Μια συνταγή, φανταστική, χωρίς αυγά αλλά και χωρίς γλουτένη!
Νιόκι…! Έχω ξαναπεί πως δεν έχω χωριό, άρα δεν μπορείτε να μου πείτε την κλασική ατάκα: “είχες και στο χωριό σου;” Πρόκειται για οικογένεια ζυμαρικών της ιταλικής κουζίνας, που παραδοσιακά παρασκευάζονται από αλεύρι, πατάτα, αυγό και αλάτι! Εγώ όταν έμαθα για αυτά, πρώτη φορά, ήταν όταν είχαμε μετακομίσει, πολύ πριν ρθει το Αναστασάκι και ενθουσιάστηκα στην ιδέα πως θα είχα τη δυνατότητα να φτιάξω μόνη μου, τα δικά μου ζυμαρικά! Το γεγονός πως είχαν μέσα αυγό, κανένα πρόβλημα δεν μου δημιούργησε! Γίνονται εξαιρετικά και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και χωρίς αυγό, χωρίς υποκατάστατα! Αλλά, δεν πρέπει να τα κάνουμε και λίγο πιο… πρωτεϊνούχα και χωρίς γλουτένη, μιας και είστε πολλοί που ζητάτε παραλλαγές, για να την αποφύγετε; Ε, το καταφέραμε λοιπόν! Τα μαγειρέψαμε με αυτοσχέδια σαλτσούλα, μαζί με τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια από φασόλια σόγιας και έγιναν ένα φαγάκι μούρλια! Εσείς, μπορείτε να τα μαγειρέψετε όπως θέλετε, τους ταιριάζει, όμως, πολύ η κόκκινη σάλτσα και… αποθηκεύονται και κατάψυξη!
Σπιτικά νιόκι πατάτας χωρίς γλουτένη
Course: ΚυρίωςCuisine: Χωρίς γλουτένηDifficulty: Μέτρια45
minutes25
minutesΜε τις αναλογίες αυτές, έκανα ένα πυρέξ. Αν θέλετε, μπορείτε να διπλασιάσετε την ποσότητα για τα νιόκι, θα βγουν πάρα πολλά, μπορείτε να βάλετε και κατάψυξη για επόμενη φορά.
Υλικά:
500 γρ. βρασμένες πατάτες
100 γρ. ρεβυθάλευρο
50 γρ. άμυλο ταπιόκας
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. κουρκουμάς
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
λίγο πιπέρι
- Για το ψήσιμο:
300 γρ. τοματίνια
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μελάσα
1 κ.γ. μπαλσάμικο
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
βασιλικό και ρίγανη
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Προαιρετικά: τριμμένο φυτικό τυράκι
Και μην παραλείψετε τα κεφτεδάκια!
Εκτέλεση:
- Βράζω τις πατάτες να μαλακώσουν. Στραγγίζω καλά και μεταφέρω σε βαθύ μπολ.
- Με το εργαλείο για πουρέ, τις λιώνω και βάζω το αλάτι, το πιπέρι, τον κουρκουμά, τη σκόνη σκόρδο και ανακατεύω. Ρίχνω και το ρεβυθάλευρο, με το άμυλο ταπιόκας και ανακατεύω καλά.
- Χρησιμοποιώ τα χεράκια μου και φτιάχνω μία εύπλαστη ζύμη. Δεν θέλω να είναι τριφτή, ούτε και να κολλάει στα χέρια. Αν δω πως χρειάζεται περισσότερο αλεύρι, προσθέτω ρεβυθάλευρο, σταδιακά. Αυτό, έχει να κάνει με το πόσο καλά έχω στραγγίσει τις πατάτες μου.
- Αλευρώνω ελαφριά τον πάγκο μου, χωρίζω τη ζύμη σε μπαλάκια και πλάθω το κάθε μπαλάκι σε μπαστουνάκια, πάχους 3-4 εκατοστών.
- Τα κόβω σε κομμάτια, εγώ τα κάνω περίπου, όσο δύο δάχτυλα και αν θέλω, τα περνάω με την πίσω μεριά του πιρουνιού για να κάνω ραβδώσεις. Αυτό είναι τελείως προαιρετικό και χρονοβόρο αλλά βοηθάει να ρουφάνε περισσότερη σάλτσα.
- Όταν είναι όλα έτοιμα, βάζω νερό σε μία βαθιά κατσαρόλα και το αφήνω να βράσει. Ρίχνω μέσα νιόκι, όχι όλα μαζί, εγώ το κάνω ανά 12άδες.
- Καταλαβαίνω πως είναι έτοιμα, όταν τα νιόκι αρχίζουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Τα ψαρεύω και τα αφήνω σε ένα ξύλο κοπής ή σε μία πιατέλα και επαναλαμβάνω τη διαδικασία. Αν δοκιμάσετε να τα στραγγίσετε, μην τα ξεχάσετε στο σουρωτήρι, γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους.
- Βάζω τα τοματίνια στο πυρέξ. Ρίχνω τα νιόκι και από πάνω το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, τη μελάσα, το αλάτι, το πιπέρι, τα μυρωδικά, τη σκόνη σκόρδο και ανακατεύω.
- Τελευταία, βάζω τα κεφτεδάκια μου και βάζω το ταψί για ψήσιμο, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για μισή ώρα περίπου.
Σημειώσεις:
- Αν θέλω, μπορώ να περάσω τα νιόκι, πριν τον φούρνο, από ένα αντικολλητικό τηγάνι, με ελάχιστο ελαιόλαδο, για να γίνουν πιο τραγανά. Το ίδιο έκανα και με τα κεφτεδάκια.
- Τα κεφτεδάκια, όπως όλα τα μπιφτέκια οσπρίων, όταν βγουν από τον φούρνο είναι μαλακά. Όσο περνάει η ώρα, σφίγγουν.