Μία συνταγή γεμάτη αναμνήσεις, μυρωδιές και φυσικά χωρίς αυγά και ζωικά παράγωγα!
Στραπατσάδα! Αγαπημένο πιάτο για πολλούς και για εμένα! Μυρωδιές παιδικών χρόνων, πάνω σε φρέσκο ζυμωμένο ψωμάκι, με τριμμένη ντοματούλα, λαδάκι… και όλα αυτά, μπορούν να γίνουν χωρίς αυγά! Ποιος χρειάζεται τα αυγά, όταν υπάρχει το τόφου; Με έχετε δει να το χρησιμοποιώ συνέχεια, να το δίνω στο Αναστασάκι ωμό, κομμένο σε αστεράκια, να το κάνω μπιφτέκια, να το κάνω scramble..! Και ήρθε επιτέλους η μέρα, να μοιραστώ μαζί σας αυτή την πολύ αγαπημένη, γρήγορη και εύκολη συνταγή για πρωινό ή βραδινό!
Tofu scramble με τριμμένη ντομάτα… ελληνιστί… στραπατσάδα αγαπημένη!
Υλικά:
- Τόφου: Εγώ το περιγράφω, σαν το πρώτο παράγωγο της σόγιας, μετά το γάλα φυσικά. Για να φτάσουμε στην τελική μορφή του τόφου, στα γνωστά δηλαδή λευκά τετράγωνα, πρώτα θρομβώνεται το γάλα σόγιας, διαδικασία η οποία οδηγεί στον διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα. Στη συνέχεια, τα προκύπτοντα πήγματα πιέζονται, δίνοντάς μας την τελική μορφή (περισσότερα εδώ) Μην το μπερδεύουμε με τα κεμπάπ και κιμάδες σόγιας, είναι από τα καθαρά, μη επεξεργασμένα παράγωγα, που χρησιμοποιώ καθημερινά στη διατροφή μας. Γιατί; Γιατί αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και είναι πηγή πρωτεΐνης, περιέχοντας 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση αλλά είναι σα σφουγγάρι, που σημαίνει πως έχει την ιδιότητα να απορροφά, ό,τι μαρινάδα του δώσουμε και να πάρει γεύση μέσα από αυτή. Στη συνταγή αυτή, λοιπόν, θα το κάνουμε να θυμίζει αυγά! Πώς; Με τα υλικά που ακολουθούν.
- Ελαιόλαδο: 1-2 κουταλίτσες, είναι αρκετές για να βοηθήσουν τα μπαχαρικά να ενσωματωθούν με το τόφου και να μας δώσουν το τέλειο αποτέλεσμα που βλέπετε στις φωτογραφίες.
- Γιαούρτι: Χρησιμοποίησα γιαούρτι σόγιας, χωρίς ζάχαρη. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, 1-2 κουταλίτσες, ίσα ίσα, για να γίνει λίγο πιο κρεμώδες το τελικό αποτέλεσμα.
- Μπαχαρικά: Το πιο βασικό όλων, θα σας πω πως είναι ο κουρκουμάς, ένα από τα πιο θρεπτικά μπαχαρικά στον κόσμο! Έχει ξεχωριστή γεύση και είναι αυτός που δίνει στο τόφου μας το υπέροχο κίτρινο χρώμα (προσοχή! Χρωματίζει πάγκους, ρούχα και δύσκολα τον ξεφορτώνεσαι!). Μαζί με τον κουρκουμά, χρησιμοποίησα καπνιστή πάπρικα, που λατρεύω για το ιδιαίτερο της άρωμα, κύμινο, σκόρδο σκόνη και ελάχιστο πιπέρι.
- Ρίγανη: Στραπατσάδα χωρίς ρίγανη γίνεται; Εγώ λέω πως δεν γίνεται!
- Ντομάτα: Για εμένα, αυτό είναι το υλικό που διαχωρίζει τη στραπατσάδα από το απλό scramble! Ταιριάζει τέλεια, βγάζει τα υπέροχα υγρά της, τα απορροφά το τόφου και γίνεται πεντανόστιμο! Αν ωστόσο, δεν έχετε ντομάτες, σιγά σιγά θα βγουν και εκτός εποχής, μπορείτε να την παραλείψετε.
- Προαιρετικά και για παιδάκια άνω του έτους (εγώ το χρησιμοποιώ μόνο όταν κάνω για εμάς ομελέτες): Κάλα ναμάκ, το άγνωστο συστατικό της συνταγής! Μαύρο αλάτι που εξορύσσεται από τις ηφαιστειογενείς περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας και στην πραγματικότητα έχει ροζ χρώμα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε θειάφι μας δίνει την γεύση και την μυρωδιά του αυγού στις συνταγές.
Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Στραγγίζω το τόφου να φύγουν τα πολλά υγρά του και το κόβω με τα χέρια σε μικρά κομμάτια.
- Προθερμαίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Τρίβω από πάνω του την ντομάτα στη χοντρή μεριά του τρίφτη.
- Ρίχνω το ελαιόλαδο και ανακατεύω.
- Ρίχνω τα μπαχαρικά και ανακατεύω καλά, να ενσωματωθούν.
- Μεταφέρω το μείγμα στο τηγάνι και ανακατεύω ανά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα ή με τι μαρίζ, αν αντέχει τη θερμοκρασία.
- Μόλις αρχίσει να ψήνεται, σε 5-7 λεπτά, το καταλαβαίνω γιατί αρχίζει να σκληραίνει το τόφου και να απορροφά τα υγρά της ντομάτας, αν έβαλα, χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω το γιαούρτι.
- Κάνω ένα ωραίο ανακάτεμα, να πάει παντού και σε ένα λεπτάκι, όπως είναι ζεστό και ζουμερό, το αποσύρω από τη φωτιά.
- Μπορώ να το απολαύσω σκέτο ή ακόμη καλύτερα, πάνω σε ωραίο, προζυμένιο ψωμάκι, με λίγα τοματίνια και αβοκάντο.
Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
H βοήθεια της Αναστασίας:
Είναι μία συνταγή που κάνουμε αρκετά συχνά, όμως όταν τραβήξαμε τις φωτογραφίες ήταν 17 μηνών περίπου. Βοήθησε πάρα πολύ στην διαδικασία και εννοείται έφαγε από όλα κατά τη διάρκεια.
- Έκοψε με τα χεράκια της το τόφου σε κομμάτια.
- Δοκιμάσαμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον τρίφτη και τρίψαμε παρεά την ντομάτα.
- Ανακάτεψε τα υλικά και έβαλε τα μπαχαρικά, δοκιμάζοντας εννοείται από όλα!
Στραπατσάδα
Course: Αυγό χωρίς αυγό!Cuisine: Πρωινό, ΒραδινόDifficulty: Εύκολο2
μερίδες5
minutes10
minutesυλικα:
100 γρ. τόφου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φυτικο γιαούρτι
1/2 κ.γ. κουρκουμάς
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1/8 κ.γ. πιπέρι
λίγη ρίγανη
Προαιρετικά: 1/4 κ.γ. κάλα ναμάκ (βλ. υλικά συνταγής)
- Αν θα κάνετε στραπατσάδα:
1 ντομάτα
εκτελεση:
- Κόβω με τα χέρια μου το τόφου, τρίβω από πάνω του την ντομάτα και ρίχνω το ελαιόλαδο και ανακατεύω.
- Προσθέτω και τα μπαχαρικά και ανακατεύω καλά.
- Μεταφέρω το μείγμα σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύω για 5-7 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Μόλις δω πως αρχίσει να σκληραίνει και να απορροφά τα υγρά της ντομάτας και τα μπαχαρικά, προσθέτω και το γιαούρτι. Κάνω ένα καλό ανακάτεμα και αποσύρω από τη φωτιά.
σημειωσεισ:
- Αν δεν έχω ντομάτα, μπορώ να την παραλείψω.
- Προσθέτω ή αφαιρώ μπαχαρικά κατά βούληση. Γνώμη μου, μην παραλείψετε τον θαυματουργό κουρκουμά.
Τα πιατάκια μας είναι από pandaboo και με κωδικό anastasaki10, έχετε 10% έκπτωση σε όλο το eshop!
[…] scramble. Δεν ξέρω πως να το πω στα ελληνικά, γιατί εγώ στραπατσάδα, το λέω αν έχει και ντομάτα. Το έκανα με ακριβώς τον […]