Αν αγαπάς κι εσύ τα μήλα, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα!
Λατρεύω τα μήλα και την κανέλα! Έτσι, ήταν μονόδρομος η αγάπη μου προς τις μηλόπιτες! Έφτιαχνα για χρόνια μία συνταγή, με ζάχαρη φυσικά, και ήμουν πολύ χαρούμενη όταν ξυπνούσα το πρωί και είχα έτοιμο το πρωινό μου, να συνοδεύσω με τον καφέ μου. Ήρθε το Αναστασάκι στη ζωή μας και έδιωξε τη ζάχαρη! Μετά την τεράστια επιτυχία του Vegan zebra κέικ χωρίς ζάχαρη που έγινε τόσο αφράτο και θρεπτικό, χάρη στην αγαπημένη μου μελάσα την Emelia, βάλθηκα να προσπαθώ να φτιάξω μία θρεπτική και γευστική μηλόπιτα, που να μην της λείπει τίποτα από όσα είχε συνηθίσει ο ουρανίσκος μας τόσα χρόνια! Όταν την τελειοποίησα, δοκίμασα και με πήγε πίσω στα παιδικά μου χρόνια, θυμίζοντάς μου μία εκπληκτική μηλόπιτα που έφτιαχνε η μαμά μου! Αυτή ήταν η επιβεβαίωση που χρειαζόμουν για να σας δώσω την συνταγή!
Λίγα λόγια για την μελάσα Emelia:
Mία από τις 9 θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη, η μελάσα από ζαχαροκάλαμο είναι μια Υπερτροφή, που καλύπτει συνολικά τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να παραμένει υγιής. Η Emelia μελάσα παρασκευάζεται από τον συμπυκνωμένo χυμό εξαιρετικής ποιότητας ζαχαροκάλαμου, με την παλιά παραδοσιακή συνταγή της φυγοκέντρησης και της τήξεως, σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό της δίνει τη μοναδική στο είδος της εξαιρετική γεύση, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα θρεπτικά στοιχεία του φυτού, που είναι απαραίτητα και πλήρως απορροφήσιμα από τον οργανισμό. Περισσότερα εδώ.
Μηλόπιτα αφράτη και χωρίς ζάχαρη
Course: Κέικ, ΠρωινόCuisine: Χωρίς ζάχαρηDifficulty: Εύκολο8
κομμάτια10
minutes45
minutesΧρησιμοποίησα τσέρκι διαμέτρου 20 εκατοστών.
Υλικά:
4 μεγάλα μήλα
250 γρ. φαρίνα ολικής
80 γρ. σπασμένα καρύδια
1,5 φλ. φυτικό γάλα
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. μελάσα
3 κ.σ. σταφίδες
2 κ.σ. ταχίνι
2 κ.σ. σουσάμι & λίγο για το πασπάλισμα
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
Προαιρετικα: 2 κ.γ.. ζάχαρη καρύδας
Εκτέλεση:
- Τρίβω στην χοντρή μεριά του τρίφτη τα τρία μήλα και τα στραγγίζω καλά να φύγουν τα υγρά τους.
- Το ένα μήλο το κόβω σε κυβάκια. Αν δεν έχετε μικρό παιδάκι, που είναι στην αρχή των στερεών, προτείνω να μην το παραλείψετε αυτό το βήμα, γιατί κάνει την κάθε μπουκιά πιο… γεμάτη!
- Ρίχνω από πάνω τους την κανέλα και αν θέλω, τη ζάχαρη καρύδας. Ανακατεύω να πάνε παντού.
- Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ το γάλα, το ελαιόλαδο, τη μελάσα και το ταχίνι και ανακατεύω καλά με ένα σύρμα. Προσθέτω τα τριμμένα μήλα και ανακατεύω.
- Ρίχνω τη φαρίνα, τις σταφίδες, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το σουσάμι. Ανακατεύω καλά.
- Σπάω τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια, τα βάζω μέσα στο μείγμα και ανακατεύω για τελευταία φορά, με τη μαρίζ.
- Μεταφέρω το μείγμα σε φόρμα ή ταψάκι της αρεσκείας μου, που προηγουμένως έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζω την επιφάνεια με κανέλλα.
- Ψήνω στους 180 βαθμούς με αέρα για 45 περίπου λεπτά.
- Αφήνω να κρυώσει καλά και ξεφορμάρω.
Recipe Video
Σημειώσεις:
- Αν δεν έχετε ταχίνι γίνεται εξίσου επιτυχημένη και με άλλο βούτυρο καρπού.
- Μπορείτε να φυλάξετε κομμάτια και στην κατάψυξη.