Δεν αξίζει στα μανταρινάκια μία δική τους συνταγή;

Αυτή η ιδέα προέκυψε από την δημιουργική μου ανάγκη, να φτιάξω κάτι με μανταρίνια! Που τα έχουμε σε αφθονία αυτή την περίοδο όμως σε συνταγές τα παραμελούμε και χρησιμοποιούμε τα μεγάλα τους ξαδέρφια, τα πορτοκάλια! Πειραματίστηκα, τα έφτιαξα και μέχρι να ανεβάσω την συνταγή, ήρθαν Χριστούγεννα και ήρθαν και οι φανταστικές χριστουγεννιάτικες φόρμες από pandaboo.gr. Έτσι, επιχείρησα να τα ψήσω εκεί μέσα και για να τα απογειώσω, έβαλα και σοκολάτα λιωμένη, να γίνουν πιο λαχταριστά και να φαίνονται οι λεπτομέρειες στα σχεδιάκια! Το Αναστασάκι τα εξαφάνισε από την πρώτη μέρα!!!!
Τις χριστουγεννιάτικες φόρμες, μαζί με πολλά ακόμη εργαλεία για την κουζίνα, χριστουγεννιάτικα (και όχι μόνο!) θα τα βρείτε στο pandaboo.gr και ο κωδικός Anastasaki10 σας δίνει 10% έκπτωση στις αγορές σας!
Soft cookies μανταρινιού
Course: Χριστούγεννα, CookiesCuisine: Χωρίς ζάχαρηDifficulty: Εύκολο12
μπισκότα30
minutes12
minutesΜε αυτές τις αναλογίες φτιάχνω 12 μπισκοτάκια ή και περισσότερα αν τα κάνω μικρότερα.
Υλικά:
5 βασιλικοί χουρμάδες
50 ml. λάδι καρύδας
1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
1/2 φλ. αλεύρι ολικής (μπορείτε και γ.ο.χ.) & 2 κ.σ.
1/3 φλ. νερό
2 κ.σ. κομματάκια σοκολάτας
2 κ.σ. σταφίδες και cranberry
χυμός από 2 μανταρίνια
ξύσμα από ένα μανταρίνι
Εκτέλεση:
- Μουλιάζω τους χουρμάδες σε ζεστό νεράκι. Αν τους αφήσω για μία μέρα, το νεράκι δεν το πετάω αλλά θα το κρατήσω στην ακρούλα να κάνω ένα ωραιότατο ρυζόγαλο! Συνταγή εδώ.
- Μεταφέρω τους χουρμάδες στο μούλτι, βάζω τις νιφάδες βρώμης καικ το νεράκι και πολτοποιώ.
- Μεταφέρω σε ένα μπολ το μείγμα.
- Στύβω τα μανταρίνια, ρίχνω τον χυμό μέσα στο μείγμα, το λάδι καρύδας και ξύσμα από μανταρίνι και ανακατεύω.
- Προσθέτω κομματάκια σοκολάτας και αποξηραμένα φρούτα, το αλεύρι και ανακατεύω.
- Το μείγμα είναι αρκετά κολλώδες, οπότε με ελαφρώς λαδωμένα χέρια πλάθω στο σχήμα που θέλω και μεταφέρω σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνω στους 180 βαθμούς για 12-15 λεπτά. Αν τα κάνω μικρά όμως, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος ψησίματος.
- Για την επικάλυψη με σοκολάτα:
- Αν ψήσω τα μπισκοτάκια μέσα σε φόρμες σιλικόνης, τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα ξεφορμάρω.
- Λιώνω λίγη σοκολάτα, ιδανικά κουβερτούρα, και περιχύνω μέσα στις φόρμες, λίγο, ίσα ίσα να καλύψω τον πάτο.
- Βάζω από πάνω το μπισκοτάκι, το πιέζω ελαφρώς και τα αφήνω στο ψυγείο να κρυώσουν τελείως.
Σημειώσεις:
- Αν αποφασίσετε να ψήσετε μέσα σε φόρμες σιλικόνης με σχεδιάκια, μην βάλετε σταφίδες και σοκολατάκια γιατί δεν θα βγουν ομοιόμορφα τα σχέδια.