Μία συνταγή χωρίς γλουτένη, χωρίς λάδι και εννοείται χωρίς αυγό! Τις λες και κρέπες, γεμάτες πρωτεΐνη και σίδηρο!
Jump to RecipeΑν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα πως αυτή είναι από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές.
Από όταν άρχισα να ασχολούμαι με τη διατροφή της μικρής, ανακάλυψα πως υπάρχει κάτι που το λένε «ρολάκι αυγού». Και τυλίγεις μέσα σε αυτό ό,τι θες, σα τορτίγια!
Ωστόσο, όπως ξέρετε, το αυγό δεν είναι μέσα στις διατροφικές μας συνήθειες.
Οπότε, μου γυρνούσε στο κεφάλι πώς μπορούμε κι εμείς να φάμε κάτι παρόμοιο. Με λίγους πειραματισμούς… κάτι καταφέραμε!!!
Έτσι, γεννήθηκε το αγαπημένο μας ρολάκι ρεβυθάλευρου ή αλλιώς… ρολάκι αυγού, χωρίς αυγό! Γιατί επιμένω να κρατάω αυτό το όνομα; Γιατί το ρεβυθάλευρο, είναι ένα αγαπημένο υλικό, με το οποίο φτιάχνουμε πολλοί βίγκαν, ομελέτα! Και ναι, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την ομελέτα με τα αυγά! Άρα, εφόσον φτιάχνουμε ομελέτα… γιατί να μην μπορούμε να φτιάξουμε και ρολάκια αυγού;
Εσείς, πείτε το όπως θέλετε, σημασία έχει να το δοκιμάσετε και θα με θυμηθείτε! Οι πιο παλιοί μας φίλοι, γνωρίζουν και έχουν δοκιμάσει τη συνταγή μας, η οποία όμως σήμερα, θα εμφανιστεί ανανεωμένη, σε τρία διαφορετικά χρώματα! Γιατί, όπως δεν θα βαρεθώ ποτέ να σας γράφω, έχουμε σαγόνια για να τρώμε το ουράνιο τόξο!
Γεμίζετε τα ρολάκια σας με ό,τι θέλετε! Αβοκάντο, χούμους, ντομάτα, τυρί κρέμα, εγώ βάζω μία φοβερή από κάσιους αλλά μπορείτε να τα κάνετε και με γλυκιά γέμιση, όπως κάποιο βούτυρο καρπών και μπανάνα, αν παραλείψετε ίσως την πάπρικα.
Έχω ενθουσιαστεί με το με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να το συνδυάσουμε!
Εσείς ποιο χρώμα θα διαλέξετε και με τι θα το συνδυάσετε;
Υλικά:
- Ρεβυθάλευρο: Για όσους δεν το έχουν ακούσει ξανά, ναι, είναι αυτό που ακούγεται: αλέθεται το ρεβύθι και μας δίνει το αλεύρι του. Διατηρεί διατροφικά όλα τα πλεονεκτήματα του ρεβυθιού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σαν όσπριο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Έχει ελάχιστη γλουτένη, για αυτό και δεν φουσκώνει σε σχέση με τα κοινά άλευρα, αλλά δεν μας απασχολεί στη συγκεκριμένη συνταγή. Το χρησιμοποιούμε, επίσης, για να κάνουμε βίγκαν ομελέτες, και από σήμερα, θα το χρησιμοποιούμε και για βίγκαν ρολάκια αυγού!
- Άμυλο ταπιόκας: Είναι άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της κασάβα. Είναι άγευστο, χωρίς γλουτένη και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στα τρόφιμα. Επίσης παρέχει σε μικρές δόσεις, Κάλιο, Μαγνήσιο, Βιταμίνη C. Στη συνταγή μάς είναι απαραίτητο, καθώς δίνει την ελαστικότητα στο ρολάκι. Δεν παραλείπεται και δοκίμασα να το αντικαταστήσω με άμυλο καλαμποκιού αλλά δεν έγιναν τόσο ελαστικές και έσπαγαν εύκολα.
- Διατροφική μαγιά: Είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα, του Saccharomyces cerevisiae. Δεν περιέχει γλουτένη, αλάτι, είναι κατάλληλη από την έναρξη των στερεών τροφών σε ένα βρεφάκι. Πλούσια σε Β12, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Έχει γεύση τυρένια και είναι εξαιρετικό υλικό για παρασκευές όπου θέλεις να αντικαταστήσεις το τυρί. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Μπαχαρικά: Χρησιμοποιώ κουρκουμά, που έχει εξαιρετική διατροφική αξία και δίνει το υπέροχο κίτρινο χρώμα του και καπνιστή πάπρικα, που τη λατρεύω. Μπορείτε να τα παραλείψετε ή να προσθέσετε κάποιο της αρεσκείας σας.
- Νερό
- Αλάτι: Αν θέλετε και έχετε παιδάκι, άνω του έτους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Εγώ, δεν χρησιμοποιώ. Υπάρχει και το μαύρο αλάτι Ιμαλαΐων, γνωστό και ως Kala Namak. Εξορύσσεται από τις ηφαιστειογενείς περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας και δίνει χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά αυγού σε παρασκευές.
- Παντζάρι και σπανάκι: Αν θέλετε να κάνετε χρωματιστά ρολάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγα φύλλα φρέσκο σπανάκι ή λίγο βρασμένο παντζάρι.
Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Αν θα κάνω τα χρωματιστά ρολάκια, βράζω τα παντζάρια και τα ξεφλουδίζω. Πλένω το σπανάκι και το στεγνώνω.
- Βάζω το παντζάρι ή το σπανάκι, στο μούλτι μαζί με το νερό και πολτοποιώ. Θα έχω ένα κόκκινο ή πράσινο ζουμί.
- Μεταφέρω το ζουμί σε ένα μπολ και ρίχνω το ρεβυθάλευρο, το άμυλο ταπιόκας, τη διατροφική μαγιά και τα μπαχαρικά και ανακατεύω καλά. Ιδανικό ανακάτεμα κάνει με το σύρμα ή αλλιώς, αυγοδάρτη. Λογικό άλλωστε, σαν τίμιο εναλλακτικό ρολάκι αυγού.
- Αν δεν κάνω τα ρολάκια χρωματιστά, απλώς παραλείπω τα δύο πρώτα βήματα και ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Το μείγμα μου είναι σαν ένας παχύρευστος χυλός. Σαν μείγμα για κρέπες.
- Ζεσταίνω το τηγάνι μου σε μέτρια φωτιά. Εγώ από τις εννιά σκάλες που έχει η εστία μου, το βάζω στο 5.5.
- Με μία κουτάλα, παίρνω μείγμα και το ρίχνω στο τηγάνι. Το κουνάω να απλωθεί παντού και ψήνω μέχρι να αρχίσει να βγάζει λίγες τρυπούλες στην επιφάνεια και να μπορώ με ένα κατάλληλο εργαλείο κουζίνας, να το σηκώσω από το τηγάνι χωρίς να διαλυθεί.
- Ψήνω και από την άλλη μεριά για 2-3 λεπτά ακόμη.
- Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα ρολάκια, ανακατεύοντας κάθε φορά το μείγμα μου, πριν το ρίξω στο τηγάνι.
Χρωματιστά ρολάκια (“αυγού – χωρίς αυγό!”)
Course: Αυγό, χωρίς αυγό!, ΠρωινόDifficulty: Εύκολο4
ρολάκια5
minutes10
minutesΟι μερίδες που βγαίνουν είναι για 3-4 ρολάκια, ανάλογα με το τι τηγάνι θα χρησιμοποιήσετε και πόσο μεγάλο θα βγει το καθένα. Η δοσολογία είναι ίδια, είτε κάνετε κίτρινα, κόκκινα ή πράσινα ρολάκια.
ΥΛΙΚΑ:
75 γρ. ρεβυθάλευρο (5 κ.σ. γεμάτες)
40 γρ. άμυλο ταπιόκας (3 κ.σ. γεμάτες)
180 ml. νερό
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
1/4 κ.γ. κουρκουμάς
1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- Για τα κόκκινα ρολάκια:
Όλα τα παραπάνω μαζί με 40-50 γρ. βρασμένο παντζάρι
- Για τα πράσινα ρολάκια:
Όλα τα βασικά υλικά μαζί με λίγα φύλλα σπανάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Αν θα χρησιμοποιήσω παντζάρια ή σπανάκι, τα βάζω μαζί με το νερό στο μούλτι και πολτοποιώ. Αλλιώς πάω απευθείας στο επόμενο βήμα.
- Βάζω όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω με τον αυγοδάρτη για να γίνει ένα μείγμα, όχι πολύ παχύρευστο.
- Ρίχνω με μια κουτάλα στο τηγάνι μου μια δόση από το μείγμα μου και κουνάω το τηγάνι να απλωθεί παντού (σα να κάνω κρέπα).
- Ψήνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δω τρυπούλες στην επιφάνεια και να ξεκολλάει εύκολα από το τηγάνι.
- Γυρίζω από την άλλη μεριά και ψήνω για 2-3 λεπτάκια ακόμη.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω και κατεψυγμένο σπανάκι, αφού το ξεπλύνω πολύ καλά με νερό και το στραγγίσω.
- Ανάλογα με το τι θέλω να γεμίσω τα ρολάκια μου, προσθαφαιρώ μπαχαρικά.
- Ανακατεύω πολύ καλά το μείγμα, κάθε φορά πριν το ρίξω στο τηγάνι.
- Διατηρούνται φρέσκα για μία μέρα στο ψυγείο, αλλά μπαίνουν και στην κατάψυξη, χωρίς να χάσουν την ελαστικότητά τους.
[…] αγαπώ και αν το έχετε προμηθευτεί για να φτιάχνετε τα ρολάκια αυγού, χωρίς αυγό, να η ευκαιρία σας, να το αξιοποιήσετε και κάπου […]
Νοστιμότατο και θρεπτικό!
Σας ευχαριστώ πολύ!
[…] κάτι σε ρολάκι, να δείτε απευθείας τη συνταγή μας για ρολάκι αυγού, χωρίς αυγό! Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά, στη […]
[…] κάτι σε ρολάκι, να δείτε απευθείας τη συνταγή μας για ρολάκι αυγού, χωρίς αυγό! Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά, στη […]