Λουκουμάδες, σπιτικοί, χωρίς περιττά λάδια και τηγανίσματα!!!
Jump to Recipe
Ένα φθινοπωρινό απόγευμα, γεννήθηκε η ιδέα για αυτή τη συνταγή! Είχα όρεξη για ένα σνακ, γλυκό, που να μπορώ όμως να μοιραστώ και με το Αναστασάκι. Θυμήθηκα τους λαχταριστούς λουκουμάδες, των παιδικών μας χρόνων, πασπαλισμένους με μέλι, κανέλα και καρύδια… και προσπάθησα να τους φέρω στα μέτρα μας, σίγουρα χωρίς τηγάνισμα και σίγουρα χωρίς μέλι! Έκανα μερικές μικροαλλαγές στην αρχική συνταγή, κατά βάση έγιναν με υλικά που υπάρχουν πιο εύκολα στα σπίτια μας. Σήμερα, σας τους παρουσιάζουμε, πάλι αρχές φθινοπώρου, ανανεωμένους και ελπίζουμε να συνοδεύσουν πολλά δικά σας απογεύματα.

Υλικά:
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ αποκλειστικά γάλα σόγιας αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι γάλα έχετε στο ψυγείο σας.
- Φυτικό γιαούρτι: Χρησιμοποίησα γιαούρτι σόγιας, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι γιαούρτι έχετε αλλά γίνονται πολύ νόστιμα και με κεφίρ, στην ίδια ποσότητα με το γιαούρτι.
- Μπανάνα: Όσο πιο ώριμη, τόσο το καλύτερο. Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα, επομένως δεν είναι και ιδιαίτερα γλυκό το συνολικό αποτέλεσμα αλλά είναι όπως θα έπρεπε να είναι ο σωστός λουκουμάς: ουδέτερη γεύση και να προσθέσουμε από πάνω επικάλυψη της αρεσκείας μας.
- Νερό: Χλιαρό νεράκι για να μας ενεργοποιήσει τη μαγιά.
- Μαγιά: Το απαραίτητο διογκωτικό της συνταγής μας.
- Αλεύρι για τσουρέκι: Είναι από τις λίγες φορές, που δεν έχω να σας προτείνω κάποια αντικατάσταση. Το αλεύρι τσουρεκιού, δίνει στους λουκουμάδες αυτή την χαρακτηριστική τους υφή, με ίνες. Αν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο αλεύρι, δεν θα μας δώσει αυτό το αποτέλεσμα.
- Ξύδι: Χρησιμοποίησα μηλόξυδο, χωρίς θειώδη.
- Ελαιόλαδο: Η αρχική συνταγή που είχα ανεβάσει, ήταν με λάδι καρύδας αλλά αυτή τη φορά είπα να δοκιμάσω με ελαιόλαδο, το οποίο υπάρχει σε κάθε σπίτι και είναι ασύγκριτα πιο υγιεινό. Αν ωστόσο, θέλετε, γίνονται και με λάδι καρύδας, μια χαρά.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Βάζω σε ένα μπολάκι την μαγιά μαζί με το νεράκι, το οποίο θέλω να ναι χλιαρό. Ανακατεύω λίγο, σκεπάζω με ζελατίνα και το αφήνω στην άκρη να ενεργοποιηθεί.
- Σε περίπου 15-20 λεπτά, φαίνεται πως έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά: έχει φουσκώσει, έχει φουσκάλες, δεν είναι όπως πριν. Αν δεν συμβεί αυτό, κατά 98% είναι χαλασμένη η μαγιά, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης γιατί θα μας χαλάσει και όλο το υπόλοιπο μείγμα.
- Βάζω στον κάδο του μούλτι, το γάλα μαζί με την μπανάνα κομμένη σε κομμάτια και πολτοποιώ. Το κάνω στο μούλτι, για να γίνει ενιαίο μείγμα, σα χυμός, δεν θέλω, όσο γίνεται, να έχει κομματάκια.
- Βάζω το ξύδι μέσα στο γιαούρτι ή το κεφίρ και ανακατεύω.
- Όταν η μαγιά είναι έτοιμη, τη μεταφέρω σε ένα μπολ, μαζί με το μείγμα μπανάνα/γάλα, γιαούρτι/ξύδι και ανακατεύω.
- Πρσθέτω το αλεύρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά, στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά με τα χέρια.
- Σκεπάζω το μπολ και περιμένω να διπλασιαστεί: όσο πιο πολλή ζέστη έχει ο χώρος, τόσο πιο γρήγορα θα συμβεί αυτό.
- Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
- Το μείγμα μου θα είναι ελαστικό και αρκετά κολλώδες. Μην προσθέσετε άλλο αλεύρι για να τους πλάσετε πιο εύκολα. Θα ακολουθήσουμε σχεδόν την ίδια διαδικασία που θα ακολουθούσαμε με το αν θα τους τηγανίζαμε.
- Παίρνω μείγμα με ένα κουτάλι της σούπας και με ελαφρώς βρεγμένα χέρια, δίνω λίγο στρογγυλό σχήμα στον κάθε λουκουμά.
- Τους απλώνω τον ένα δίπλα στον άλλο, με μικρή απόσταση μεταξύ τους, και με το κουτάλι μου, διορθώνω το σχήμα, αν θα χρειαστεί.
- Ψήνω για 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Μόλις βγουν από τον φούρνο, πασπαλίζω με κανέλα, κάποιο σιρόπι, τριμμένους ξηρούς καρπούς και απολαμβάνω.







Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Όταν κάναμε τη συνταγή αυτή για να ανέβει στο μπλογκ, το Αναστασάκι ήταν 18 μηνών. Έχει κάνει λίγο εξάσκηση στο κόψιμο με το μαχαίρι, αλλά κάθε φορά, τα πάει και καλύτερα.
- Προσπάθησε να κόψει τη μπανάνα σε κομμάτια. Θυμόταν από την προηγούμενη φορά τι κάνει το μαχαίρι και μάλιστα, αυτή τη φορά, χρησιμοποιήσε και τα δυο της χεράκια, για να στηρίξει καλύτερα την μπανάνα.
- Έβαλε τα κομμάτια της μπανάνας στο μούλτι, έριξε όλο το γάλα μέσα, έβαλε το καπάκι, ίσια αυτή τη φορά και πολτοποίησαμε μαζί τα υλικά, φωνάζοντας εννοείται, “βουμ – βουμ”. Ακόμη δεν έχει καταφέρει να πατήσει μόνη της το κουμπί, αλλά θα τα καταφέρει σύντομα!
- Την άφησα και μετέφερε όλο το μείγμα σε ένα μπολ και το έκανε με απόλυτη επιτυχία. Δεν σας κρύβω πως το φοβήθηκα, γιατί ήταν και μεγάλος ο κάδος του μούλτι και σχετικά βαρύς αλλά της έδειξα εμπιστοσύνη και αυτή, βρήκε τον τρόπο.
- Ανακάτεψε το μείγμα με τη μαρίζ και με ένα κουτάλι, έβαλε και το αλεύρι και ανακάτεψε ξανά. Εννοείται πως δοκίμασε από το μείγμα!










Λουκουμάδες φούρνου
Course: ΣνακDifficulty: Μέτριο18
λουκουμάδες45
minutes20
minutesυλικα:
200 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
60 γρ. γιαούρτι
60 γρ. μπανάνα
8 γρ. μαγιά
60 ml νερό
12 ml ελαιόλαδο
60 ml φυτικό γάλα
1/2 κ.γ. μηλόξυδο
εκτελεση:
- Βάζω σε ένα μπολάκι το νερό, χλιαρό, μαζί με τη μαγιά. Ανακατεύω λίγο και αφήνω σκεπασμένη, για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί και να ετοιμάσω τα υπόλοιπα.
- Πολτοποιώ την μπανάνα, μαζί με το γάλα, στο μουλτι, δεν θέλω να έχει κομματάκια.
- Βάζω το ξύδι μέσα στο γιαούρτι και ανακατεύω. Προσθέτω και το μείγμα με την μπανάνα.
- Μόλις η μαγιά είναι έτοιμη, τη ρίχνω σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι και το μείγμα γάλα/γιαούρτι/μπανάνα και προσθέτω και το λάδι καρύδας. Ρίχνω ένα καλό ανακάτεμα και το αφήνω σκεπασμένο να φουσκώσει. Μόλις διπλασιαστεί, είναι έτοιμο.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Το μείγμα μου είναι ελαστικό και κολλάει στα χέρια. Παίρνω με ένα κουτάλι μείγμα και έχοντας βρεγμένα χέρια, πλάθω τους λουκουμάδες μου. Δεν περιμένω να είναι πολύ σφιχτοί, θα σφίξουν στο ψήσιμο.
- Τους στρώνω σε ταψί όπου έχω βάλει αντικολλητικό χαρτί και διορθώνω λίγο το σχήμα με ένα κουτάλι, αν θέλω.
- Ψήνω για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Μόλις βγουν από τον φούρνο, πασπαλίζω με τριμμένα καρύδια, σιρόπι σφενδάμου/αγαύης/μέλι/μπλαμπλαμπλααααα και κανέλα και απολαμβάνω!
σημειωσεισ:
- Μπορώ αντί για γιαούρτι να χρησιμοποίησω κεφίρ.
- Αντί για ελαιόλαδο, μπορώ να χρησιμοποίησω λάδι καρύδας.
- Αν θέλω πιο γλυκό το μείγμα και τους λουκουμάδες, μπορώ να βάλω κάποιο γλυκαντικό και στο μείγμα, πριν το ψήσιμο, αλλά, εφόσον θα μπει και επικάλυψη στο τέλος, δεν είναι απαραίτητο.
- Εμείς, γαρνίραμε με ταχίνι, μελάσα, σιρόπι αγαύης και τριμμένα καρύδια. Το Αναστασάκι, τα τσιμπολογάει και σκέτα.
