Κεφτεδάκια αφρός, πολύ νόστιμα, χωρίς γλουτένη, θρεπτικά με ελάχιστα υλικά!
Jump to RecipeΈνα πιάτο που δεν λείπει ποτέ από το εβδομαδιαίο μενού μας, είναι τα κεφτεδάκια. Ένα πιάτο που δεν μου λείπει, από όταν σταμάτησα να τρέφομαι με κρέας, είναι πάλι τα κεφτεδάκια. Γιατί; Γιατί μπορώ και κάθε μέρα, αν θέλω, να τρέφομαι με κεφτεδάκια, με διαφορετική βασική πρώτη ύλη: οσπρίων, λαχανικών, άπειροι οι συνδυασμοί και οι επιλογές! Ναι, αλλά μοιάζουν, θα μου πεις, με τα ζωικά; Θα σου πω λοιπόν, αυτό που αγαπώ να λέω, εδώ και χρόνια: πάρε κιμά, από το κρεοπωλείο σου και κάνε κεφτεδάκια, έτσι σκέτο, χωρίς τίποτα! Θα είναι νόστιμο; Θα θυμίζει κεφτεδάκι; Όχι! Τι είναι αυτό που δίνει τη γεύση; Τα μπαχαρικά! Τα αγαπάμε και τα χρησιμοποιούμε ελεύθερα, από την αρχή των στερεών με το Αναστασάκι. Στο μπλογκ, λοιπόν, θα βρείτε πολλές συνταγές με κεφτεδάκια, μπιφτέκια, μπουρέκια, με διάφορους συνδυασμούς. Η συγκεκριμένη συνταγή, είναι με ένα λιγότερο γνωστό όσπριο σε πολλούς, τα φασόλια σόγιας. Πλούσια σε πρωτεΐνες και πολλή νόστιμη. Με τα υλικά που θα τη συνδυάσουμε, θα σας κάνει από τα πιο αφράτα κεφτεδάκια που έχετε φάει!
Υλικά:
- Φασόλια σόγιας: Η σόγια είναι ευρέως διαδεδομένη και παρεξηγημένη θα έλεγα. Θα μιλήσουμε εκτενώς σε ένα άρθρο περί σόγιας, σύντομα. Να πω λίγα βασικά όμως. Πως είναι και αυτή ένα φυτό, με καταγωγή από τη ανατολική Ασία. Είναι τα γνωστά, στους λάτρεις της ασιατικής κουζίνας, φασολάκια ενταμάμε. Παίρνουμε από αυτά το όσπριο, το φασόλι σόγιας, το οποίο δεν είναι καθόλου γνωστό, σε σχέση με τα άλλα όσπρια ξαδερφάκια του. Από αυτό μπορεί να γίνει το γάλα της σόγιας και το τόφου. Έχει υψηλή διατροφική αξία, πλούσια σε πρωτεΐνες, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Την αγαπώ τη σόγια, είναι καθημερινά στη διατροφή μας αλλά να προτιμάτε μόνο βιολογικής καλλιέργειας. Όπως όλα τα όσπρια, σχεδόν διπλασιάζουν το μέγεθός τους μετά το μούλιασμα και βράσιμο, επομένως, περίπου 100 γραμμάρια ωμά, αντιστοιχούν σε 200 και κάτι, βρασμένα.
- Κολοκυθάκι: Πλούσιο σε μαγγάνιο και εξαιρετική πηγή βιταμίνης c. Για τη συνταγή αυτή, θα χρειαστούμε ένα μιρκό, τριμμένο και στραγγισμένο.
- Ποπ αμάρανθου: Ο Αμάρανθος έχει υψηλά επίπεδα λυσίνης και μεθιονίνης, δυο βασικά αμινοξέα που βρίσκονται σπάνια σε φυτικές τροφές. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης, φώσφορου, κάλιου, μαγνήσιου και βιταμινών Α και C. Έχει 3 φορές μεγαλύτερο ποσοστό σε φυτικές ίνες και 5 φορές μεγαλύτερο ποσοστό σε σίδηρο από το σιτάρι, 2 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και σχεδόν ίδια επίπεδα βιταμίνης Ε με το ελαιόλαδο. Τα ποπ του αμάρανθου, όπως και άλλων δημητριακών, τα βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά και γίνονται με την ίδια διαδικασία, όπως τα γνωστά μας pop corn. Είναι το βασικό υλικό, που κάνει τα κεφτεδάκια αυτά αφράτα και λιγότερο στεγνά, από συνηθισμένες συνταγές με νιφάδες βρώμης, οπότε, καλό είναι να μην το αντικαταστήσετε.
- “Αυγό” λιναρόσπορου: Μαζί με λίγο νεράκι, γίνεται το αγαπημένο και γνωστό υποκατάστατο αυγού, που βοηθάει τα μπισκότα μας να δέσουν.
- Κρεμμύδι: Τριμμένο κρεμμύδι, είτε στο μούλτι, είτε στο χέρι, να βγάλει όλα τα πολύτιμα υγρά του και να δέσει τα υλικά μας.
- Ελαιόλαδο
- Μπαχαρικά: Χρησιμοποίησα κουρκουμά, γιατί είναι τέλειος, κύμινο, γιατί ως γνωστόν, κεφτεδάκια χωρίς κύμινο, δεν είναι κεφτεδάκια και πάπρικα καπνιστή που την λατρεύω.
- Αλάτι: Προεραιτικά αν είναι στη διατροφή σας και αν πρόκειται για παιδάκι άνω του έτους.
Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Μουλιάζω τα φασόλια σόγιας σε νερό, εγώ τα βάζω σε χλιαρό νεράκι για να είναι πιο γρήγορα έτοιμα. Δεν θέλουν τις ίδιες ώρες με τα ρεβύθια, είναι έτοιμα σε λιγότερες ώρες και το καταλαβαίνω γιατί αλλάζει τελείως το σχήμα τους και από στρόγγυλα, γίνονται πιο μακρόστενα.
- Τα στραγγίζω και τα ξεπλένω πολύ καλά. Τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν. Εγώ τα βάζω για δέκα λεπτά στη χύτρα, μετρώντας μόλις σηκωθεί η βαλβίδα της.
- Ετοιμάζω το “αυγό” λιναρόσπορου: βάζω σε ένα μπολάκι μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο μαζί με τρεις κουταλιές νερό και το αφήνω στην άκρη μέχρι να ετοιμάσω όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Τρίβω το κολοκυθάκι και το στραγγίζω καλά. Αν θέλω τρίβω και το κρεμμύδι με το χέρι, αλλιώς το βάζω στο μούλτι, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Βάζω στο μούλτι τα φασόλια, το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά και το “αυγό”. Πολτοποιώ να γίνουν ένα μείγμα.
- Μεταφέρω σε μπολ και βάζω το τριμμένο κολοκυθάκι, το ελαιόλαδο και σταδιακά τα ποπ. Ανακατεύω καλά, με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθούν και ιδανικά τα αφήνω στο ψυγείο για να σφίξουν, ένα μισάωρο τουλάχιστον.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και απλώνω σε ένα ταψί λαδόκολλα.
- Παίρνω με ένα κουτάλι μείγμα και με ελαφρώς βρεγμένα ή λαδωμένα χέρια, δίνω το σχήμα που θέλω και τα βάζω στο ταψί, με μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
- Τα ψήνω για 15-20 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο που έχω, μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα βγάλω από τον φούρνο, όπως όλα τα μπιφτέκια οσπρίων, είναι μαλακά και καθώς κρυώσουν, σφίγγουν.
- Αντί για τον φούρνο, μπορώ να τα ψήσω και 20 λεπτά στο ait fryer. Στο μισό χρόνο, τα γυρίζω να ψηθούν και από την άλλη μεριά.
Αφράτα κεφτεδάκια από φασόλια σόγιας
Course: ΚυρίωςDifficulty: Μέτρια16
κεφτεδάκια1
hour15
minutesΥΛΙΚΑ:
200 γρ. φασόλια σόγιας βρασμένα
25 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. ποπ αμάρανθου
1 μικρό κολοκυθάκι τριμμένο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 “αυγό” λιναρόσπορου
1/2 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. κουρκουμά
1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Προαιρετικά: αλάτι
εκτελεση:
- Μουλιάζω τα φασόλια σε νερό για κάποιες ώρες. Θα καταλάβω πως είναι έτοιμα, όταν αλλάξει το σχήμα τους και από στρογγυλό, γίνει πιο μακρόστενο.
- Τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώνω.
- Σε ένα μπολάκι βάζω τρεις κουταλιές σούπας νερό και μία κουταλιά λιναρόσπορο. Τα αφήνω για λίγα λεπτά. Αυτό είναι το “αυγό” της συνταγής.
- Τρίβω το κολοκυθάκι και το στραγγίζω καλά, να φύγουν τα υγρά του.
- Βάζω στο μούλτι το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά και τα φασόλια σόγιας και τα πολτοποιώ, να γίνουν ένα μείγμα.
- Μεταφέρω σε ένα μπολ και βάζω το ελαιόλαδο, τα ποπ και το τριμμένο κολοκύθι. Ανακατεύω καλά.
- Αφήνω για μισή ώρα στο ψυγείο, να δέσουν τα υλικά.
- Πλάθω σε ό,τι σχήμα θέλω και ψήνω για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ή air fryer, στους 180 βαθμούς.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Τα φασόλια σόγιας, όπως όλα τα όσπρια, διπλασιάζουν το μέγεθός τους μετά το βράσιμο, επομένως μουλιάζω περίου την μισή ποσότητα.
- Για παιδάκια άνω του έτους, βάζω και αλάτι, κατά βούληση.
- Διατηρούνται και στην κατάψυξη.