Αν αγαπάς την κανέλα και θες μία συνταγή χωρίς βούτυρο και επεξεργασμένη ζάχαρη, συνέχισε να διαβάζεις!
Αν αγαπάς την κανέλα, αυτά τα κομπάκια κανέλας θα γίνουν το νέο αγαπημένο σου σνακ!
Η ζύμη είναι αφράτη, ενώ η γέμιση φτιάχνεται με πάστα χουρμά και φιστικοβούτυρο για φυσική γλύκα και πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
Το μυστικό είναι στο δέσιμο: κόβεις τη ζύμη σε λωρίδες, τις πλέκεις και τις τυλίγεις σε μικρούς κόμπους. Όσο ψήνονται, η κανέλα γεμίζει το σπίτι με το πιο γλυκό άρωμα.
Δεν έχουν πολλή ζάχαρη —μόνο λίγη καρύδας στο ζυμάρι και στο πασπάλισμα— αλλά αυτό τα κάνει ακόμα πιο ελαφριά και ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας.
Ταιριάζουν τέλεια με τον καφέ ή το τσάι, ενώ είναι και μια όμορφη ιδέα για το παιδικό ταπεράκι, αν θέλουμε να στείλουμε κάτι διαφορετικό.
Cinnamon Knots – κομπάκια κανέλας
Course: ΠρωινόCuisine: ΣνακDifficulty: Μέτρια7
κομπάκια1
hour20
minutesΜε τις αναλογίες αυτές έφτιαξα 7 κομπάκια.
Yλικά:
300 γρ. αλεύρι
200 ml γάλα (χρησιμοποιώ σόγιας, χωρίς ζάχαρη)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
80 γρ. λάδι καρύδας λιωμένο
1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας (για να ενεργοποιήσει τη μαγιά)
- Για τη γέμιση:
3 βασιλικοί χουρμάδες (μουλιασμένοι σε νερό να μαλακώσουν)
2 κ.σ. φιστικοβούτυρο
1 κ.γ. κανέλα
- Για το πασπάλισμα (προαιρετικά):
2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το χλιαρό γάλα και τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύω να λιώσει. Προσθέτω τη μαγιά και αφήνω για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Μόλις η μαγιά αφρίσει και είναι έτοιμη, προσθέτω το αλεύρι και το λάδι καρύδας (σε θερμοκρασία δωματίου, όχι λιωμένο). Ανακατεύω πρώτα με μαρίζ και μετά με το χέρι, μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο και να μην κολλάει.
- Σκεπάζω το μπολ και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όσο φουσκώνει, ετοιμάζω την πάστα χουρμά: βάζω στο μούλτι τους μουλιασμένους χουρμάδες, το φιστικοβούτυρο και την κανέλα, και τα χτυπάω μέχρι να γίνουν πάστα.
- Μόλις η ζύμη φουσκώσει, τη μεταφέρω σε καθαρό πάγκο και την ανοίγω με πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο.
- Αλείφω το φύλλο με την πάστα χουρμά. Προαιρετικά, πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη καρύδας και κανέλα.
- Διπλώνω το φύλλο: πρώτα φέρνω το ένα μέρος προς τη μέση και μετά σκεπάζω με το άλλο μέρος (σαν τρίπτυχο – βλ. το βίντεο της συνταγής). Πασπαλίζω ξανά, αν θέλω, με κανέλα και ζάχαρη καρύδας.
- Κόβω τη ζύμη σε 7-8 λωρίδες, ανάλογα το μέγεθος που θέλω. Κάθε λωρίδα την κόβω σε τρεις μικρότερες λωρίδες, αφήνοντας 2 δάχτυλα άκοπα στο πάνω μέρος.
- Πλέκω τις τρεις λωρίδες σαν κοτσίδα και τυλίγω τη ζύμη σε κόμπο.
- Λαδώνω θήκες για μάφιν με λίγο λάδι καρύδας και βάζω μέσα τους κόμπους. Τους αφήνω ξανά να φουσκώσουν.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C με αέρα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προαιρετικά, μόλις βγουν από τον φούρνο, τους ρίχνω λίγο σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω 100 ml νερό με 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει βράση, περιχύνω κάθε κομπάκι με μια κουταλίτσα σιρόπι.
Έτσι τα κομπάκια μου γίνονται πιο γυαλιστερά, ζουμερά και κρατάνε φρέσκα για περισσότερη ώρα!
Σημειώσεις:
- Αλεύρι: Αντί για απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορώ να βάλω αλεύρι δυνατό για πιο ελαστική ζύμη ή μισό–μισό με αλεύρι ολικής για πιο θρεπτικό αποτέλεσμα.
- Λάδι καρύδας: Μπορεί να αντικατασταθεί με λιωμένο βούτυρο ή άλλη φυτική μαργαρίνη.
- Γλυκαντικό: Η ζάχαρη καρύδας δίνει ωραίο καραμελένιο χρώμα, αλλά μπορώ να βάλω καστανή ζάχαρη ή ακόμα και μέλι/σιρόπι σφενδάμου (στη γέμιση ή στο σιρόπιασμα) ή και καθόλου.
- Αποθήκευση: Κρατιούνται μαλακά σε τάπερ για 2–3 μέρες. Αν θέλω τα ζεσταίνω για 1 λεπτό στο φούρνο πριν τα σερβίρω.
- Μπορώ και να τα καταψύξω.