Χωρίς λάδι, ζάχαρη και αυγά!

Αυτή είναι μία συνταγή που θέλω να σας δείξω εδώ και καιρό! Στην Αναστασία αρέσουν πάρα πολύ μιας και έχουν ένα αγαπημένο της υλικό, το χαρουπάλευρο. Πειραματίστηκα αρκετά για να έχω ένα αποτέλεσμα που μου αρέσει και νομίζω έχω καταλήξει σε αυτή τη συνταγή! Χωρίς επιπρόσθετο γλκαντικό, χωρίς λευκό αλεύρι, γλυκά και σοκολατένια!

Υλικά:
- Αλεύρι ντίνκελ: Η συνταγή γίνεται εξίσου νόστιμη είτε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις είτε με αλεύρι ντίνκελ. Το αλεύρι ντίνκελ είναι από τα αρχαιότερα δημητριακά, καθώς πριν από το αλεύρι που γνωρίζουμε σήμερα, υπήρχε το αλεύρι ντίνκελ, μια μορφή σιταριού, το Triticum spelta. Περιέχει πολλά αμινοξέα, βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε και μεταλλικά στοιχεία, ανάμεσά τους ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Η περιεκτικότητα σε συνολική πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη από τις κοινές ποικιλίες του σιταριού. Το ντινκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από το σώμα. Τις έχω κάνει και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χρειάστηκε περισσότερο γάλα και προσωπικά, προτιμώ με το ντίνκελ.
- Χαρουπάλευρο: Ξέρετε πόσο το αγαπώ. Πλούσιο σε ασβέστιο, με σοκολατένια και γλυκιά γεύση, κάνει πολύ εύκολη το να μην χρειαστεί στην παρασκευή γλυκαντικό, σε αντίθεση με το κακάο, που είναι αρκετά πικρό.
- Γάλα: Χρησιμοποίησα φυτικό γάλα σόγιας, χωρίς ζάχαρη.
- Μπέικιν πάουντερ: Το διογκωτικό της συνταγής μας.
- Πορτοκάλι: Λίγες σταγόνες μόνο χρησιμοποίησα, για να φουσκώσουν καλύτερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λεμόνι.
- Λιναρόσπορος: Μπορώ να αντικαταστήσω και με σπόρους τσία αλλά προσωπικά, προτιμώ τον λιναρόσπορο για αντικατάσταση αυγού.
- Βούτυρο καρπών: Χρησιμοποίησα βούτυρο αμυγδάλου και φουντουκιού με κακάο και χουρμά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε.
- Λάδι καρύδας: Λίγο, ίσα ίσα για να απλώσω στη βαφλιέρα.
Σοκολατένιες βάφλες
Course: Βάφλες, ΠρωινόDifficulty: ΕύκολοΤεμάχια
4
βάφλεςΠροετοιμασία
10
minutesΨήσιμο
15
minutesΜου βγήκαν περίπου 4 βάφλες. με τις δικές μου βαφλιέρες.
ΥΛΙΚΑ:
100 γρ. αλεύρι ντίνκελ
20 γρ. χαρουπάλευρο
140 ml. φυτικό γάλα
1 “αυγό” λιναρόσπορου (1 κ.σ. λιναρόσπορος & 3 κ.σ. νερό)
2 κ.σ. σοκολατένιο βούτυρο καρπών Latomi Farm
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
λίγες σταγόνες πορτοκάλι
λάδι καρύδας για τη βαφλιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ετοιμάζω το αυγό λιναρόσπορου: βάζω σε ένα μπολάκι τον λιναρόσπορο με το νερό, ανακατεύω και το ξεχνάω στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα. Θέλει 10-15 λεπτά. Είναι έτοιμο, όταν έχει ομογενοποιηθεί και δεν ξεχωρίζεις το νερό από τον λιναρόσπορο.
- Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν, ιδανικά κοσκινισμένα. Προσθέτω και το χαρουπάλευρο και ανακατεύω.
- Ρίχνω έπειτα το γάλα, το βούτυρο καρπού, το “αυγό” μου και λίγες σταγόνες πορτοκάλι και ανακατεύω.
- Το μείγμα μου δεν πρέπει να είναι ούτε αρκετά ρευστό, αλλά ούτε και πολύ παχύρευστο. Είναι τόσο όσο, για να μπορεί να σταθεί στη βαφλιέρα. Μην την παραγεμίσετε γιατί κατά το ψήσιμο θα χυθεί έξω από τη βαφλιέρα.
- Ψήνω μέχρι να είναι έτοιμο, στις δικές μου βαφλιέρες το καταλαβαίνω όταν σταματούν να βγαίνουν ατμοί από το μηχάνημα.
Σημειώσεις:
- Έχω δύο συσκευές για βάφλες, η μία αυτή με τις “φούσκες” και η άλλη που είναι πιο λεπτή και τις βγάζει σε σχήμα λουλουδιού. Οι συγκεκριμένες, μας αρέσουν περισσότερο στη βαφλιέρα με τις φούσκες.

[…] έγιναν μετά από πολλά πειράματα αλλά καταλήξαμε στη συνταγή αυτή. Αφράτες με γλυκιά γεύση, χάρη στο χαρουπάλευρο. […]