Η συνταγή αυτή είναι χωρίς αυγά, λάδι, χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικά και μπορεί να γίνει και χωρίς γλουτένη!
Jump to Recipe
Η ιδέα για τη συνταγή αυτή μου μπήκε, αφού δοκίμασα το συνδυασμό σπανάκι-μπανάνα στα παγωτίνια το καλοκαίρι και είδα πόσο πολύ ταιριάζουν! Αφράτα μάφινς, με όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει το σπανάκι, ιδανικά για κάθε ηλικία, εφόσον έχουν γίνει οι εισαγωγές στα υλικά φυσικά και δεν υπάρχουν αλλεργίες. Τα τρώγαμε όλο το καλοκαίρι για πρωινό, τα πήραμε μαζί μας στην παραλία, τα βάλαμε στην κατάψυξη και τα διατηρήσαμε τέλεια και ήρθε επιτέλους η ώρα να σας τα παρουσιάσουμε!

Υλικά:
- Αλεύρι βρώμης: Η βρώμη για μένα είναι πολύ αγαπημένο υλικό, τη θεωρώ υπερτροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Πολλές φορές, κι εγώ η ίδια, όταν δεν έχω αλεύρι βρώμης και το ζητάει μία συνταγή, αλέθω νιφάδες βρώμης, που έχω πάντα. Στη συγκεκριμένη, προτείνω να χρησιμοποιήσετε καλύτερα, αλεύρι βρώμης. Αν δεν έχετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεύρι φαγόπυρου ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλλά προσθέστε το σταδιακά, μήπως χρειαστεί λίγο λιγότερο.
- Μπανάνα: Αγαπημένη, πλούσια σε κάλιο και με τέλεια γλυκιά γεύση. Όσο πιο ώριμη, τόσο το καλύτερο, το ξέρετε!
- Γιαούρτι: Είναι το συστατικό που θα βοηθήσει τα μάφιν μας να γίνουν αφράτα. Χρησιμοποίησα φυτικό γιαούρτι σόγιας, χωρίς πρόσθετα. Μία προσοχή στο πιο γιαούρτι θα επιλέξετε, γιατί δυστυχώς τα περισσότερα έχουν ζάχαρη ή “ζάχαρη”.
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ σόγιας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο θέλετε, χωρίς ζάχαρη.
- Σπανάκι: Αυτή την εποχή είμαστε τυχεροί και βρίσκουμε φρέσκο σπανάκι σε αφθονία! Πλούσιο σε βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Στη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του και όχι τα πιο σκληρά κομμάτια. Αν ωστόσο έχετε κατεψυγμένο σπανάκι, μπορείτε να το αποψύξετε και να το στραγγίσετε πάρα πολύ καλά.
- Λιναρόσπορος: Μαζί με λίγο νεράκι, αποτελεί το αγαπημένο μας υποκατάστατο αυγού της συνταγής.
- Σταφίδες: Πλούσιες σε σίδηρο και γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιώ μαύρες σταφίδες, που είναι αρκετά μικρές και μέσα σε παρασκευές μαλακώνουν ενώ με το ψήσιμο μικραίνουν ακόμη περισσότερο. Αν έχετε παιδάκι που δεν είναι ακόμη καλά εξοικειωμένο με τη μάσηση, μπορείτε να τις τεμαχίσετε στο μούλτι ή και να τις παραλείψετε. Προσωπικά, τις συγκεκριμένες, σε παρασκευές, τις χρησιμοποιώ από την αρχή.
- Μπέικιν πάουντερ: Το απαραίτητο διογκωτικό της συνταγής.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Ετοιμάζω το “αυγό” μου: βάζω τον λιναρόσπορο σε ένα μπολάκι, μαζί με λίγο νεράκι και το αφήνω στην άκρη, για 10-15 λεπτά.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
- Βάζω στο μούλτι το σπανάκι, τη μπανάνα, το “αυγό” λιναρόσπορου και το γάλα και πολτοποιώ.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και ρίχνω το γιαούρτι και ανακατεύω.
- Ρίχνω και τις σταφίδες και το μπέικιν και στο τέλος το αλεύρι και ανακατεύω.
- Λαδώνω με ένα πινέλο, φόρμες για μάφινς και με ένα κουτάλι, μεταφέρω το μείγμα μέσα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και χαρτάκια για μάφινς αλλά εγώ προσωπικά, τα λαδώνω λίγο και αυτά, γιατί την έχω πατήσει αρκετές φορές.
- Μεταφέρω στον φούρνο και ψήνω για 25-30 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ που έχει το κάθε μηχάνημα. Σε κάθε περίπτωση, κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή αφού τη βυθίσω σε ένα από τα κεκάκια, τότε είμαστε έτοιμοι.
- Ξεφορμάρω αφού κρυώσουν τελείως.







Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Το Αναστασάκι, όταν καναμε τη συνταγή ήταν 18 μηνών. Είναι μία συνταγή που δίνει πολλές ευκαιρίες για να συμμετέχουν τα παιδιά στη διαδικασία. Μπορούν να βάλουν τα υλικά στο μούλτι, να πατήσετε μαζι το κουμπί, τα λίγο μεγαλύτερα, να μεταφέρουν τη ζύμη στις φόρμες. Όποια συμμετοχή και αν έχουν, μικρή ή μεγάλη, θα είναι πολύτιμη για αυτά!
Η δική μου μικρή σεφ, δεν πήρε χαμπάρι τη μαγειρική από την αρχή αλλά μόλις κατάλαβε πως έχουμε μαγειρέματα, πήγε στον πύργο της και απαίτησε να τον πάμε στον πάγκο για να μαγειρέψουμε παρέα.
- Ανακάτεψε τα υλικά όλα μαζί στο μπολ, τρώγοντας, εννοείται από τη ζύμη.
- Έριξε τις σταφίδες και ανακάτεψε πάλι.
- Προσπάθησε να μεταφέρει μείγμα από το μπολ στις θήκες.





Muffin με σπανάκι
Course: Muffins, ΠρωινόDifficulty: Εύκολο10
κεκάκια30
minutes40
minutes300
kcalυλικα:
150 Αλεύρι βρώμης
100 γρ. Φυτικό γιαούρτι
80 ml. Φυτικό γάλα
1 ώριμη μπανάνα
Μία χούφτα φύλλα σπανάκι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 “αυγό” λιναρόσπορου
2-3 κ.σ. σταφίδες
εκτελεση:
- Ετοιμάζω το “αυγό” μου: σε ένα μπολάκι βάζω τον λιναρόσπορο με 2.5 κ.σ. νερό και το αφήνω στην άκρη για 10 περίπου λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο, το βάζω στο μούλτι, μαζί με τη μπανάνα, το γάλα και το σπανάκι και πολτοποιώ.
- Μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνω το γιαούρτι και το μπέικιν.
- Προσθέτω και το αλεύρι, το μπέικιν και τις σταφίδες και ανακατεύω καλα.
- Μεταφέρω σε φόρμες για μάφιν, που έχω λαδώσει ελαφριά και ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, ανάλογα και με τον φούρνο μου.
σημειωσεισ:
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω, ό,τι γάλα ή γιαούρτι έχω, αρκεί να είναι χωρίς ζάχαρη.
- Τις σταφίδες μπορώ και να τις παραλείψω αλλά ταιριάζουν τέλεια.
- Αν δεν έχω αλεύρι βρώμης, μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Συγχαρητήρια για την υπέροχη κ γευστική προσπάθεια που κάνεις,είμαι ενθουσιασμρνη.Εχω μια ερώτηση,πόσα γραμμάρια λιναρόσπορου είναι το αυγό λιναρόσπορου?
Ευχαριστώ πολύ! δεν έχω μετρήσει γραμμάρια τη αλήθεια!