Αν η νηστεία είχε πρόσωπο, θα ήταν αυτή η συνταγή!
Μιας και το προφίλ αυτό, αφορά κατά βάση τη διατροφή της μικρής, δεν έχει τύχει να σας ξαναδείξω αυτό το αγαπημένο μου πιάτο, το οποίο γίνεται πανεύκολα και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτά που τρώγαμε είτε πριν τη νηστεία είτε πριν τη χορτοφαγία! Ποιο είναι το μυστικό; Σόγια! Το καλύτερο υποκατάστατο που υπάρχει, που ξεγελάει ακόμη και τους πιο δύσπιστους! Εγώ έχω ξετρελαθεί, με το βιολογικό κεμπάπ σόγιας του Βιοαγρού το οποίο δεν είναι χοντροκομμένο όπως συνήθως, αλλά σε λωρίδες, έτοιμο δηλαδή να του κάνουμε τις τσαχπινιές μας και να γίνει ο καλύτερος γύρος σόγιας! Και ποιο είναι το καλύτερο συνοδευτικό για γύρο; Το γιαουρτοσκόρδιον, που θα έλεγε και μία ψυχή ή αλλιώς… τζατζικάκι! Και το τζατζίκι το σωστό γίνεται με το ΚΑΛΥΤΕΡΟ γιαούρτι της αγοράς, το στραγγιστό γιαούρτι της Sojade. Και το εννοώ πως είναι το καλύτερο! Από γεύση, υφή και συστατικά! Μία έρευνα στα συστατικά όσων κυκλοφορούν στο εμπόριο θα σας πείσει! Τυλίξαμε τον γύρο μας στις σπιτικές πιτούλες που είχαμε στην κατάψυξη, αυτές που σας έδειξα την προηγούμενη φορά, συνταγή της γιαγιάς Βούλας… και έτοιμοι!
Υλικά:
- Κεμπάπ σόγιας: Ένα από τα καλύτερα υποκατάστατα, εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, έρευνες έχουν δείξει πως συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη! Πριν καταδικάσετε λοιπόν τη σόγια, στηριζόμενοι σε πράγματα που έχετε ακούσει ή διαβάσει κάπου τυχαία παλαιότερα, κάντε μια πρόχειρη έρευνα και ενημερωθείτε σωστά! Να προτιμάτε πάντα βιολογική και παρασκευασμένη εντός Ε.Ε. και θα είστε ασφαλείς! Χρησιμοποίησα αυτό, το οποίο είναι ΤΕΛΕΙΟ και έτοιμο, κομμένο σε λωρίδες. Γενικά, η σόγια όταν είναι σε ξηρή μορφή, θέλει μούλιασμα να μαλακώσει και πολύ καλό στράγγισμα. Μετά, είναι έτοιμη για να λειτουργήσει σα σφουγγάρι, δηλαδή να ρουφήξει ό,τι της δώσουμε για γεύση! Δηλαδή, τι άλλο; Μπαχαρικά! Επίσης, να έχετε κατά νου, πως μετά το μούλιασμα, φουσκώνει, οπότε σχεδόν διπλασιάζεται σε μέγεθος.
- Μπαχαρικά & μυρωδικά: Πες την αλήθεια, ακόμη και ζωικό γύρο να έπαιρνες, σκέτο, χωρίς μπαχαρικά και μυρωδικά, δεν θα σου άρεσε! Είναι απαραίτητα για να κάνουν τη σόγια μας, τον πιο νόστιμο γύρο του κόσμου! Χρησιμοποιώ: καπνιστή πάπρικα, σκόνη σκόρδο, κύμινο, ρίγανη, πιπέρι και αλάτι.
- Μουστάρδα και λεμόνι: αυτά είναι προαιρετικά αλλά δένουν πολύ ωραία!
- Ελαιόλαδο

Γύρος σόγιας και τζατζίκι
Course: ΚυρίωςCuisine: Χωρίς φούρνοDifficulty: Εύκολο4
μερίδες9
minutes14
minutesΜε τις αναλογίες αυτές φτιάχνω γύρο για να κάνω 4 τυλιχτές πιτούλες.
Υλικά:
100 γρ. βιολογικό κεμπάπ σόγιας
1/3 ποτηριού νερό
1 κ.γ. γεμάτο καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μουστάρδα
1/2 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. πιπέρι
χυμός από μισό λεμόνι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Για το τζατζίκι
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (χρησιμοποιώ σόγιας αυτό)
1 αγγουράκι*
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο*
1 κ.γ. μηλόξυδο*
1 κ.γ. άνιθο
Εκτέλεση:
- Μουλιάζω το κεμπάπ για 10 λεπτά περίπου σε βραστό νεράκι. Θέλω να μαακώσει. Το στραγγίζω και το σουρώνω πολύ καλά με τα χέρια μου, να φύγει όλη η περιττή υγρασία. Προσοχή να μην καώ!
- Μεταφέρω σε ένα μπολ, ενώ έψω βάλει παράλληλα, ένα τηγάνι να κάψει με το μισό από το ελαιόλαδο.
- Προσθέτω τα μπαχαρικά, τη ρίγανη και μουστάρδα και λεμόνι, αν θα βάλω. Ανακατεύω πολύ καλά και ήδη έχει αρχίσει να μυρίζει υπέροχα!
- Μεταφέρω στο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύω.
- Προσθέτω το νερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατελυω μέχρι να πιει τα υγρά και να αρχίσει να ξεροψήνεται.
- Αν τον θέλω πολύ ξεροψημένο, θα χρειαστεί να προσθέσω ελαιόλαδο. Αν τον θελω πιο στεγνό και λιγότερο ζουμερό, μπορώ να μεταφέρω για δέκα λεπτά στον φούρνο.
- Για το τζατζίκι:
- Τρίβω στην χοντρή μεριά του τρίφτη το αγγούρι και το στύβω πολύ καλά με τα χέρια μου, να φύγουν όλα τα υγρά.
- Μεταφέρω σε ένα μπολ και βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω. Μεταφέρω στο ψυγείο. Όσο παραπάνω μείνει στο ψυγείο, τόσο περισσότερα αρώματα και γεύσεις θα απελευθερώσει!
Σημειώσεις:
- Εγώ, επειδή έχω βιολογικά αγγουράκια, τα τρίβω με την φλούδα για περισσότερες βιταμίνες.
- Επειδή το Αναστασάκι δεν προτιμάει το τζατζίκι με έντονη γεύση σκόρδου, χρησιμοποιώ σκόνη και όχι σκελίδα.
- Το ξύδι, καλό είναι να είναι χωρίς θειώδη. Ένα παράδειγμα είναι αυτό.
- Μπορώ να βάλω και σάλτσα σόγιας αλλά θα χρειαστεί να μειώσω το αλάτι, μην μου βγει πολύ αλμυρό.