Αυγόφετες χωρίς αυγό; Γίνονται! Φυσικά και γίνονται, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο μας ρεβυθάλευρο.
Jump to RecipeΈνα από αυτά που ζήλευα σε μία διατροφή με ζωικά, που μου θύμιζε τα παιδικά μου χρόνια, ήταν οι αυγόφετες. Πειραματίστηκα πολύ, διάβασα συνταγές, δεν μου έκατσαν όμως πολύ καλά! Όσοι με ξέρετε, θα έχετε παρατηρήσει ίσως, πως στις περισσότερες συνταγές με αυγό, αγαπώ να χρησιμοποιώ το ρεβυλάθευρο. Γιατί αυτό; Γιατί η πρώτη βίγκαν ομελέτα που δοκίμασα, ήταν με αλεύρι ρεβυθιού. Είδα πόσο υπέροχο υποκατάστατο είναι, προσομοιάζει ακόμη και το χρώμα, ειδικά αν συνδυαστεί με κουρκουμά! Έτσι, με μεγάλη μου χαρά και μετά από πολλές προσπάθειες, σας παρουσιάζω τις «αυγόφετές» μας, στη βιγκαν εκδοχή τους, χωρίς αυγό, με το αγαπημένο μας ρεβυθάλευρο!
Τις κάνω με ό,τι ψωμί υπάρχει στο σπίτι! Ένα ωραίο, προζυμένιο ψωμάκι, κάνει όμως τις καλύτερες αυγόφετες!
Υλικά:
- Ψωμί: Πραγματικά, μπορούν να γίνουν με ό,τι ψωμί μου έχει περισσέψει στο σπίτι, από ψωμί του τοστ μέχρι προζυμένιο ψωμάκι με σκληρή κόρα. Εγώ προτιμώ το προζυμένιο ψωμάκι. Αν έχετε παιδάκι κάτω του ενός, προσοχή γιατί τα περισσότερα έχουν ζάχαρη και αλάτι.
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά σόγιας, καθώς υπερτερεί σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και γενικά, σε θρεπτικά συστατικά, έναντι των άλλων, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε γάλα έχετε.
- Ρεβυθάλευρο: Φτιάχνεται από την σύνθλιψη αποξηραμένων ρεβυθιών, διατηρεί την θρεπτικότητά τους, όντας πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, φολλικό οξύ και ελάχιστη γλουτένη. Είναι από τα πολύ κλασικά υποκατάστατα του αυγού σε πολλές συνταγές και το ίδιο και εδώ και δεν αντικαθίσταται.
- Κορν φλάουρ: Ο γνωστός μας νισεστές, που χρειάζεται για να πήξει “τόσο-όσο” το μείγμα μας.
- Λιναρόσπορος: Σπασμένος λιναρόσπορος, είτε χρυσός είτε καφέ.
- Μπαχαρικά: Κανέλα και κουρκουμάς.
- Μπέικιν πάουντερ: Προσοχή να είναι χωρίς φωσφορικά άλατα.
- Γλυκαντικό: Μπορείτε να το παραλείψετε αν θέλετε, αλλά γίνονται πιο νόστιμες με λίγο ζάχαρη καρύδας, μελάσα ή κάποιο σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.
H διαδικασία βήμα – βήμα:
- Βάζω σε ένα μπολ το ρεβυθάλευρο, ιδανικά κοσκινισμένο.
- Βάζω το κορν φλάουρ, τον κουρκουμά, τον λιναρόσπορο και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω καλά, να διαλυθούν τυχόν γρομπαλάκια.
- Προσθέτω το γάλα και το γλυκαντικό, αν θα χρησιμοποιήσω και ανακατεύω καλά με το σύρμα.
- Ζεσταίνω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι καρύδας.
- Ανακατεύω ξανά το μείγμα μου, πριν βάλω μέσα το ψωμί μου και μόλις είναι χωρίς γρομπαλάκια, βυθίζω μέσα τη φέτα μου για λίγα δευτερόλεπτα. Αν δεν έχω ψωμί του τοστ, το μουλιάζω για λίγο παραπάνω, περίπου δέκα δευτερόλεπτα.
- Ψήνω την κάθε πλευρά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσό χρώμα.
Βίγκαν αυγόφετες
Course: ΠρωινόDifficulty: Εύκολο8
φέτες10
minutes14
minutesΥλικα
7 φέτες ψωμί,
1 φλ. φυτικό γάλα (185γρ.)
4 κ.σ. ρεβυθάλευρο
3 κ.σ κορν- Φλάουρ
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. λιναρόσπορος
1 κ.γ. κοφτό Μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ κουρκουμάς
2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας/μελάσα/σιρόπι σφενδάμου/αγαύης (προαιρετικά)
Λίγο λάδι καρύδας για το τηγάνι
ΕκτΕλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύω το ρεβυθάλευρο, το κορν φλάουρ, την κανέλα, το μπέικιν και τον κουρκουμά.
- Προσθέτω το γάλα σόγιας και τον λιναρόσπορο και ανακατεύω καλά με τον αυγοδάρτη.
Αν θέλω, προσθέτω και τη μελάσα ή όποιο γλυκαντικό επιθυμώ. - Ζεσταίνω λίγο λάδι καρύδας στο αντικολλητικό.
- Ανακατεύω ξανά το μείγμα μου, πριν βάλω μέσα το ψωμί μου και μόλις είναι χωρίς γρομπαλάκια, βυθίζω μέσα τη φέτα μου για λίγα δευτερόλεπτα. Αν δεν έχω ψωμί του τοστ, το μουλιάζω για λίγο παραπάνω, περίπου δέκα δευτερόλεπτα.
- Ψήνω την κάθε πλευρά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσό χρώμα.
σημειωσεις:
- Δίνω λίγο χρόνο στο τηγάνι μου να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά.
- Σερβίρω με κανέλα από πάνω, με βούτυρο καρπών, φρούτα, γενικά όπως λαχταρώ.
- Μπορώ επίσης να κανω σάντουιτς με βούτυρο καρπών και να το απολαύσω έτσι!
- Διατηρούνται 1-2 μέρες, στο ψυγείο.