Pancakes/ τηγανήτες Πρωινό

Σοκολατένια pancake φούρνου

Μία συνταγή χωρίς ζάχαρη, αυγά και λάδι. Τέλεια για πρωινό αλλά και για σνακ!

Jump to Recipe

Αυτή η συνταγή έγινε αγαπημένη μας τον τελευταίο μήνα και πραγματικά, προέκυψε με την πρώτη! Χρειαζόμασταν μία συνταγή εύκολη, γρήγορη, χωρίς ζάχαρη, να την τρώμε όλοι: και το Αναστασάκι αλλά και να αρέσει στον μπαμπά μας, για να το παίρνει στη δουλειά. Και κάπως έτσι, προέκυψαν αυτά τα pancake φούρνου, που είναι αφράτα σαν κέικ αλλά επίπεδα, σαν παν-κέικ! Τα φρούτα από πάνω δίνουν μία έξτρα γλύκα και οξύτητα, που ταιριάζουν τέλεια με τα παν-κέικ. Αγαπημένο μου topping, έγινε το ακτινίδιο, για το Αναστασάκι, η φράουλες!

  • Αλεύρι βρώμης: Η βρώμη για μένα είναι πολύ αγαπημένο υλικό, τη θεωρώ υπερτροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το αλεύρι βρώμης είναι στην ουσία αλεσμένη βρώμη, κοσκινισμένη για να γίνει πιο… αλευρωειδής, αν υπάρχει αυτή η λέξη. Δεν έχω δοκιμάσει να τα κάνω με κάποιο άλλο αλεύρι, πιστεύω θα γίνονται και με αλεύρι φαγόπυρου.
  • Φυτικό γάλα: Όποιο γάλα έχετε διαθέσιμο, προσοχή μόνο, να μην έχει ζάχαρη. Εγώ χρησιμοποιώ γάλα σόγιας, χωρίς ζάχαρη.
  • Χαρουπάλευρο: Ξέρετε πόσο το αγαπώ. Πλούσιο σε ασβέστιο, με σοκολατένια και γλυκιά γεύση. Θεωρητικά, αν θέλετε λευκά τα pancake σας, μπορείτε να μην βάλετε χαρουπάλευρο και να συμπληρώσετε την ίδια ποσότητα με αλεύρι βρώμης.
  • Μπανάνα: Τη θέλω και για την γλυκιά της γεύση αλλά και γιατί παρέα με το “αυγό” λιναρόσπορου και το βούτυρο καρπών, κάνουν τα κανονικά αυγά, τελείως αχρείαστα. Τη θέλουμε αρκετά ώριμη.
  • Λιναρόσπορος & Νεράκι: Το γνωστό μας πλέον, “αυγό”. Θέλω αλεσμένο λιναρόσπορο. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σπόρους τσία.
  • Βούτυρο καρπών: Χρησιμοποίησα βούτυρο καρπών με αμύγδαλο, φουντούκι και φιστίκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε.
  • Μελάσα: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο αλλά και σε ασβέστιο και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία! Αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε κάποιο ρευστό γλυκαντικό της επιλογής σας ή να την παραλείψετε.
  • Μπέκιν πάουντερ:  Διογκωτικό της συνταγής.
  • Χυμός πορτοκάλι: Θα χρειαστώ τον χυμό από περίπου μισό πορτοκάλι. Θα μας δώσει και άρωμα αλλά θα βοηθήσει και στο φούσκωμα.

Σοκολατένια pancake φούρνου

Recipe by VeggieSharkCourse: Πρωινό, ΣνακCuisine: PancakeDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

8

κομμάτια
Προετοιμασία

10

minutes
Ψήσιμο

20

minutes

Το ταψάκι που χρησιμοποίησα έχει διαστάσεις περίπου 20 με 30.

ΥΛΙΚΑ:

  • 260 γρ. αλεύρι βρώμης

  • 35 γρ. χαρουπάλευρο

  • 200-210 ml. φυτικό γάλα

  • 45 ml. χυμός πορτοκάλι (μισό περίπου)

  • 1 μπανάνα

  • 2 κ.σ. βούτυρο καρπών

  • 2 κ.σ. μελάσα

  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 “αυγό” λιναρόσπορου (1 κ.σ. κοπανισμένος λιναρόσπορος & 3 κ.σ. νερό)

  • Φρούτα (για την επικάλυψη):
  • Φράουλες

  • Ακτινίδιο

  • Μύρτιλλα

  • Βερίκοκα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ετοιμάζω το “αυγό” μου: βάζω σε ένα μπολάκι τον λιναρόσπορο και το αφήνω στην άκρη, για 10-15 λεπτά, να ρουφήξει όλο σχεδόν το νεράκι.
  • Βάζω σε ένα μπολ την μπανάνα, όσο πιο ώριμη, τόσο το καλύτερο. Είτε με ένα πιρούνι είτε με το εργαλείο του πουρέ, την πολτοποιώ.
  • Βάζω το γάλα και με το σύρμα ανακατεύω καλά και χτυπάω καλά την αλεσμένη μπανάνα, να ενσωματωθεί με το γάλα.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζω το αλέυρι, το χαρουπάλευρο και το μπέκιν πάουντερ και ανακατεύω.
  • Στο μπολ με τα υγρά (μπανάνα/γάλα), βάζω σταδιακά το αλέυρι και ανακατεύω, στην αρχή με το σύρμα και σιγά σιγά με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτω το βούτυρο καρπών, τη μελάσα, τον χυμό και το “αυγό” μου και ανακατεύω καλά.
  • Απλώνω σε ένα ταψάκι λίδο λάδι καρύδας και στρώνω αντικολλητικό χαρτί.
  • Ρίχνω το μείγμα μέσα και το απλώνω καλά. Από πάνω διακοσμώ με φρούτα της επιλογής μου.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 20 περίπου λεπτά. (Κάνω και το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να είμαι σίγουρη/ος)

Recipe Video

Σημειώσεις:

  • Τα μύρτιλλα, όταν ψήνονται, ξινίζουν λιγάκι για αυτό μην το παρακάνετε.
  • Δεν προτείνω να βάλετε και μέσα στο μείγμα φρούτα γιατί κατά το ψήσιμο θα απελευθερώσουν υγρασία και θα αλλάξει η σύσταση στο μείγμα μας.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ελενη
Ελενη
1 year ago

Καλησπέρα,μπορώ να αντικαταστήσω το λιναρόσπορο και την μελασα με μέλι η βασιλικούς χουρμάδες ;

Konstantina
Konstantina
7 months ago

Καλησπέρα! Υπέροχες είναι! Πόσες μέρες διατηρούνται στο ψυγείο;

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x