιατί έχει πολύ δεμένη γεύση, διαφορετική από το κλασικό κέικ, που είναι αφρός. Κάθε μπουκιά είναι πολύ χορταστική. Προσπάθησα πολύ να το κάνω χωρίς γλουτένη, γιατί ξέρω πως πολλοί την αποφεύγετε, για αυτό και χρησιμοποίησα μία νέα εναλλακτική, που είναι το αλεύρι ρυζιού. Ωστόσο, αν δυσκολευτείτε να το βρείτε, μπορεί να γίνει και με το κλασικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Υλικά:
- Γλυκιά κολοκύθα: Οφείλει το όμορφο πορτοκαλί της χρώμα στο β-καροτένιο, φυτοχημικό συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Α βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο. Για τη συγκεκριμένη συνταγή, θα χρειαστούμε πουρέ κολοκύθας. Πωλείται και έτοιμος, αλλά εγώ τον φτιάχνω μόνη, αλέθοντας βρασμένη κολοκύθα. Διατηρείται γύρω στις 4-5 μέρες στο ψυγείο. Αν δεν την βράσω, μπορώ να την κόψω σε κομμάτια και να τη διατηρήσω στην κατάψυξη.
- Αλεύρι ρυζιού: Το αλεύρι ρυζιού είναι ένα ιδιαίτερα καλό υποκατάστατο για το αλεύρι σίτου, το οποίο προκαλεί ερεθισμό στο πεπτικό σύστημα σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Έδωσε πολύ ωραία υφή στο κέικ μας και με εξέπληξε ευχάριστα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ωστόσο, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλλά δεν το έχω κάνει για να σας πω με σιγουριά τα αποτελέσματα.
- Αλεύρι καρύδας: Σε πολύ μικρή αναλογία χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη συνταγή, σε σχέση με το αλεύρι ρυζιού, αλλά πολύτιμη η παρουσία του, η γεύση του και το άρωμά του. Επίσης, πολύ καλή επιλογή για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη.
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ πάντα γάλα σόγιας, ωστόσο χρησιμοποιήστε ό,τι γάλα έχετε.
- Ταχίνι: Είναι πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε ασβέστιο αλλά πολλές φορές μας δυσκολεύει να το καταναλώνουμε σκέτο, σε σχέση με άλλα βούτυρα καρπών. Επομένως, αυτή είναι μία καλή συνταγή, να την εκμεταλλευτείτε και να το χρησιμοποιήσετε. Παρόλα αυτά, μπορείτε να βάλετε όποιο βούτυρο καρπών αγαπάτε.
- Καρύδια: Με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θα τα αλέσουμε και θα τα κάνουμε αλεύρι για τη συνταγή αυτή.
- Χυμός λεμόνι: Λίγες σταγόνες, για να γίνει η απαραίτητη χημική αντίδραση με τα διογκωτικά μας και να φουσκλωσει ελαφρώς το γλυκό μας ψωμάκι, μιας και δεν έχει γλουτένη.
- Μπαχαρικά: Κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και τζίντζερ σκόνη.
- Διογκωτικά: Σόδα χωρίς αλουμίνιο και μπέικιν πάουντερ, που αν θέλετε, υπάρχει και χωρίς γλουτένη.
- Προαιρετικά: Λίγη ζάχαρη καρύδας, η οποία έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι μία υγιεινή επιλογή, κόντρα στην επεξεργασμένη ζάχαρη. Ωστόσο, μπορείτε να την παραλείψετε τελείως, και να έχει λίγο πιο ουδέτερη γεύση το ψωμάκι σας. Αν δεν την αποφεύγετε, μπορείτε να βάλετε και περισσότερη ποσότητα, ανάλογα με τα γούστα σας.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Ξεφλουδίζω την κολοκύθα και την κόβω σε κυβάκια. Θέλω να σας πω, πως όσο τις έχω αγαπήσει τις κολοκύθες, πέρυσι που επιχείρησα πρώτη φορά να καθαρίσω, είχα απελπιστεί. Έψαξα και βρήκα, όμως, ένα βιντέακι, το οποίο με έχει σώσει και μπορείτε να δείτε κι εσείς, πατώντας εδώ.
- Αν θέλω να βράσω όση θα χρειαστώ για το ψωμάκι, χρησιμοποιώ 300 γραμμάρια. Μπορώ, όμως, να βράσω μεγαλύτερη ποσότητα και να την κάνω πουρέ, τον οποίο, είτε θα διατηρήσω στην κατάψυξη σε γύαλινα βαζάκια, είτε θα κάνω κάποια άλλη παρασκευή, όπως Pumpkin Overnight Oats.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και βάζω σε ένα μακρόστενο ταψάκι αντικολλητικό χαρτί, αφού πρώτα έχω λαδώσει με λίγο λάδι καρύδας τα τοιχώματά του.
- Αλέθω τα καρύδια στο μούλτι, να γίνουν αλεύρι, σκόνη.
- Βάζω στο μούλτι 200 γραμμάρια βρασμένη κολοκύθα και το ταχίνι και πολτοποιώ.
- Προσθέτω το γάλα, τον χυμό λεμόνι, τη ζάχαρη καρύδας, αν θα χρησιμοποιήσω και ανακατεύω καλά, με το σύρμα ιδανικά, να διαλυθεί η ζάχαρη (υγρό μείγμα).
- Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι ρυζιού, το αλεύρι καρύδας, τα διογκωτικά, τα μπαχαρικά και τα καρύδια και ανακατεύω καλά (μείγμα στερεών).
- Ρίχνω το μείγμα των υγρών, στο μείγμα των στερεών και ανακατεύω καλά, με τη μαρίζ. Ανακατεύω και στα τοιχώματα και από κάτω προς τα επάνω, να μην μείνει αλεύρι στον πάτο. Μπορώ στο σημείο αυτό, να δοκιμάσω λίγο από το μείγμα (το καλό του να μαγειρεύεις χωρίς αυγά), και να προσθέσω, αν χρειάζεται για τους γευστικούς μου κάλυκες, λίγο ζάχαρη καρύδας ή και λίγη μελάσα.
- Μεταφέρω το μείγμα στη φόρμα μου και ψήνω για 40 περίπου λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μου.
- Όταν κρυώσει, μπορώ να βάλω από πάνω φυτική κρέμα τυριού ή να φτιάξω μία, πολύ γρήγορη με κάσιους (δείτε παρακάτω).



Κολοκυθόψωμο
Course: Uncategorized4
servings30
minutes40
minutes300
kcalυλικα:
300 γρ. ωμή κολοκύθα (200 γρ. πουρές)
150 γρ. αλεύρι ρυζιού
20 γρ. αλεύρι καρύδας
50 γρ. ταχίνι
50 γρ. καρύδια
200 ml. φυτικό γάλα
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1/8 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. χυμός λεμόνι
11/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
Προαιρετικά: 50-60 γρ. ζάχαρη καρύδας
- Για την κρέμα:
100 γρ. κάσιους
60 ml. φυτικό γάλα ή νερό
Προαιρετικά: Αν το θέλω πιο γλυκό, λίγες σταγόνες σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης. Δεν προτείνω μελάσα, στην περίπτωση αυτή, γιατί θα χρωματίσει το μείγμα μας.
εκτελεση:
- Ετοιμάζω τον πουρέ κολοκύθας: Βράζω την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει, στραγγίζω καλά και την αλέθω, είτε με ραβδομπλέντερ είτε στο μούλτι. Προσθέτω και το ταχίνι και ανακατεύω καλά, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Αλέθω τα καρύδια, να γίνουν σκόνη.
- Μεταφέρω σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύω καλά.
- Ρίχνω τον πουρέ στο μπολ, το γάλα και το χυμό λεμόνι και ανακατεύω με τη μαρίζ ή ένα κουτάλι.
- Μεταφέρω το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και έχω απλώσει στα τοιχώματα λίγο λάδι καρύδας.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 35-40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα: τη βουτάω στο κέντρο του κέικ και αν βγει στεγνή, είναι έτοιμο και το βγάζω από τον φούρνο, το αφήνω να κρυώσει και το ξεφορμάρω.
- Για την κρέμα:
- Μουλιάζω τα κάσιους σε ζεστό νερό, ιδανικά για 1-2 ώρες, να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζω καλά και τα μεταφέρω στον κάδο του μούλτι. Τα αλέθω
