Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με μελάσα
Επιδόρπια Χριστούγεννα

Μελομακάρονα baby friendly

Μελομακάρονα χωρίς μελι και ζάχαρη, για όλες τις ηλικίες.

Jump to Recipe

Μετά τους κουραμπιέδες, ήρθε δικαιωματικά και η σειρά για μελομακάρονα, κατάλληλα για μικρά μπεμπάκια και χωρίς ζωικά, άρα χωρίς ζάχαρη και μέλι. Θα μου πεις τότε, γιατί τα λες μελομακάρονα; Γιατί δεν μου αρέσει να αλλάζω τα ονόματα, σε κάτι τόσο κλασικό, αλλά μου αρέσει να το φέρνω στα μέτρα μου! Επίσης, αν πήγαινε με βάση το τι χρησιμοποίησα για να κάνω το σιρόπι, θα έπρεπε να τα ονομάσω μελασομακάρονα, αλλά μιας και η μελάσα δεν είναι δεσμευτική, και ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι θέλει, αποφάσισα να αφήσω το κλασικό όνομα και να τα φέρει ο καθένας στις διατροφικές του συνήθειες! Αυτές οι γιορτινές μπουκίτσες, είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και σας προτείνω και μερικές παραλλαγές που μπορείτε να δοκιμάσετε! Άντε και του χρόνου!

Υλικά:

Για το σιρόπι:

  • Μελάσα: Εκτός από τη γλυκιά της γεύση, είναι και πλούσια σε σίδηρο και σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Αντί για μελάσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου, ή κάποιο άλλο σιρόπι.
  • Νερό
  • Πορτοκάλι: Προτιμήστε ακέρωτο πορτοκάλι.
  • Ξυλάκι κανέλας
  • Γαρύφαλα: Ολόκληρα ξυλαράκια, να βράσουν μαζί με το σιρόπι.

Για τα μελομακάρονα:

  • Αλεύρι βρώμης: Η βρώμη για μένα είναι πολύ αγαπημένο υλικό, τη θεωρώ υπερτροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Πολλές φορές, κι εγώ η ίδια, όταν δεν έχω αλεύρι βρώμης και το ζητάει μία συνταγή, αλέθω νιφάδες βρώμης, που έχω πάντα. Δεν το δοκίμασα στη συνταγή αυτή, αλλά πιστεύω θα δουλέψει. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Αλεύρι αμυγδάλου: Το αλεύρι αμυγδάλου προκύπτει μετά το άλεσμα των αμυγδάλων μέχρι να γίνουν μία λεπτή πούδρα. Είναι χωρίς γλουτένη φυσικά και δίνει μία ιδιαίτερη γεύση και υφή στα μελομακάρονα. Αν δεν αποφεύγετε τη γλουτένη και θέλετε να γίνουν λίγο πιο τραγανά τα μελομακάρονα, μπορείτε να χρησιμοποίησετε σιμιγδάλι.
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμός και ξύσμα πορτοκαλιού: Προτιμήσε βιολογικό και ακέρωτο.
  • Μελάσα: Θα βάλω και μέσα στο μείγμα αλλά και στο τέλος, πάνω από τα ψημένα και σιροπιασμένα μελομακάρονα. Για αντικαταστάσεις ισχύει ό,τι σας είπα παραπάνω.
  • Μπέικιν πάουντερ: Το διογκωτικό της συνταγής. Μπορείτε να αντικαταστήσετε και με μαγειρική σόδα.
  • Λιναρόσπορος: Αν έχω ολόκληρο λιναρόσπορο και μύλο, τον αλέθω αλλιώς χρησιμοποιώ έτοιμο, κοπανισμένο. Πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά.
  • Μπαχαρικά: Οι κλασικές και αγαπημένες μυρωδιές των Χριστουγέννων: κανέλα, γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο.
  • Καρύδια: Η κλασική επικάλυψη για τα μελομακάρονα. Εγώ, βέβαια, αν μου τελειώσουν, αλέθω και αμύγδαλα και ταιριάζουν μια χαρά.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι: Βάζω σε ένα μικρό κατσαρολάκι το νερό, το πορτοκάλι, κομμένο στη μέση και με τη σάρκα του προς τα κάτω, το ξυλάκι κανέλας, τα γαρύφαλα και αφού τους δώσω μία βράση, βάζω και τη μελάσα. Μπορώ να ρίξω και όλα τα υλικά μαζί από την αρχή. Μόλις πάρει μία βράση το μείγμα, χαμηλώνω τη φωτιά και το απορσύρω όταν έχει λιώσει η μελάσα και έχει γίνει σιρόπι. Το αφήνω να στεγνώσει τελείως για 2-3 ώρες τουλάχιστον, πριν ξεκινήσω να φτιάχνω τα μελομακάρονα.
  2. Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι βρώμης και το αλεύρι αμυγδάλου και ανακατεύω. Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω.
  3. Πλένω το πορτοκάλι και παίρνω το ξύσμα του.
  4. Στύβω το πορτοκάλι και ρίχνω τον χυμό σε ένα μπολ. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τη μελάσα και ανακατεύω.
  5. Βάζω το μείγμα με τα υγρά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύω, αλλά όχι για πολλή ώρα, ίσα ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά.
  6. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και στρώνω λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  7. Πλάθω τα μελομακάρονα σε ό,τι σχήμα θέλω. Προσοχή να μην τα πλάσετε πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο. Εγώ τα έκανα στρογγυλά, βάρους 20 γραμμαρίων.
  8. Τα βάζω το ένα δίπλα στο άλλο, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Με ένα πιρούνι, κάνω τρύπες, εγώ τα κάνω και για σχέδιο αλλά και γιατί έχω διαπιστώσει πως έτσι ρουφάνε περισσότερο σιρόπι.
  9. Τα βάζω για ψήσιμο, για περίπου 25 λεπτά, τα κοιτάω να πάρουν χρώμα από πάνω αλλά προσοχή να μην μου αρπάξουν.
  10. Στο μεταξυ, βάζω στο μούλτι τα καρύδια και αλέθω, να έχουν την επιθυμητή υφή. Εγώ πλέον, δεν τα κάνω τελείως σκόνη.
  11. Τα βγάζω από τον φούρνο και τα ρίχνω όπως είναι καυτά, μέσα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνω για 10-12 δευτερόλεπτα και τα αφαιρώ με μία τρυπητή κουτάλα. Τα βάζω πάλι στο ταψί και πασπαλίζω με τα τριμμένα καρύδια και από πάνω ρίχνω πάλι λίγο μελάσα και κανέλα, αν θέλω.

Μελομακάρονα baby friendly

Recipe by VeggieSharkCourse: ΕπιδόρπιαCuisine: ΧριστούγενναDifficulty: Μέτρια
Τεμάχια

36

μελομακάρονα
Προετοιμασία

30

minutes
Ψήσιμο

30

minutes

υλικα (για το σιροπι):

  • 400 ml. νερό

  • 200 γρ. μελάσα

  • Μισό πορτοκάλι

  • 1 ξυλάκι κανέλας

  • 3-4 γαρύφαλα

  • ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ):
  • 300 γρ. αλεύρι βρώμης

  • 150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

  • 120 ml. ελαιόλαδο

  • 120 ml. χυμός πορτοκάλι

  • 60 γρ. μελάσα

  • 4 κ.σ. λ.ιναρόσπορο κοπανισμένο

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 & 1/2 κ.γ. κανέλα

  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλλο

  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

  • Για την επικάλυψη:
  • Περίπου 1 φλ. καρύδια

  • Μελάσα

εκτελεση (για το σιροπι):

  • Βάζω σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και τα φέρνω σε βρασμό. Χαμηλώνω τη φωτιά και συνεχίζω το ανακάτεμα, να λιώσει η μελάσα και να γίνει ένα ενιαίο σιρόπι. Το αφήνω να κρυώσει καλά, θέλω να είναι τελείως κρύο και καυτά τα μελομακάρονα.
  • Για τα μελομακάρονα:
  • Βάζω σε μία λεκάνη τα άλευρα, τον λιναρόσπορο, το μπέκιν, τα μπαχαρικά και ανακατεύω.
  • Σε ένα άλλο μπολ, βάζω το χυμό, το ελαιόλαδο, τη μελάσα, το ξύσμα και ανακατεύω με το σύρμα, να ενσωματωθεί η μελάσα.
  • Ρίχνω το μείγμα με τα υγρά στα άλευρα και ανακατεύω. Δεν θέλω να ανακατέψω πολύ, γιατί δεν θέλω να απορροφηθεί το ελαιόλαδο. Ανακατεύω ίσα ίσα για να ενσωματωθούν τα υλικά.
  • Πλάθω σε ό,τι σχήμα θέλω, εγώ τα κάνω στρογγυλά, βάρους περίπου 20 γραμμαρίων και τα βάζω σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Από πάνω, τα τρυπάω με ένα πιρούνι, γιατί έτσι θα ρουφήξουν καλύτερα το σιρόπι.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από πάνω. Προσοχή να μην καούν.
  • Στο μεταξύ, αλέθω τα καρύδια, δεν θέλω να γίνουν τελείως σκόνη. Εκτός κι αν έχω πολύ μικρό παιδάκι.
  • Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, τα βγάζω από τον φούρνο και τα ρίχνω όπως είναι καυτά, στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνω για 10-12 περίπου δευτερόλεπτα.
  • Τα βγάζω από το κατσαρολάκι με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζω πάλι στο ταψί.
  • Πασπαλίζω με το τριμμένο καρύδι και από πάνω ρίχνω πάλι λίγο μελάσα και λίγη κανέλα, αν μου αρέσει.

Recipe Video

σημειωσεισ:

  • Μπορώ αν θέλω να χρησιμοποιήσω αποκλειστικά αλεύρι βρώμης ή αν τα θέλω πιο τραγανά, αντί για αλεύρι αμυγδάλου, μπορώ να βάλω σιμιγδάλι.
  • Αντί για μελάσα, μπορώ να χρησιμοποιήσω σιρόπι αγαύης, σφενδάμου ή μέλι αν χρησιμοποιώ.
  • Προτείνω, να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, καθώς λόγω της απουσίας της ζάχαρης, κρατάνε λιγότερο από τα κλασικά.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eleni
Eleni
1 year ago

Γειά σας,
Θα ήθελα να σας ρωτήσω έχετε δοκιμάσει το αλεύρι χωρίς γλουτενη ? Το πήρα από τα βιολογικά στο super, είναι πιο προσβάσιμο για εμάς, μπορώ να το χρησιμοποιήσω αντί να βάλω τα άλλα δύο?

Ευχαριστώ!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x