Γεμιστή με όλα τα καλά

Κάθε Πάσχα είναι καθιερωμένο εδώ μέσα να φτιάχνουμε τσουρέκια! Φέτος όμως, είπαμε θα πρωτοτυπήσουμε!! Πήραμε τις καλύτερες πρώτες ύλες από τον Βιοαγρό και φτιάξαμε μια γεμιστή πασχαλινή κουλούρα! Γιορτινή και μυρωδάτη!!!! Γλυκάνισος και πορτοκάλι… και μέσα καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες, βερίκοκα και κομματάκια σοκολάτας!!! Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!!!!! Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!!!!!

Yλικά:
- Αλεύρι ολικής σκληρό: Χρησιμοποιήσαμε αυτό, για να κάνουμε την κουλούρα μας περισσότερο θρεπτική, με ένα αλεύρι που έχει ολόκληρο το φύτρο του σιταριού και πλούσιες φυτικές ίνες.
- Αλεύρι για τσουρέκι: Χρειάζεται για να κάνει την κουλούρα μας να έχει τις χαρακτηριστικές ίνες που έχουν τα τσουρέκια και να την κάνει πιο ελαστική για το πλέξιμο.
- Ζάχαρη καρύδας: Μία φυσική ανεπεξέργαστη γλυκαντική ουσία, χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη (GI περίπου 68), άρα και προτιμότερη επιλογή για διαβητικούς. Χρησιμοποιώ αυτήν, από τον Βιοαγρό.
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποίησα έναν συνδυασμό από νερό και γάλα, γιατί το γάλα κάνει την κουλούρα μας πιο αφράτη. Το γάλα που χρησιμοποιώ είναι από τα πιο ποιοτικά που κυκλοφορούν, με πολύ καλή αναλογία σε καρπό και νερό και είναι αυτό εδώ.
- Γλυκάνισος & ξύσμα πορτοκαλιού: Ο μαγικός συνδυασμός που δίνει στην κουλούρα άρωμα ακαταμάχητο! Τον γλυκάνισο, τον βάζω στο μισό νεράκι της συνταγής, να γίνει σα τσάι και έπειτα τον στραγγίζω και χρησιμοποιώ το νερό. Το πορτοκάλι, προσοχή, να είναι βιολογικό και ακέρωτο.
- Για τη γέμιση: ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και κομματάκια σοκολάτας.
Πασχαλινή Κουλούρα
Course: ΠασχαλινόCuisine: Στον φούρνοDifficulty: Μέτρια30
minutes25
minutesΜε τις αναλογίες αυτές φτιάχνω μια μεγάλη κουλούρα
Υλικά:
300 γρ. & 2 κ.σ. αλεύρι τσουρεκιού
200-210 γρ. αλεύρι σκληρό ολικής
60 γρ. & 1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
200 ml. νερό
100 ml. φυτικό γάλα
35 ml. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. γλυκάνισο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Για τη γέμιση:
2 κ.σ. αμυγδαλόψυχα
2 κ.σ. καρυδόψυχα
2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. κομματάκια σοκολάτας
8 βερίκοκα αποξηραμένα
- Για επικάλυψη:
1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου αραιωμένο σε νεράκι
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζω τη μαγιά: σε ένα μπολ βάζω νεράκι, χλιαρό, τη μαγιά, 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 100 ml. από το νερό. Την αφήνω να φουσκώσει.
- Σε ένα άλλο ποτήρι, βάζω 100 ml. ζεστό νεράκι και τον γλυκάνισο και το αφήνω να κρυώσει. Σα να κάνω τσάι στην ουσία.
- Όσο αυτά ετοιμάζονται, ψιλοκόβω τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και τα βάζω σε ένα μπολάκι μαζί με τα κομματάκια σοκολάτας.
- Μόλις η μαγιά είναι έτοιμη, βάζω στον κάδο του μίξερ τα άλευρά μου, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη φουσκωμένη μαγιά, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το γάλα και το νερό που είχα μέσα τον γλυκάνισο, αφού τον στραγγίσω πρώτα.
- Ανακατεύω με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια προσθέτω το ελαιόλαδο. Ανακατεύω μέχρι να έχω μία ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα και στα χέρια μου.
- Τη σκεπάζω και την αφήνω να διπλασιαστεί.
- Μόλις είναι έτοιμη, την ανοίγω σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. περίπου να βάζω στο κέντρο της τα 2/3 της γέμισης και την υπόλοιπη την απλώνω ομοιόμορφα στις άκρες.
- Κλείνω τη ζύμη σα φάκελο (δείτε το βίντεο της συνταγής) και τη χωρίζω με ένα κοφτερό μαχαίρι ή το cutter της πίτσας σε 3 λωρίδες.
- Τυλίγω και ασφαλίζω καλά την κάθε λωρίδα, να μην χύνεται η γέμιση και πλέκω με τις τρεις λωρίδες μία πλεξούδα.
- Φτιάχνω ένα στεφάνι και για να μην χαθεί το άνοιγμα της κουλούρας κατά το ψήσιμο, εγώ έβαλα στη μέση ένα μικρό τσέρκι, αφού πρώτα το λάδωσα καλά καλά.
- Αφήνω να φουσκώσει για δεύτερη φορά και μόλις διπλασιαστεί αλείφω με λίγο σιρόπι σφενδάμου, που έχω διαλύσει μέσα σε λίγο νεράκι.
- Πασπαλίζω με μαύρο σουσάμι και βάζω για ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς με αέρα.
- Ψήνω για 25 περίπου λεπτά.