Με φυτικό γάλα, χωρίς ίχνος ζάχαρης και με παραλλαγή με αμάρανθο!

Αυτή είναι μία συνταγή που μου ζητήσατε και ήθελα πολύ να καταφέρω να φτιάξω φέρνοντάς τη στα μέτρα μας! Βίγκαν ρυζόγαλο, σίγουρα έχετε ξαναδεί! Χωρίς ζάχαρη όμως; Κι όταν λέω χωρίς ζάχαρη το εννοώ και από πίσω δεν κρύβεται κανένα υποκατάστατο, ούτε σιρόπια ούτε καν ζάχαρη καρύδας! Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό σε γεύση για τα δικά μου δεδομένα, που δεν θέλω πολύ γλυκιές γεύσεις και κατά τη γνώμη μου, έτσι θα έπρεπε να είναι και για τα μωράκια μας! Όσο είναι στο χέρι μας τουλάχιστον!!! Ακόμη ένα “ψεγάδι” της κλασικής συνταγής, είναι το ρύζι! Πολύς λόγος γίνεται για το ρύζι, εγώ δεν δαιμονοποιώ τρόφιμα και το έχω στη διατροφή μας, ακολουθώντας τις οδηγίες της αγαπημένης μου plantbasedntgr . Ωστόσο, δεν είναι μυστικό, πως υπάρχουν και πολύ θρεπτικότερα τρόφιμα και δημητριακά ή ψευτοδημητριακά! ‘Ετσι, σας δίνω και μια εναλλακτική, αντί για ρύζι, να χρησιμοποιήσετε αμάρανθο! Δεν ήξερα όμως πως να ονομάσω την παραλλαγή αυτή, αμαρανθαλόγαλο δεν μου ακούγεται και πολύ… ινσταγκραμικό! Όσοι έχετε προτάσεις… με χαρά να τις ακούσω!
Ρυζόγαλο vegan και χωρίς ζάχαρη
Course: Κρέμες, ΠρωινόDifficulty: Μέτρια4
κουπάκιαΥλικά:
70 γρ. ρύζι (χρησιμοποίησα καρολίνα ή γλασέ)
350 ml. φυτικό γάλα (300 & 50)
250 ml. νερό & 4 βασιλικοί χουρμάδες
1 1/2 κ.σ. κορν φλάουρ
Κανέλα για το πασπάλισμα
- Για την παραλλαγή με τον αμάρανθο:
100 γρ. αμάρανθος
300 ml. φυτικό γάλα (250 & 50)
250 ml. νερό & 4 βασιλικοί χουρμάδες
1 κ.σ. corn flour
Εκτέλεση:
- Από την προηγούμενη μέρα βάζω σε ένα μπολάκι το νερό μαζί με τους χουρμάδες, κομμένους σε κομμάτια, χωρίς το κουκούτσι τους. Το αφήνω για 12-24 ώρες. Οι χουρμάδες θα μαλακώσουν πολύ και θα κάνουν το νερό μας γλυκό! Αυτό το γλυκό νεράκι, θα χρησιμοποιήσω για το ρυζόγαλό μου.
- Βάζω το ρύζι σε ένα κατσαρολάκι με 4 φλ. νερό και το βράζω για 5 λεπτά. Σουρώνω και ξεπλένω και το αφήνω στην άκρη. Τις οδηγίες της πήρα από την Νίκη Μαρτιμιανάκη, για εξουδετέρωση του αρσενικού στο ρύζι. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ.
- Στραγγίζω τους χουρμάδες και φυσικά κρατάω το νεράκι τους, το οποίο θα έχει μειωθεί κατά 100 ml. περίπου. Τους ζουπάω και με τα χέρια μου, να πάρω λίγη ακόμη από την υγρασία τους. Τους αφήνω στην άκρη αλλά δεν τους πετάω! Θα κάνουμε άλλες παρασκευές με αυτούς! Όπως για παράδειγμα αυτή την πραλίνα. Αυτό είναι το σιρόπι μας, που θα δώσει τη γλύκα του στο ρυζόγαλό μας.
- Βάζω το αυτό το σιρόπι μου, λοιπόν, σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με 250 ml. από το γάλα μου.
- Ανάβω το μάτι σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει μία βράση, προσθέτω το ρύζι μου.
- Περιμένω να πάρει βράση, χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και σιγοβράζω για δέκα περίπου λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Διαλύω το κορν φλάουρ στα υπόλοιπα 50 ml. γάλα και το προσθέτω στο κατσαρολάκι μου.
- Χαμηλώνω τελείως τη φωτιά και ανακατεύω συνεχώς, μέχρι να πήξει. Όσο κρυώνει, θα πήζει και άλλο.
- Μεταφέρω σε μπολάκια, αφήνω να κρυώσει λιγάκι και μεταφέρω στο ψυγείο. Πασπαλίζω με κανέλα, αν θέλω.
- Για την κρέμα αμάρανθου:
- Παραλείπω το δεύτερο βήμα, δεν χρειάζεται. Εγώ απλώς, τον ξεπλένω καλά.
- Ακολουθώ την ίδια διαδικασία με το ρύζι, απλώς θα πάρει περισσότερο χρόνο. Ο αμάρανθος για να βράσει, χρειάζεται 20-30 λεπτά, επομένως, δώστε του χρόνου, δοκιμάστε τον και όταν έχει μαλακώσει, προσθέστε το κορν φλάουρ, που έχετε διαλύσει στο γάλα.
Σημειώσεις:
- Η κρέμα του αμάρανθου είναι λιγότερο σφιχτή από το κλασικό ρυζόγαλο, αλλά είναι αρκετά σφιχτή, ώστε να στέκεται στο κουτάλι. Αν τη θέλετε πιο σφιχτή, αυξήστε την ποσότητα κορν φλάουρ.
- Πιστεύω μπορεί άνετα να γίνει και με άλλα δημητριακά, όπως φαγόπυρο ή και κεχρί, αν και δεν το έχω δοκιμάσει.
- Το ρυζόγαλο με αυτές τις αναλογίες βγαίνει λίγο σφιχτό, είναι ιδανικό για τα δικά μας γούστα. Αν το θέλετε πιο κρεμώδες, δοκιμάστε με 450 ml. γάλα σε σύνολο

[…] ακόμη αναρωτιέσαι για ποιο ρυζόγαλο μιλάμε, πάτα εδώ για να δεις τη […]