Σπανακοτυρόπιτα νηστίσιμη με σπιτικό φύλλο
Ψωμιά και πίτες

Σπανακοτυρόπιτα νηστίσιμη

Πιτούλα σπιτική, με χειροποίητο φύλλο

Σας έκανα μία δημοσκόπηση, πριν φτιάξω αυτή την πίτα! Είχα αποφασίσει πως θα φτιάξω πιτούλα με σπανάκι και φυτικό τυράκι ή τόφου αλλά δεν μπορούσα να αποφασίσω αν θα την κάνω χωρίς φύλλο, με στριφτό φύλλο ή την κλασική, με πολλά φύλλα και τραγανή! Ήμουν σχεδόν έτοιμη να την κάνω στριφτή αλλά πήρα ένα μήνυμα και ήρθε το φως!!! “Της τεμπέλας πίτες υπάρχουν πολλές, η στριφτή δεν είναι τραγανή… ενώ με φύλλο δεν έχουμε πολλές!” Έτσι, πήρα τον πλάστη μου και αποφάσισα να ανοίξω φύλλο!!!! Δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο φανταζόμουν και το αποτέλεσμα με δικαίωσε!!! Έγινε πολύ τραγανή, νόστιμη και με τσαχπινιά μιας και στη γέμιση, προσθέσαμε Κάσιους Βούτυρο Wild Souls!!! Αν δεν σας έχω πείσει ακόμη… θα σας πω πως εγώ που δεν τρώω χορτόπιτες, έφαγα με μεγάλη χαρά από την πιτούλα μου (και ξαναέφαγα!!!).

Σπανακοτυρόπιτα νηστίσιμη

Recipe by VeggieSharkCourse: Ψωμιά και πίτεςDifficulty: Μέτρια
Προετοιμασία

2

hours 
Ψήσιμο

45

minutes

Για την πίτα, χρησιμοποίησα ταρτιέρα, με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 30 εκατοστών.

Υλικά:

  • 480 γρ. αλεύρι σκληρό

  • 190 ml. νερό

  • 120 γρ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • ελαιόλαδο για το πασπάλισμα των φύλλων

  • Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό σπανάκι

  • 200 γρ. φυτικό λευκό τυρί ή τόφου

  • 50 γρ. Κάσιους βούτυρο Wild Souls

  • 3 κ.σ. διατροφική μαγιά

  • 3-4 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένα

  • χυμός από μισό λεμόνι

  • 1/2 κ.γ. ρίγανη

  • 1/2 κ.γ. δυόσμο

  • αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζω πρώτα το φύλλο μου, για να το αφήσω να ξεκουραστεί, όσο θα ετοιμάζω τη γέμιση: Βάζω στον κάδο του μίξερ μου το αλέυρι, κάνω ένα βαθούλωμα στη μέση και ρίχνω το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξύδι και το νερό. Ανακατεύω με τον γάντζο, μέχρι να έχω μία εύπλαστη, ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα. Αν δεν έχω μίξερ, το κάνω με τα χεράκια μου και απλώς θα μου πάρει λίγη παραπάνω ώρα. Την σκεπάζω και την αφήνω στην άκρη για 40 περίπου λεπτά.
  • Πλένω πολύ καλά το σπανάκι και προθερμαίνω παράλληλα ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι (εγώ χρησιμοποίησα γουόκ).
  • Αν με ρωτούσατε, θα προτιμούσα να κάνω τη συνταγή με baby σπανάκι, γιατί δεν μου αρέσουν πολύ τα κρατσανιστά κοτσάνια μέσα στην πίτα μου. Επειδή δεν βρήκα, πριν ρίξω το σπανάκι στο τηγάνι, το έκοψα σε μικρά κομμάτια, για να μικρύνουν ακόμη περισσότερο, μετά το σοτάρισμα. Εσείς, αν δεν έχετε προβλήματα σαν τα δικά μου, μπορείτε απλά, να κόψετε το σπανάκι με τα χέρια,
  • Μεταφέρω λοιπόν το τηγάνι μου, το οποίο είτε έχω αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, είτε μπορώ, μαζί με το σπανάκι, να ρίξω και 1-2 δάχτυλα βραστό νερό και να το αχνίσω. Το αφήνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φύγουν τα υγρά του και να μαραθεί. Προσωπικά, το έκανα σε τρεις δόσεις.
  • Μεταφέρω σε σουρωτήρι και μόλις κρυώσει, το στραγγίζω, να φύγει όση υγρασία έχει μείνει και μεταφέρω σε μεγάλο μπολ.
  • Σε ένα μικρό μπολάκι, ανακατεύω το Κάσιους Βούτυρο, με τον χυμό λεμόνι και το ρίχνω στο μπολ με το σπανάκι.
  • Ρίχνω από πάνω τον άνιθο ψιλοκομμένο, τη ρίγανη, τον δυόσμο, τη διατροφική μαγιά, το αλάτι. Αν θα χρησιμοποιήσω τόφου, το στραγγίζω καλά και το κόβω σε κομμάτια με τα χέρια μου. Αν θα χρησιμοποιήσω φυτική φέτα, την κόβω σε κυβάκια με ένα μαχαίρι (με τα χέρια κολλάει). Ανακατεύω καλά είτε με τη μαρίζ είτε με κουτάλι.
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα και αλευρώνω τον πάγκο μου.
  • Λαδώνω καλά την βάση της ταρτιέρας μου και τα τοιχώματα και αρχίζω το άνοιγμα των φύλλων.
  • Χωρίζω τη ζύμη σε 6 μπαλάκια. Ανοίγω το κάθε μπαλάκι σε φύλλο διαμέτρου περίπου 40 εκατοστών, όσο πιο λεπτό μπορώ.
  • Αν το φύλλο μου κοπεί, πριν το βάλω στην ταρτιέρα, δεν με πειράζει, μπορώ να γεμίζω τα κενά μου με κομμάτια φύλλου, σα να κάνω παζλ. Θέλω, όμως, όσο μπορώ, να βγαίνει το κάθε ένα από τα 5 πρώτα φύλλα, ελαφρώς έξω από τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  • Στρώνω λοιπόν το πρώτο φύλλο, ραντίζω με ελαιόλαδο και επαναλαμβάνω τη διαδικάσια και τα τα υπόλοιπα δύο. Μόλις έχω στρώσει τρία φύλλα, βάζω την λαχταριστή μου γέμιση και την απλώνω καλά, να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  • Σπεπάζω, με τα υπόλοιπα τρία φύλλα και όσα φύλλα περισσεύουν έξω από την ταρτιέρα μου, τα γυρίζω με τα χέρια μου προς τα μέσα, σα να κάνω στεφάνι.
  • Χαράσσω την πίτα με ένα μαχαίρι και πασπαλίζω με ελαιόλαδο.
  • Ψήνω για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Σημειώσεις:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Βάλτε σταδιακά το νερό και αυξομειώστε αν χρειαστεί, για να έχετε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
  • Αν χρησιμοποιήσετε τόφου και καταναλώνετε αλάτι, θα χρειαστεί σίγουρα περισσότερο σε σχέση με το αν βάλετε φυτικό λευκό τυρί, τα οποία είναι αλμυρά. Αν χρησιμοποιήσετε κάτι τέτοιο, έχετε κατά νου πως όλα τα φυτικά τυριά, αν ψηθούν, λιώνουν, οπότε η πίτα, όσο θα ναι ζεστή, θα έχει μια πιο κρεμώδη γέμιση, η οποία όμως, μέχρι την επόμενη μέρα, θα έχει στερεοποιηθεί.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x