Κέικ Πρωινό

Vegan zebra κέικ χωρίς ζάχαρη

Το πιο αφράτο κέικ, χωρίς αυγά και χωρίς ζάχαρη!

Αυτή είναι μία συνταγή που τη δούλευα καιρό! Ένα αφράτο κέικ, χωρίς αυγά και χωρίς ζάχαρη, δηλαδή χωρίς τα δύο βασικά στοιχεία που βοηθούν τη ζύμη να αφρατέψει! Αληθινή πρόκληση! Μας αρέσουν όμως οι προκλήσεις και όταν το τελειοποίησα, το αποτέλεσμα με δικαίωσε! Είναι τόσο νόστιμο, τόσο αφράτο, πλούσιο σε σίδηρο χάρη στην αγαπημένη προσθήκη της Emelia και το καλύτερο σας το είπα; Έχει και κομματάκια σοκολάτας, τα οποία είναι και αυτά χειροποίητα και αυτά φτιαγμένα με μελάσα! Δικαιωματικά, άξιζε στη συνταγή αυτή να είναι η πρώτη της σεζόν, μιας και μπαίνουμε σε μουντ σχολικής χρονιάς και ελπίζω να μπει και στα ταπεράκια σας και να γεμίσει χαμόγελα τα παιδάκια μας! Ζέβρα, ονομάζεται χάρη στις χαρακτηριστικές ραβδώσεις που έχει και μας θυμίζουν το αγαπημένο ασπρόμαυρο ζωάκι αλλά αν βαριέστε να το κάνετε έτσι παιχνιδιάρικο, και σαν ένα απλό, δίχρωμο κέικ, θα είναι εξίσου πεντανόστιμο!

Υλικά:

  • Αλεύρι: Η αρχική συνταγή είναι με αλεύρι ολικής. Ωστόσο, επειδή ήδη η ζύμη σκουραίνει με την προσθήκη της μελάσας, με το σκούρο αλεύρι, δεν φαίνεται πολύ καλά η διχρωμία και οι ραβδώσεις της…ζέβρας. Στη συνταγή, σας έχω και δοσολογία με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η διαφορά μόνο οπτική (θα το δείτε και στις φωτογραφίες) και… θρεπτική! Δεν καταλαβαίνεις όμως, διαφορά στη γεύση.
  • Κακάο: Ωμό, ανεπεξέργαστο. Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω τη συνταγή με χαρουπάλευρο.
  • Χυμός πορτοκάλι: Άφθονος που παρέα με τα διογκωτικά μας, θα κάνει το κέικ μας αφράτο και… μυρωδάτο!
  • Γάλα: Λίγες κουταλιές θα χρειαστούν. Χρησιμοποιώ πάντα γάλα σόγιας αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι θέλετε, ακόμη και χυμό.
  • Μελάσα Emelia: Είναι η μοναδική μελάσα που τρώγεται ευχάριστα και πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει πολλές! Αντικαθιστά άνετα όλα τα γλυκαντικά στις συνταγές και μάλιστα απαιτείται η μισή ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα της ζάχαρης που αναγράφεται σε μια συνταγή. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο αλλά και σε ασβέστιο και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία! Μπείτε στη σελίδα τους για να μάθετε περισσότερα! https://www.emelia.eu/. Στην περίπτωση που δεν έχετε μελάσα, η συνταγή γίνεται κανονικά, και με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.
  • Ελαιόλαδο: Το μόνο λάδι (εκτός από λάδι καρύδας) που προσπαθώ να χρησιμοποιώ από τότε που μαγειρεύω για το Αναστασάκι.
  • Διογκωτικά: Μπέικιν πάουντερ και σόδα μαγειρική, χωρίς αλουμίνιο.
  • Προαιρετικά: Κομματάκια σοκολάτας, δες συνταγή εδώ.

Vegan zebra κέικ χωρίς ζάχαρη

Recipe by VeggieSharkCourse: Πρωινό, ΣνακCuisine: ΚέικDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

12

κομμάτια
Προετοιμασία

10

minutes
Ψήσιμο

35

minutes

Υλικά:

  • 400 γρ. αλεύρι ολικής ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 400 ml. χυμός πορτοκάλι (350 ml. για αλεύρι γ.ο.χ.)

  • 130 γρ. ελαιόλαδο

  • 130 γρ. μελάσα Emelia

  • 2 κ.σ. γεμάτες κακάο & 3 κ.σ. φυτικό γάλα

  • 1 & 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

  • Προαιρετικά: 80 γρ. περίπου κομματάκια σοκολάτας

Εκτέλεση:

  • Βάζω στον κάδο του μίξερ τον χυμό και προσθέτω το μπέικιν και τη σόδα και ανακατεύω να αφρίσει.
  • Προσθέτω το ελαιόλαδο και τη μελάσα και ανακατεύω. Θα αφρίσει κι άλλο!
  • Ανοίγω το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και αρχίζω να προσθέτω το αλεύρι, ιδανικά κοσκινισμένο.
  • Ανακατεύω να ενσωματωθεί καλά και όταν είναι έτοιμο, σταματάω το χτύπημα και μεταφέρω τη μισή ζύμη σε ένα άλλο μπολ. Αυτή θα είναι η λευκή μας ζύμη.
  • Στην άλλη μισή, που είναι ήδη στον κάδο του μίξερ, βάζω το κακάο, κοσκινισμένο, να μην έχει γορμπαλάκια και το γάλα και ανακατεύω με το φτερό του μίξερ, να κάνω την σοκολατένια μου ζύμη.
  • Στο σημείο αυτό, αν θέλω, προσθέτω τα κομματάκια σοκολάτας, ψιλοκομμένη σοκολάτα στη δική μου περίπτωση και ανακατεύω με ένα κουτάλι.
  • Αλείφω με λάδι καρύδας μια φόρμα για κέικ και στρώνω και αντικολλητικό χαρτί που το έχω κόψει στις κατάλληλες διαστάσεις.
  • Αν θα κάνω το ζέβρα κέικ, παίρνω με δύο κουτάλια διαδοχικά λευκή και σοκολατένια ζύμη, τη μία πάνω στην άλλη. Μην το φοβηθείτε, από το βάρος θα απλώσει και θα καλύψει σιγά σιγά όλη τη φόρμα. Δείτε και το βίντεο της συνταγής. Αν ωστόσο, δεν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία, που είναι πολύ ευχάριστη, ρίχνετε πρώτα τη λευκή ζύμη, από πάνω ρίχνετε τη σοκολατένια και με ένα πιρούνι τις μπλέκετε λιγάκι.
  • Μεταφέρω σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στους 180 βαθμούς με αέρα για 35-40 λεπτά περίπου. Στα 35 λεπτά, ανοίγω τον φούρνο και κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να δω αν ψήθηκε.
  • Περιμένω να κρυώσει και ξεφορμάρω.

Recipe Video

Σημειώσεις:

  • Εγώ χρησιμοποίησα κλασική μακρόστενη φόρμα αλλά μπορεί να δείξει πολύ όμορφο και σε ένα στρογγυλό τσέρκι.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aglaia
Aglaia
1 year ago

Το πιο αφράτο κεικ ολικης που έχω δοκιμάσει!Η προσθήκη της μελασας είναι αυτό που κάνει τη συνταγή ξεχωριστή!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x