Η συνταγή που σας φέρνουμε σήμερα έχει άρωμα καλοκαιριού, δροσιάς και χρώματα που σίγουρα θα σας φτιάξουν τη διάθεση! Χωρίς ίχνος ζάχαρης και γλυκαντικών!
Jump to Recipe
Βάφλα με παγωτό! Με θυμάμαι, ακόμη έφηβη, να ανακαλύπτω αυτό τον κολασμένο συνδυασμό και να οργανώνω επισκέψεις, τα Σάββατα, σε μαγαζί στο κέντρο της πόλης, για να απολαμβάνω αυτή τη θερμιδική βόμβα! Ποιος είπε, όμως, πώς μία απαγορευμένη συνταγή και δεν μπορούμε να την βιγκανοποιήσουμε, να τη φτιάξουμε χωρίς ζάχαρη και με αγνά υλικά και να την απολαύσουμε με τα μωράκια μας; Παραμένει εξίσου “βόμβα”, γεύσης και θρέψης. Παντζάρια και μπανάνες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας δίνουν το αποτέλεσμα που βλέπετε! Δύο συνταγές μαζί σας έχουμε! Μπορείτε να τις κάνετε μαζί, όταν θέλετε κάτι γλυκό, αλλά και χωριστά, οι βάφλες για πρωινό και το παγωτό σα σνακ.
Tip! Φροντίστε να έχετε πάντα παγωμένες μπανάνες στην κατάψυξη!

Υλικά:
Για τις βάφλες:
- Μπανάνες: Σε ένα σπίτι με μικράκια, νομίζω πάντα υπάρχουν μπανάνες, πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να τις καταναλώσουμε και μαυρίζουν, μαλακώνουν… αυτές είναι ό,τι πρέπει για να δώσουν γλύκα στις παρασκευές μας και να μας επιτρέψουν να αντικαταστήσουμε τελείως τη ζάχαρη.
- Παντζάρια: Σε συνδυασμό με τις μπανάνες, κάνουν τις βάφλες αυτές πλούσιες σε κάλιο. Είναι ακόμη, γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς. Μην τα φοβηθείτε, γιατί πραγματικά, δεν νιώθεις τη γεύση τους στη συνταγή αυτή. Θα χρειαστούμε βρασμένα παντζάρια.
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά σόγιας, καθώς υπερτερεί σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και γενικά, σε θρεπτικά συστατικά, έναντι των άλλων, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε γάλα έχετε.
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Ένα απλό αλεύρι, που υπάρχει σε όλα τα σπίτια, συνήθως. Μπορούν να γίνουν και με αλεύρι ολικής ή φαγόπυρου. Το μόνο που επηρεάζεται είναι το χρώμα, που γίνεται λιγότερο έντονο.
- Άμυλο ταπιόκας: Είναι άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της κασάβα. Είναι άγευστο, χωρίς γλουτένη και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στα τρόφιμα. Επίσης παρέχει σε μικρές δόσεις, Κάλιο, Μαγνήσιο, Βιταμίνη C. Στη συνταγή μας είναι απαραίτητο, καθώς δίνει ελαστικότητα στις βάφλες μας. Μπορεί να αντικατασταθεί από κορν φλάουρ.
- Ελαιόλαδο: Αγνό παρθένο ελαίολαδο
- Μπέικιν πάουντερ: Απαραίτητο διογκωτικό. Προσοχή, να μην έχει φωσφορικά.
- Τζίντζερ σε σκόνη: Δίνει ωραίο άρωμα αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε να το παραλείψετε.
Για το παγωτό:
- Μπανάνες: Κομμένες σε κομμάτια, τις βάζετε σε ένα σακουλάκι και το αποθηκεύετε στην κατάψυξη. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε ειδικά τάπερ, που μπαίνουν στην κατάψυξη. Έχετε κατά νου, πως αν κόψετε τη μπανάνα σε κομμάτια, τα βάλετε αμέσως σε ειδικο σακουλάκι και στην κατάψυξη, αυτά, παγώνοντας, θα κολλήσουν το ένα πάνω στο άλλο, δυσκολεύοντάς σας να ξεχωρίσετε την ποσότητα που θέλετε. Ένα πολύ απλό κόλπο είναι να τα βάλετε πάνω σε ένα δισκάκι, όπου έχετε στρώσει επάνω του, αντικολλητικό χαρτί. Βάζετε το δισκάκι στην κατάψυξη και αφού παγώσουν τα κομμάτια, τα μεταφέρετε σε σακουλάκι ή σε κατάλληλο τάπερ, για οικονομία χώρου. Έτσι, παίρνετε εύκολα, την ποσότητα που θέλετε.
- Χαρουπάλευρο: Είναι από τα αγαπημένα μου υλικά. Έχει μέσα στο όνομά του, τη λέξη αλεύρι, αλλά θυμίζει περισσότερο κακάο. Προσωπικά, για τη διατροφή της Αναστασίας, το προτιμώ, σε σχέση με το κακάο, αρχικά για τη γλυκιά του γεύση, γεγονός που καθιστά πιο ευκολη, τη χρήση λιγότερων γλυκαντικών. Επιπλέον, δεν περιέχει καφεΐνη, επομένως, το καταναλώνουμε άφοβα, όλες τις ώρες της ημέρας, έχει ελάχιστα λιπαρά και υψηλές ποσότητες ασβεστίου. Στη συνταγή αυτή, ωστόσο, αν θέλετε μία έντονα σοκολατένια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κακάο αλλά πιθανόν να χρειαστεί κάποιο έξτρα γλυκαντικό, εκτός από τις μπανάνες. Μπορείτε να δοκιμάσετε με λίγη μελάσα.
- Βούτυρο καρπού: Εγώ χρησιμοποίησα φυστικοβούτυρο αλλά μπορείτε να βάλετε ό,τι έχετε στα ντουλάπια σας ή ό,τι σας αρέσει περισσότερο: ταχίνι, φουντουκοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο κλπ.
Βάφλα παντζαριού και παγωτό
Course: Πρωινό, ΣνακDifficulty: Εύκολη4
ΒάφλεςΥΛΙΚΑ:
200 γρ. μπανάνα
150 γρ. παντζάρι (βρασμένο)
1 κούπα φυτικό γάλα
1 κούπα + 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. άμυλο ταπιόκας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
- Για το παγωτό (η δοσολογία βγάζει μια μπάλα περίπου):
1 μεγάλη μπανάνα κομμένη σε κομμάτια
1 κ.σ. χαρουπάλευρο
Εκτέλεση:
- Πολτοποιώ στο μούλτι τις μπανάνες μαζί με το παντζάρι.
- Βάζω το γάλα και ανακατεύω.
- Προσθέτω το μπέικιν, το τζίντζερ, το ελαιόλαδο και ανακατεύω.
- Βάζω το αλεύρι και το άμυλο ταπιόκας και ανακατεύω να έχω έναν σχετικά πηχτό χυλό.
- Με ένα μεγάλο κουτάλι, βάζω μείγμα στη βαφλιέρα, που την έχω προθερμάνει. Δεν την παραγεμίζω, γιατί θα φουσκώσουν.
- Αλείφω με ένα πινέλο τη βαφλιέρα με λίγο λάδι καρύδας.
- Ψήνω μέχρι να σταματήσει η βαφλιέρα να βγάζει ατμούς.
- Εκτέλεση για το παγωτό:
- Κόβω την μπανάνα σε φέτες και τη βάζω σε κατάλληλο σκεύος και τη βάζω στην καταψυξη. (Εγώ το κάνω από την προηγούμενη μέρα αλλά μπορείτε να τη βάλετε και για κάποιες ώρες, μέχρι να παγώσει).
- Βάζω τις παγωμένες φέτες στο μουλτι και πολτοποιώ.
- Μόλις αρχίσει να γίνεται τρίμματα, βάζω το φυστικοβούτυρο και το χαρουπάλευρο και συνεχίζω το χτύπημα στο μούλτι. Δίνω λίγο χρόνο και θα γίνει κρεμώδες.
- Απολαμβάνω αμέσως.
Notes
- Για τις βάφλες, χρησιμοποιήσαμε τη βαφλιέρα που δίνει σχήμα με φούσκες. Βολεύει, σε συνδυασμό με το πόσο ελαστικές βγαίνουν, για να μπορέσουμε να βάλουμε το παγωτό και να την τυλίξουμε σα πίτα. Εννοείται, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι βαφλιέρα έχει. Αν δεν έχετε, κυκλοφορούν και ειδικές φόρμες, όπου βάζετε τα υλικά και ψήνετε τις βάφλες στον φούρνο.
- Για το παγωτό, χρησιμοποιώντας ως βάση τις μπανάνες, μπορείτε να βάλετε και άλλα υλικά ή φρούτα.

