Ένα γλυκάκι, χωρίς ψήσιμο, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γάλα!
Αυτό το γλυκάκι το είχα φτιάξει πρώτη φορά σα τούρτα, στα πρώτα μου γενέθλια σα μαμά και το συνδύασα με εορτασμό για το Αναστασάκι, που είχε συμπληρώσει εκατό τροφές, από την έναρξη των στερεών. Μάλιστα με σποράκια ροδιού, είχαμε γράψει το “100” και πασαληφθήκαμε και φάγαμε παρέα. Σήμερα, λοιπόν, με αφορμή πάλι τα γενέθλιά μου, παρουσιάζω την πιο εξελιγμένη της εκδοχή, μιας και έγινε τάρτα αμυγδάλου, με Αμυγδαλοβούτυρο Wild Souls, χωρίς ζάχαρη, χωρίς ψήσιμο και φυσικά χωρίς γαλακτοκομικά, ούτε καν φυτικά! Και για να σας προλάβω, το γλυκάκι αυτό είναι κατάλληλο, για κάθε ηλικία, εφόσον έχουν γίνει οι απαραίτητες εισαγωγές.
Τάρτα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
Course: Τάρτες, ΤούρτεςCuisine: ΕπιδόρπιαDifficulty: Μέτρια30
minutesΜε τα υλικά αυτά έφτιαξα μία τάρτα, σε ταρτιέρα, με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 30 εκατοστών.
Υλικά (για τη βάση):
200 γρ. χουρμάδες
150 γρ. ξηροί καρποί (χρησιμοποίησα ηλιόσπορο)
100 γρ. νιφάδες βρώμης
70 γρ. Αμυγδαλοβούτυρο Wild Souls
50 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
3-4 κ.σ. νερό
1 κ.σ. κακάο
λίγη κανέλα
- Για την κρέμα:
1 μέτρια γλυκοπατάτα (270 γρ. ωμή και 240 γρ. τη ζύγισα αφού έβρασε)
1 μπανάνα
3 κ.σ. χαρουπάλευρο
3 κ.σ. Αμυγδαλοβούτυρο
1 κρέμα καρύδας
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία: Βάζω την κρέμα καρύδας στην κατάψυξη και μουλιάζω τους χουρμάδες, αν χρειαστεί. Την κρέμα καρύδας προσέχω να μην την ξεχάσω για πολλές ώρες γιατί δεν θέλω να παγώσει τελείως. Το κάνω για να παγώσει ίσα ίσα η κρέμα και να μπορώ να την ξεχωρίσω από το νερό της. 1-2 ώρες είναι αρκετές.
- Ξεφλουδίζω τη γλυκοπατάτα, την κόβω σε κυβάκια και τη βράζω να μαλακώσει. Βράζει πιο γρήγορα από την κανονική πατάτα. Μην την βράσετε πολλή ώρα, γιατί θα κρατήσει πολλή υγρασία.
- Ετοιμάζω τη βάση: Αν έχω μούλτι με μεγάλο κάδο, μπορώ να βάλω όλα τα υλικά μαζί, αλλιώς το κάνω σε δόσεις: ξεκινάω με τους χουρμάδες, λίγη βρώμη και ηλιόσπορο. Προσθέτω νεράκι και αμυγδαλοβούτυρο και προσθέτω σιγά σιγά και τα υπόλοιπα σε δόσεις και πολτοποιώ κάθε φορά. Τελευταίο θα βάλω το αλεύρι αμυγδάλου, που δεν χρειάζεται να το αλέσω στο μούλτι. Ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι ή με τη μαρίζ.
- Στρώνω το μείγμα στην ταρτιέρα μου ή σε ένα τσέρκι και πιέζω καλά με τα χέρια μου. Θέλω να φτιάξω ένα μικρό τοίχο, να γίνει σα βαθούλωμα για να μπει μέσα η κρέμα. Αυτό μπορώ να το κάνω είτε έχω ταρτιέρα, είτε όχι.
- Βάζω την ταρτιέρα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για να σφίξει η βάση, όσο ετοιμάζω την κρέμα.
- Βάζω στο μούλτι τις γλυκοπατάτες, τη μπανάνα, το χαρουπάλευρο, το αμυγδαλοβούτυρο και πολτοποιώ, να γίνουν κρέμα.
- Βάζω το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Βγάζω την κρέμα καρύδας από την κατάψυξη και βάζω στον κάδο μόνο το μέρος της κρέμας που έχει στερεοποιηθεί, χωρίς το νερό της. Αν πέσει βέβαια και λίγο νεράκι, δεν πειράζει. Χτυπάω με το σύρμα, για να αφρατέψει η κρέμα. Αν δεν έχω μίξερ, μπορώ να το κάνω με το χέρι.
- Βγάζω την ταρτιέρα από το ψυγείο και ρίχνω μέσα την κρέμα. Την απλώνω ομοιόμορφα με μία σπάτουλα και βάζω την τάρτα μου στο ψυγείο να σφίξει. Από πάνω μπορώ να διακοσμήσω με ό,τι θέλω. Εμείς βάλαμε βρώσιμα λουλούδια, μπορείτε να βάλετε τριμμένους ξηρούς καρπούς, τριμμένη σοκολάτα ή έξτρα αμυγδαλοβούτυρο.
Recipe Video
Σημειώσεις:
- Αν δεν έχετε ταρτιέρα, μπορείτε να το κάνετε σα τούρτα, σε ένα στρογγυλό τσέρκι, με αποσπώμενο πάτο.
- Αν έχετε βασιλικούς χουρμάδες, αρκετά μαλακούς, δεν θα χρειαστούν μούλιασμα. Αλλιώς, θα τους αφήσετε για λίγη ώρα σε ζεστό νεράκι.
- Το αλεύρι αμυγδάλου καταναλώνεται και ωμό. Ταιριάζει πολύ ωραία στη συνταγή αυτή αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε επιπλέον νιφάδες βρώμης. Έχω χρησιμοποιήσει και αλεύρι καρύδας, εναλλακτικά.
- Αν θέλετε να γίνει πιο σοκολατένια, μπορείτε να βάλετε κακάο, απλά εγώ προτιμώ το χαρουπάλευρο όταν δεν βάζω κάποιο γλυκαντικό, γιατί είναι γλυκό, σε αντίθεση από το κακάο που πικρίζει.