Αυγό, χωρίς αυγό! Πρωινό

Τα ομελετάκια μας – ρεβυθοομελέτα

Ομελέτα χωρίς αυγά, γίνεται; Σας την έχουμε εδώ!

Ομελέτα με ρεβυθάλευρο! Είναι μία παρασκευή που βλέπετε πολύ συχνά στα γεύματά μας, τόσο για πρωινό, όσο και για βραδινό. Είναι εύκολη, γρήγορη και πολύ θρεπτική. Προσπαθώ να έχω πάντα μέσα λαχανικά και κατά προτίμηση χόρτα και να την τρώμε σε μορφή pancake. Με τον ίδιο τρόπο, έχω αρχίσει να πειραματίζομαι και να κάνω ομελετάκια με ρεβυθάλευρο και φαγητό που περίσσεψε και δεν θέλω να πετάξω. Υπάρχει δυνατότητα να γίνει και πιο ελαστική και να γεμίσετε με ό,τι θέλετε μέσα ή αν θέλετε απευθείας κάτι σε ρολάκι, να δείτε απευθείας τη συνταγή μας για ρολάκι αυγού, χωρίς αυγό! Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά, στη συνταγή.

Υλικά:

  • Ρεβυθάλευρο: Νομίζω, πλέον, το ξέρετε όλοι! Αλέθεται το ρεβύθι και μας δίνει το αλεύρι του. Διατηρεί διατροφικά όλα τα πλεονεκτήματα του ρεβυθιού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σαν όσπριο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Έχει ελάχιστη γλουτένη, για αυτό και δεν φουσκώνει σε σχέση με τα κοινά άλευρα, αλλά δεν μας απασχολεί στη συγκεκριμένη συνταγή.
  • Άμυλο ταπιόκας: Είναι άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της κασάβα. Είναι άγευστο, χωρίς γλουτένη και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στα τρόφιμα. Επίσης παρέχει σε μικρές δόσεις, Κάλιο, Μαγνήσιο, Βιταμίνη C. Στη συνταγή μάς είναι απαραίτητο, καθώς δίνει την ελαστικότητα που θέλουμε.
  • Διατροφική μαγιά: Είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα, του Saccharomyces cerevisiae. Δεν περιέχει γλουτένη, αλάτι, είναι κατάλληλη από την έναρξη των στερεών τροφών σε ένα βρεφάκι. Πλούσια σε Β12, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Έχει γεύση τυρένια και είναι εξαιρετικό υλικό για παρασκευές όπου θέλεις να αντικαταστήσεις το τυρί. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Μπαχαρικά και μυρωδικά: Κουρκουμάς, κύμινο, καπνιστή πάπρικα, σκόνη σκόρδο και ρίγανη. Feel free για να πειραματιστείτε.
  • Ελαιόλαδο και νερό
  • Προαιρετικά: Αν θέλετε και έχετε παιδάκι, άνω του έτους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Εγώ, δεν χρησιμοποιώ. Υπάρχει και το μαύρο αλάτι Ιμαλαΐων, γνωστό και ως Kala Namak. Εξορύσσεται από τις ηφαιστειογενείς περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας και δίνει χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά αυγού σε παρασκευές.

Τα ομελετάκια μας – ρεβυθοομελέτα

Recipe by VeggieSharkCourse: Ομελέτα, Χωρίς αυγόCuisine: Πρωινό, ΒραδινόDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

4

ομελέτες
Προετοιμασία

5

minutes
Ψήσιμο

10

minutes

Με τις αναλογίες αυτές, βγάζω 3-5 ομελέτες, στο μικρό τηγανάκι μου όμως.

ΥΛΙΚΑ:

  • 40 γρ. ρεβυθάλευρο

  • 10 γρ. άμυλο ταπιόκας

  • 80 ml. νερό ή γάλα (εγώ την κάνω με νερό)

  • 1 κ.σ. διατροφική μαγιά

  • 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1/4 κ.γ. κουρκουμάς

  • 1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

  • 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδο

  • Μία τσιμπιά κύμινο

  • Λίγη ρίγανη

  • Προαιρετικά, για παιδάκια άνω του έτους: Αλάτι ή Κάλα ναμάκ

  • Λαχανικά και χόρτα:
  • Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

  • Ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά

  • Βλίτα που είχα στην κατάψυξη (Μπορείτε ό,τι άλλα χόρτα έχετε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμαίνω το τηγάνι μου σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Σε ένα μπολάκι βάζω όλα τα στερεά υλικά, εκτός από τα λαχανικά μου και ανακατεύω καλά.
  • Βάζω το νερό και ανακατεύω, ιδανικά με ένα σύρμα, μιας και το ρεβυθάλευρο έχει την τάση να κάνει σβώλους και με το σύρμα μπορώ να τους διαλύσω.
  • Τελευταία βάζω τα χόρτα και τα λαχανικά μου, ψιλοκομμένα και ανακατεύω καλά.
  • Ψεκάζω το αντικολλητικό μου με λίγο ελαιόλαδο.
  • Με μία μεγάλη κουτάλα, ρίχνω μείγμα στο τηγάνι και το κουνάω να πάει παντού.
  • Ψήνω για λίγα λεπτά και μόλις δω πως μπορώ να γυρίσω την ομελέτα μου εύκολα, χωρίς να διαλυθεί, με μία ειδική σπάτουλα, τη γυρίζω να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
  • Αν θέλω να έχει ελαστικότητα:
  • Κάνω ίδια τα τρία πρώτα βήματα αλλά παραλείπω το τέταρτο, δεν βάζω μέσα, δηλαδή, λαχανικά.
  • Για να έχει ελαστικότητα, θα πρέπει να είναι λεπτότερη, επομένως, παίρνω λιγότερη ποσότητα μείγματος και βάζω για ψήσιμο στο τηγάνι.
  • Ψήνω ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και από τις δύο μεριές αλλά όταν τη βγάλω από το τηγάνι, όπως είναι ζεστή, τη βάζω μέσα σε καθαρή πετσέτα για λίγα λεπτά. Αυτό θα δώσει την απαραίτητη ελαστικότητα.

Σημειώσεις:

  • Πριν γυρίσω την ομελέτα μου, μπορώ να την πασπαλίσω με λίγο σουσάμι.
  • Ελέγχω πως έχει ψηθεί, πρώτα από τα τοιχώματα, αν ξεκολλάει εύκολα και μπορώ να βάλω σιγά σιγά σπάτουλα από κάτω, είναι έτοιμη για γύρισμα.
Ένα μικρό καρχαριάκι, έκοψε κομμάτι, δεν κρατήθηκε!

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x