Σπιτική γκρανόλα
Uncategorized

Σπιτική Γκρανόλα – χωρίς ζάχαρη και φοινικέλαια

Για ένα γρήγορο και δυναμωτικό πρωινό!

Η γκρανόλα είναι γρήγορη, θρεπτική και πολύ ευέλικτη! Μπορεί να περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, δημητριακά και superfoods, κάνοντας ένα πλήρες γεύμα που σε κρατάει γεμάτο ενέργεια. Είναι ιδανική για πρωινό με γάλα ή γιαούρτι, αλλά και για σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της σπιτικής γκρανόλας είναι ότι ξέρεις τι βάζεις μέσα: χωρίς έξτρα ζάχαρη, φοινικέλαιο ή άλλα ανεπιθύμητα πρόσθετα που βρίσκεις στις έτοιμες. Αν δοκιμάσεις τη δική μας, σου υπόσχομαι, πως δεν θα μπορείς να φας άλλη!

Σπιτική Γκρανόλα – χωρίς ζάχαρη και φοινικέλαια

Recipe by VeggieSharkCourse: ΠρωινόCuisine: Χωρίς ζάχαρηDifficulty: Εύκολο
Προετοιμασία

10

minutes
Ψήσιμο

20

minutes

Με αυτές τις αναλογίες φτιάχνω ένα ταψί

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης

  • 1 φλιτζάνι νιφάδες φαγόπυρο

  • ½ φλιτζάνι ξηρούς καρπούς (π.χ. φουντούκια)

  • ¼ φλιτζανιού ηλιόσπορους

  • ¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας

  • ¼ φλιτζανιού μελάσσα

  • 2 κ.σ. σπόρους τσία

  • 2 κ.σ. ταχίνι

  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο (ολόκληρος ή κοπανισμένος για extra crunch)

  • 1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C (αέρα).
  • Ανακατεύω όλα τα στερεά υλικά (βρώμη, φαγόπυρο, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, σπόρους τσία, λιναρόσπορο, κανέλα) σε ένα μεγάλο μπολ
  • Προσθέτω τα υγρά: λάδι καρύδας, μελάσα και ταχίνι. Ανακατεύω καλά μέχρι να ενωθούν όλα σε ομοιογενές μείγμα.
  • Απλώνω το μείγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Ψήνω για 20 λεπτά στους 170°C (αέρα), ανακατεύοντας μία φορά περίπου στη μέση του χρόνου για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Αφήνω να κρυώσει τελείως.
  • Προσθέτω ό,τι μου αρέσει για extra γεύση και υφή – εγώ πρόσθεσα τσιπς μπανάνας, σταγόνες σοκολάτας και λίγα κράνμπερι, αλλά μπορείς να βάλεις αποξηραμένα φρούτα, κομμάτια σοκολάτας ή καρύδα.
  • Αποθηκεύω σε βάζο αεροστεγές – η γκρανόλα διατηρείται έως 2–3 εβδομάδες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Σημειώσεις:

  • Για πιο τραγανή γκρανόλα, ψήσε 5 λεπτά παραπάνω και παρακολούθησε να μην καεί.
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αμύγδαλα ή καρύδια αντί για φουντούκια.
  • Ηλιόσπορους μπορείς να αντικαταστήσεις με κολοκυθόσπορους.
  • Ταχίνι μπορεί να αντικατασταθεί με βούτυρο αμυγδάλου ή φιστικοβούτυρο.
  • Οι νιφάδες φαγόπυρου μπορούν να αντικατασταθούν με κινόα ή φαγόπυρο puff, για διαφορετική υφή.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x