Μία συνταγή χωρίς ζάχαρη και λάδι, πολύ ενδιαφέρουσα να γίνει μαζί με τα παιδάκια μας για να δουν πώς μαγικά, θα αλλάξιουν χρώμα τα pancakes μας!
Jump to RecipeΙδέα πίσω από τη συνταγή δεν υπάρχει, μιας και προέκυψε τελείως τυχαία! Το Αναστασάκι, το τελευταίο διάστημα, ζητάει τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, να μαγειρεύουμε παρέα. Ακόμη και ένα ποτήρι τσάι, απαιτεί να το φτιάξουμε παρέα! Ένα πρωινό, λοιπό, ξύπνησε και είπε: “Να φτιάξουμε πανκέικ!”. Μου ρθε η σκέψη να της δείξω την αντίδραση της μαγειρικής σόδας, μέσα σε χυμό πορτοκάλι… τελικά δεν είχα πορτοκάλια αλλά και τα μανταρίνια μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους και είπα να βάλω και λίγο κουρκουμά, για να γίνουν κίτρινα! Αμ δε! Τα κοιτούσαμε ωραία στο τηγάνι, ωραία και κίτρινα και όταν ψήθηκαν, παίρνει το ασυγκράτητο Αναστασάκι να δοκιμάσει, φυσώντας παράλληλα να μην καεί, δαγκώνει και τι βλέπω;! Είχαν γίνει κόκκινα! Κατέγραψα γρήγορα- γρήγορα τα υλικά γιατί ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, αυτό έπρεπε να το μοιραστώ μαζί σας!
Υλικά:
- Μανταρίνια: Είναι το απαραίτητο όξινο στοιχείο για να γίνει η χημική αντίδραση με τη σόδα. Εγώ την πρώτη φορά, χρησιμοποίησα μανταρίνια, γιατί δεν είχα πορτοκάλια και είχα κάποια μανταρίνια, με εξωφρενικά πολλά κουκούτσια και δεν ήθελα να τα πετάξω αλλά γίνεται μία χαρά και με χυμό πορτοκάλι.
- Γάλα: Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα, φυτικό γάλα σόγιας. Μπορεί να γίνει με ό,τι γάλα θέλετε, απλώς φροντίστε να είναι χωρίς ζάχαρη και περιττά πρόσθετα.
- Ταχίνι: Χρησιμοποίησα ταχίνι με καρύδα που είχα στο ντουλάπι μου και απογείωσε το αποτέλεσμα! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όμως, ό,τι σας αρέσει.
- Ρεβυθάλευρο: Για όσους δεν το έχουν ακούσει ξανά, ναι, είναι αυτό που ακούγεται: αλέθεται το ρεβύθι και μας δίνει το αλεύρι του. Διατηρεί διατροφικά όλα τα πλεονεκτήματα του ρεβυθιού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σαν όσπριο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Έχει ελάχιστη γλουτένη, για αυτό και δεν φουσκώνει σε σχέση με τα κοινά άλευρα, αλλά δεν μας απασχολεί στη συγκεκριμένη συνταγή. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξολοκλήρου αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Επειδή ήθελα τα πανκέικ μας λίγο πιο αφράτα, δεν έβαλα αποκλειστικά αλεύρι ρεβυθιού αλλά τα πάντρεψα. Μπορείτε να πειραματιστείτε, αν θέλετε, με τα άλευρα, κοιτώντας πάντα το τελικό σας μείγμα να μην είναι ούτε πολύ ρευστό, ούτε πολύ πηχτό.
- Μαγειρική σόδα: Το απαραίτητο διογκωτικό και νούμερο ένα συστατικό για να πετύχει το μαγικό μας. Προσοχή να είναι σόδα χωρίς αλουμίνιο.
- Κουρκουμάς: Τον αγαπώ, είναι πολύ θρεπτικός και δίνει υπέροχο χρώμα στις παρασκευές. Στη συγκεκριμένη, θα κάνει τη διαφορά και αντί για κίτρινα πανκέικ, θα έχουμε κόκκινα!
- Προαιρετικά: Γλυκαντικό της επιλογής σας. Δεν δοκίμασα να κάνω με μελάσα ή πετιμέζι ή χαρουπόμελο γιατί φοβήθηκα να μην έχω αλλοίωση στο χρώμα. Τα έχω κάνει είτε χωρίς γλυκαντικό είτε με λίγο σιρόπι σφενδάμου. Αν τελικά βάλετε γλυκαντικό, πιθανόν να χρειαστεί 1-2 κουταλιές αλεύρι επιπλέον.
Μαγικά Pancake
Course: Pancakes/ τηγανήτες, ΠρωινόDifficulty: Εύκολο12
pancakes10
minutes9
minutesυλικα:
30 ml. χυμός μανταρίνι
85 ml. φυτικό γάλα
30 γρ. ρεβυθάλευρο
45 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. κοφτές ταχίνι
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. κουρκουμάς
- Προαιρετικά:
Γλυκαντικό σε σιρόπι της αρεσκείας σας
Εκτελεση:
- Βάζω σε ένα μπολ τον χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι.
- Βάζω μέσα τη σόδα να αφρίσει και ανακατεύω με το σύρμα.
- Ρίχνω το γάλα και το ταχίνι και ανακατεύω με το σύρμα να διαλυθεί το ταχίνι. Στο σημείο αυτό, αν θέλω, προσθέτω και το γλυκαντικό της αρεσκείας μου.
- Βάζω τα άλευρα και τον κουρκουμά και ανακατεύω να έχω ένα παχύ χυλό. Στην περίπτωση που βάλω και κάποιο γλυκαντικό, το μείγμα μου θα είναι πιο αραιό, ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσω 1-2 κουταλιές ακόμη αλεύρι, για να μην είναι πιο ρευστό το μείγμα μου.
- Σε προθερμασμένο τηγάνι, με ένα κουτάλι της σούπας, ρίχνω μείγμα. Αυτή είναι και η τελευταία φορά που θα δω το κίτρινο χρώμα.
- Όταν αρχίσει να ψήνεται, θα το καταλάβω γιατί θα αρχίσει να κάνει τρυπούλες στην επιφανειά του το πανκέικ και θα ξεκολλάει πολύ εύκολα από το τηγάνι. Ψήνω για 1-2 λεπτά και από την άλλη μεριά και απολαμβάνω να τα βλέπω να φουσκώνουν και να αλλάζουν τελείως το χρώμα τους.
σημειωσεισ:
- Πάντα όταν κάνω πανκέικ, έχω το μάτι στη σκάλα 4,5-5 από τις 9 συνολικά.
Γειά σας, στο γλυκαντικό τι ποσότητα βάζουμε;
Καλησπέρα. Ανάλογα με τα γούστα σας! Απλώς επειδή είναι ρευστό υλικό, όσο περισσότερο βάλετε, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε με έξτρα αλεύρι.