Μαρμελάδες Πρωινό

Μαρμελάδα δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη

Νομίζω δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις εδώ, είναι αυτό ακριβώς που γράφει ο τίτλος!

Μία μέρα, ήρθε η γιαγιά μας στο σπίτι και μου έφερε μια σακούλα δαμάσκηνα. Ήταν αρκετά άγουρα ακόμη και τα άφησα στο ψυγείο για να ωριμάσουν, μιας και δοκίμασα να τα αφήνω έξω για λίγες μέρες χωρίς αποτέλεσμα ή τα ξεχνούσα και χαλούσαν. Έκανα και μία επιχείρηση να τα αποξηράνω αλλά επίσης έληξε άδοξα. Είχα στο μυαλό μου να δοκιμάσω να κάνω μαρμελάδα, μόνο με τα σάκχαρα του φρούτου, χωρίς έξτρα προσθήκη ζάχαρης αλλά το αμελούσα. Κατά περίεργη σύμπτωση όμως, ήσασταν πολλές αυτές που είχατε το ίδιο θέμα με μένα: πολλά δαμάσκηνα, που δεν ξέρατε τι να τα κάνετε! Πήρα και αρκετά μηνύματα και έτσι, είπα να το βάλω μπρος! Διάβασα πολύ, κατά βάση για να δω αν διατηρείται και πόσο διατηρείται μία μαρμελάδα, χωρίς ζάχαρη. Οι απόψεις ποικίλουν, σε σχέση με το χρονικό διάστημα, από τρεις μέχρι και 12 μήνες. Προσωπικά θα σας πω, πως το δωδεκάμηνο το θεωρώ υπερβολή, αλλά θα δείξει η πορεία, ένα τρίμηνο όμως, αν έχουμε κάνει σωστή αποστείρωση στα βάζα, διατηρείται σίγουρα.

Υλικά:

  • Δαμάσκηνα: Υπάρχουν σε αφθονία αυτή την εποχή. Για να κάνουμε μαρμελάδα, χρειαζόμαστε, γενικά, ώριμα φρούτα. Για να κάνουμε μαρμελάδα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χρειαζόμαστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πολύ ώριμα φρούτα. Αφενός, για να βγάλουν αρκετά τα υγρά τους και αφετέρου, για να είναι εύγευστη η μαρμελάδα. Ειδικά για τα δαμάσκηνα, που αν είναι άγουρα, έχουν μία περίεργη, προς στιφή γεύση, πρέπει να περιμένουμε να ωριμάσουν αρκετά τα φρούτα μας. Εγώ, σκεφτείτε, τα καθάριζα με τα χέρια.
  • Μήλο: Έχουν αρκετή πηκτίνη και θα βοηθήσουν να πήξει η μαρμελάδα μας. Αν δεν έχω, μπορώ να το παραλείψω, έχουν αρκετή πηκτίνη και τα δαμάσκηνα και σε συνδυασμό με τους σπόρους τσία και έναν υπομονετικό βρασμό, η μαρμελάδα μας θα πήξει μία χαρά. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε πράσινο, που έχει περισσότερη πηκτίνη, αν κι εγώ δεν είχα και μου έγινε μία χαρά και με το κόκκινο.
  • Χυμός λεμόνι: Πηκτίνη, βοηθά ο χυμός λεμόνι στο σιρόπι της μαρμελάδας να πήξει. Εμένα, προσωπικά, μου αρέσει να βάζω και λίγο περισσότερο λεμόνι για να έχω ένα γλυκόξινο αποτέλεσμα.
  • Σπόροι τσία: Γνωστοί για τις ιδιότητές τους, σε λίγο νεράκι τους βάζουμε και γίνονται ζελέ, επομένως είναι η ιδανική προσθήκη στη μαρμελαδίτσα μας.
  • Νερό: Λίγο νεράκι, βοηθάει να μην κολλήσουν τα φρούτα μας στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Μελάσα: Προτείνω να δοκιμάσετε κάποια στιγμή τη μαρμελάδα, αφού την έχετε πολτοποιήσει με το ραβδομπλέντερ, με προσοχή να μην καείτε, και να δείτε αν είναι πολύ ξινό, στιφό το αποτέλεσμα και αν χρειαστεί να συμπληρώσετε κάποιο γλυκαντικό της αρεσκείας σας. Προσωπικά, θεωρώ τη μελάσα, την καλύτερη και θρεπτικότερη επιλογή. Περισσότερα για τη μελάσα, που διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά και μετά το βράσιμο, εδώ.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Θα χρειαστώ πολύ ώριμα δαμάσκηνα, αν μπορώ να τα καθαρίζω και με τα χέρια, ακόμη καλύτερα.
  2. Πλένω τα δαμάσκηνα και τα κόβω σε κομματάκια, αν βγάζουν ζουμάκι, το κρατάω και αυτό, είναι πολύτιμο.
  3. Ξεφλουδίζω το μήλο και το κόβω σε κυβάκια.
  4. Βάζω τα φρούτα σε μία βαθιά κατσαρόλα, μαζί με το νερό και ον χυμό λεμόνι και τη βάζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για λίγο, μέχρι να πάρει την πρώτη βράση. Ανακατεύω συνεχώς.
  5. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιώ τα κομματάκια των φρούτων, να γίνουν ζελέ. Αν δεν έχω μπλέντερ χειρός, μπορώ να τα πατήσω λίγο με το εργαλείο για πουρέ ή να το αφήσω τελείως με κομματάκια.
  6. Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο, χαμηλώνω τελείως τη φωτιά και αρχίζω την διαδικασία της αποστείρωσης των βάζων, βλ. παρακάτω.
  7. Βράζω συνολικά για περίπου 45 λεπτά, δεν χρειάζεται παραπάνω.
  8. Για να ελέγξω αν η μαρμελάδα μου έχει πήξει κάνω ένα κολπάκι, που είχα διαβάσει κάπου πριν από δέκα χρόνια, δεν μπορώ να θυμηθώ πού το είχα διαβάσει αλλά είναι εκπληκτικό: βάζω ένα πιατάκι για ελάχιστα λεπτάκια στην κατάψυξη, 5-10 λεπτά αρκούν. Το βγάζω από την κατάψυξη και όπως είναι παγωμένο βάζω μία κουταλίτσα ζεστή μαρμελάδα και στην ουσία, τη χωρίζω στα δύο με το δάχτυλό μου, θα καταλάβετε στις φωτογραφίες τι ακριβώς εννοώ. Αν η μαρμελάδα παραμείνει χωρισμένη στα δύο, χωρίς να ενωθεί, σημαίνει πως έχει πήξει.
  9. Μεταφέρω τη ζεστή μαρμελάδα στα ζεστά και αποστειρωμένα βάζα μου, με προσοχή να μην καώ.
  10. Βάζω τα καπάκια και γυρίζω ανάποδα. Όταν κρυώσουν, τα φυλάω στο ψυγείο, για 3-4 μήνες σίγουρα.

Η αποστείρωση των βάζων:

  1. Πλένω με ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια τους.
  2. Τα αφήνω να στεγνώσουν και να μην έχουν κρατημένη υγρασία στα τοιχώματά τους.
  3. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 100 βαθμούς με αέρα, έχοντας τη σχάρα στο μεσαίο επίπεδο και στρώνω πάνω της μία πετσέτα.
  4. Απλώνω τα βάζα πάνω στην πετσέτα, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
  5. Βάζω και τα καπάκια ενδιάμεσα και τα αφήνω για 15 λεπτά, τουλάχιστον.
  6. Για να γίνει πιο σωστά, το αεροστεγές κλείσιμο, βάζω τη ζεστή μαρμελάδα, στα ζεστά βάζα και σφίγγω πολύ δυνατά τα καπάκια.
  7. Γυρνάω τα βάζα ανάποδα.

Μαρμελάδα δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη

Course: Μαρμελάδες
Μερίδες

3

βαζάκια
Προετοιμασία

19

minutes
Μαγείρεμα

40

minutes

υλικα:

  • 1 κιλό δαμάσκηνα

  • 1 μέτριο μήλο

  • 100 ml. νερό

  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι

  • 2 κ.σ. σπόροι τσία

  • Προαιρετικά: μελάσα

εκτελεση:

  • Πλένω και κόβω σε κομμάτια τα δαμάσκηνα και το μήλο.
  • Τα βάζω σε βαθιά κατσαρόλα, μαζί με τον χυμό λεμόνι και το νερό και τα αφήνω σε μέτρια, προς δυνατή φωτιά, να πάρουν μία βράση και να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Ανακατεύω συνεχώς.
  • Χαμηλώνω τη φωτιά και ανακατεύω ανά τακτά διαστήματα. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιώ τα κομμάτια για να γίνουν ζελέ.
  • Ρίχνω και τους σπόρους τσία και ανακατεύω, σε χαμηλή φωτιά. Δίνω λίγο χρόνο να δέσει, γύρω στα 30-45 λεπτά είναι έτοιμη.
  • Τη βάζω απευθείας σε αποστειρωμένα βάζα και τα γυρίζω ανάποδα. Προτείνω να δείτε τις αναλυτικές οδηγίες, όπου σας εξηγώ πώς έκανα την αποστείρωση και πώς ελέγχω αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

σημειωσεισ:

  • Με ένα κιλό δαμάσκηνα και ένα μήλο, έβγαλα τρία βαζάκια των 360 ml.
  • Διατηρούνται 3-4 μήνες αν γίνει σωστή αποστείρωση.
  • Μετά το άνοιγμα, διατηρείται στο ψυγείο και καλό είναι να καταναλωθεί εντός μίας εβδομάδας.
  • Για σιγουριά, μπορούμε να έχουμε τα σφραγισμένα βάζα, εξ αρχής στο ψυγείο.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] εννοείται και αν θέλετε, τα κάνετε και γεμιστά με την μαρμελάδα δαμάσκηνο που φτιάξαμε πριν λίγο […]

trackback

[…] καρύδα… Στη δίκη μας έβαλα τριμμένο αμύγδαλο, λίγη μαρμελάδα και τρουφάκια που έπλασα επίτηδες, πιο μικρό […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x