Κρουσανάκια σπιτικά, χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, μυρωδάτα και εύκολα!

Σε ποιον δεν αρέσουν τα κρουασάν; Κι αν σας έλεγα πως μπορούμε να έχουμε σπιτικά κρουασάν, με δικό μας φύλλο, χωρίς αυγά, βούτυρο και λευκή ζάχαρη; Που μπαίνουν και κατάψυξη, για να έχουμε φρέσκα κρουασανάκια κάθε πρωί, για τον καφέ μας, τη δουλειά μας και φυσικά τα ταπεράκια των παιδιών μας; Θα μου πείτε, καλά τα λες αλλά με τι θα γεμίσουμε τα κρουασάν; Εγώ που είμαι φαν της σοκολάτας, θα απαντήσω με σοκολατένιο τραγανό φουντουκοβούτυρο με χουρμά ενώ η Αναστασία θα απαντήσει, με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη! Όλα πολύ νόστιμα και όλα από Wild Souls! Αν δεν είστε του γεμίσματος… μπορείτε να τα αφήσετε και σκέτα και να γεμίσετε μπολάκια με σοκολατένιο φουντουκοβούτυρο ή μαρμελάδες wild souls και να τα βουτάτε μέσα, στην κάθε μπουκιά! Όπως και να έχει, φτιάξτε τα και όταν θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν παντού συνταγές για κρουσάν… θυμηθείτε πως τα είδατε πρώτα εδώ!

Σπιτικά βίγκαν κρουσάν χωρίς βούτυρο
Course: Κρουασάν, ΠρωινόCuisine: ΣνακDifficulty: Μέτρια20
κρουασανάκια1
hour30
minutes10
minutesΜε τις αναλογίες αυτές, φτιάχνω περίπου 20 κρουσανάκια, σε μικρό και μεσαίο μέγεθος.
Υλικά:
1 φακελάκι μαγιά & 3 κ.σ. νερό & 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ιδανικά κοσκινισμένο
120 γρ. γιαούρτι (χρησιμοποίησα στραγγιστό σόγιας)
80 ml. λάδι καρύδας
30 ml. χυμός πορτοκάλι
μισή μπανάνα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
- Για τη γέμιση:
Φουντουκοβούτυρο Τραγανό με Κακάο & Χουρμά
Μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη
Μαρμελάδα φρούτα του δάσους χωρίς ζάχαρη
- Για την επικάλυψη:
3 κ.σ. φυτικό γάλα
1 κ.γ. μελάσα
Εκτέλεση:
- Βάζω σε ένα μπολάκι τη μαγιά, τη ζάχαρη καρύδας, το νερό και ανακατεύω. Σκεπάζω και αφήνω στην άκρη για 10-15 λεπτά, να φουσκώσει.
- Βάζω στο μούλτι την μπανάνα, το γιαούρτι και το χυμό και πολτοποιώ.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτω τη μαγιά που έχει φουσκώσει, το λάδι καρύδας, τη ζάχαρη καρύδας και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω με το σύρμα, να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύω, στην αρχή με τη μαρίζ και μετά με το χέρι. Η ζύμη μου θα είναι εύπλαστη, λιπαρή και δεν θα κολλάει στο χέρι. Αν σας έχει ξεφύγει λίγο το αλεύρι, μπορείτε να συμπληρώσετε 1-2 κ.γ. λάδι καρύδας.
- Αφήνω τη ζύμη στο μπολ, για καμία ώρα, σκεπασμένη, για να φουσκώσει.
- Όταν η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί, τη μεταφέρω στον πάγκο μου και τη χωρίζω σε δύο μέρη.
- Τα φτιάχνω σε σχήμα μπάλας και με τον πλάστη μου ανοίγω φύλλο πάχους 2 χιλιοστών περίπου, σε σχήμα κύκλου.
- Με το εργαλείο που κόβουμε την πίτσα, χαράσσω σε ομόκεντρους κύκλους και χαράσσω τη βάση του κάθε κύκλου στη μέση. Προτείνω να δείτε το βίντεο της συνταγής.
- Βάζω λίγη από τη γέμιση πάνω από το σημείο που χάραξα και παίρνω τις δύο άκρες που έχουν δημιουργηθεί και τυλίγω. Δίνω σχήμα στα κρουασάν μου και μεταφέρω σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Αν θέλω, διαλύω σε ένα μπολάκι λίγη μελάσα, με λίγο γάλα και αλείφω με ένα πινελάκι τα κρουασάν μου.
- Ψήνω για 10 λεπτά, στους 180 βαθμούς με αέρα.
Recipe Video
Σημειώσεις:
- Χρησιμοποίησα ένα δυνατό αλεύρι, όπως αυτό του λινκ. Όσο πιο καλό το αλεύρι, τόσο πιο ωραία θα είναι και η ζύμη μας.
- Τα κρουασάν μας, διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 μέρες αλλά μπαίνουν και στην κατάψυξη.

