Κεφτεδάκια Κυρίως

Baby burger με κόκκινα φασόλια

Αυτή είναι μία συνταγή, τρία σε ένα, μπιφτέκι, ψωμάκι και σως!

Ποιος είπε πως αν έχεις μικρά χεράκια και στοματάκι, δεν μπορείς να φας burger? Μπορείς να φας τα πάντα, αρκεί να ρθουν στο μεγεθός σου και να φτιαχτούν αποκλειστικά για σένα! Για βράδυ Κυριακής, λοιπόν, σας έχουμε το απόλυτο πακέτο: ψωμάκι, με αλεύρι σίκαλης, μπέργκερ από κόκκινα φασόλια και μια τυρένια σως, που ταιριάζει τέλεια! Συνοδέψαμε με πράσινη σαλάτα και είχαμε ένα πλήρες, υγιεινό και σπιτικό γεύμα!

Υλικά:

Για τα μπιφτέκια:

  • Κόκκινα φασόλια: Εγώ αγοράζω χύμα και τα βράζω στη χύτρα αλλά συνήθως τα βρίσκεις έτοιμα, βρασμένα σε κονσέρβα.
  • Νιφάδες βρώμης: Στο συρτάρι είχα χοντρές νιφάδες βρώμης και χρησιμοποίησα αυτές. Τις άλεσα αλλά δεν αλέστηκαν τελείως και είχε και κομματάκια στο μπιφτέκι αλλά δεν ενοχλούν καθόλου. Αν έχετε λεπτές, ίσως χρειαστεί καμία κουταλίτσα περισσότερη.
  • Λιναρόσπορος & Νερό: Το γνωστό “αυγό λιναρόσπορου”, το σωτήριο, που δένει τα υλικά μας. Αν δεν έχετε λιναρόσπορο, γίνεται και με σπόρους τσία.
  • Κρεμμύδι: Για την απαραίτητη υγρασία και γεύση.
  • Σκόρδο: Χρησιμοποίησα ολόκληρη σκελίδα σκόρδου αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε και σκόνη.
  • Μπαχαρικά και μυρωδικά: Καπνιστή πάπρικα, κουρκουμάς, γκαράμ μασάλα και αλάτι, αν είναι στη διατροφή σας και έχετε παιδάκι άνω του έτους. Από μυρωδικά, ξερό δυόσμο.

Για τα ψωμάκια:

  • Αλεύρι σίκαλης ολικής: Το αλεύρι σικάλεως προέρχεται από δημητριακό που μοιάζει με σιτάρι παράγεται από την άλεση ολόκληρου του καρπού και περιέχει τα φύτρα και τα πίτουρά του. Δεν έχει πολλή γλουτένη και δεν φουσκώνει πολύ. Είναι ιδανικό, ωστόσο, για να φτιάξουμε αυτά τα ψωμάκια, γιατί απλώς ανακατεύουμε τα υλικά και δεν χρειάζεται ζύμωμα. Βγαίνουν, μάλιστα, αρκετά μαλακά.
  • Μαγιά: Για να πάρουν λίγο όγκο τα ψωμάκια μας, χρησιμοποιήσαμε ξερή μαγιά.
  • Νερό: Ιδανικά χλιαρό. Αν θα δοκιμάσετε να κάνετε τα ψωμάκια με διαφορετικό αλεύρι, βάλτε σταδιακά το νερό, γιατί οι αναλογίες, πιθανόν να διαφέρουν.
  • Προαιρετικά: Αλάτι και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα.

Για τη σως:

  • Τόφου: Το σκληρό τόφου, που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ, θα μας κάνει μια υπέροχη κρέμα τυριού.
  • Γιαούρτι: Φυτικό γιαούρτι
  • Δυόσμος: Οτιδήποτε μυρωδικό θέλετε και μπορούμε για λίγο πιο έντονη γεύση να βάλουμε και λίγο αλάτι.

Baby burger με κόκκινα φασόλια

Recipe by VeggieSharkCourse: Κεφτεδάκια, ΚυρίωςCuisine: Burger, Κόκκινα φασόλιαDifficulty: Μέτρια
Μερίδες

5

μπιφτέκια
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

30

minutes

ΥΛΙΚΑ:

  • 240 γρ. μαγειρεμένα κόκκινα φασόλια

  • 45 γρ. νιφάδες βρώμης

  • 1 “αυγό” λιναρόσπορου ( 1κ.σ. σπασμένος λιναρόσπορος & 3 κ.σ. νερό)

  • 1 μέτριο κρεμμύδι

  • 1 σκ. σκόρδο

  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

  • 1/2 κ.γ. ξερό δυόσμο

  • 1/4 κ.γ. κουρκουμάς

  • 1/4 κ.γ. γκαράμ μασάλα

  • αλάτι & πιπέρι

  • Για τα ψωμάκια:
  • 190 γρ. αλεύρι σίκαλης

  • 200 ml. χλιαρό νερό

  • 5 γρ. ξερή μαγιά

  • 1/4 κ.γ. αλάτι

  • μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα

  • Για τη σως:
  • 100 γρ. τόφου

  • 2 κ.σ. φυτικό γιαούρτι

  • 1/4 κ.γ. δυόσμο

  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζω σε ένα μικρό μπολάκι τον λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνω στην άκρη για 10-15 λεπτά.
  • Αλέθω τις νιφάδες βρώμης να γίνουν αλεύρι.
  • Βάζω στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη βρώμη δηλαδή και τον λιναρόσπορο, και πολτοποιώ. Αν χρειαστεί το κάνω σε δύο δόσεις. Μεταφέρω σε ένα μπολ.
  • Βάζω στο μπολ το “αυγό” λιναρόσπορου και την αλεσμένη βρώμη και ανακατεύω με τα χέρια μου, να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Οι νιφάδες βρωμης που χρησιμοποίησα ήταν χοντρές, δεν χρειαστεί, προσθέστε λίγη περισσότερη ποσότητα, αν και είναι αρκετά σφιχτά και λογικά δεν θα χρειαστεί.
  • Το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό και μπορούμε να το πλάσουμε απευθείας σε μπιφτέκια. Αν για κάποιο λόγο δεν το κάνετε και το αφήσετε στο ψυγείο, όπως εγώ, τότε θα σφίξει αρκετά και θα χρειαστεί να βάλετε λίγο ελαιόλαδο για να μπορέσετε να πλάσετε σε μπιφτέκια.
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Εγώ έπλασα 5 μπιφτέκια, μετρίου μεγέθους.
  • Βάζω τα μπιφτέκια στο ταψί και πατάω λίγο με το χέρι μου από πάνω, να γίνουν πιο επίπεδα και ψήνω για 20 περίπου λεπτά.
  • Τα μπιφτέκια οσπρίων, συνήθως, όταν τα βγάζω από τον φούρνο είναι μαλακά, αυτό δεν σημαίνει πως είναι άψητα. Όσο κρυώνουν, σφίγγουν.
  • Για τα ψωμάκια:
  • Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι.
  • Κάνω ένα βαθούλωμα στη μέση και βάζω τη μαγιά και το αλάτι.
  • Ρίχνω το νερό, ιδανικά χλιαρό και ανακατεύω. Η ζύμη, ειδικά με αλεύρι ολικής, είναι αρκετά κολλώδης, οπότε θα με διευκολύνει να φοράω γάντια, λίγο λαδωμένα.
  • Σκεπάζω με μία μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος, για μισή ώρα.
  • Η ζύμη δεν θα φουσκώσει όπως θα φούσκωνε με ένα λευκό αλεύρι αλλά θα μεγαλώσει λίγο ο όγκος της. Το μισάωρο, όμως, χρειάζεται, γιατί αφήνοντάς τη να ξεκουραστεί, μετά είναι πιο εύκολη στο πλάσιμο.
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και στρώνω ένα αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
  • Με την ποσότητα αυτή, έφτιαξα 5 ψωμάκια στρόγγυλα: χώρισα τη ζύμη στα 5 και με ελαφρώς λαδωμένα γάντια, τους έδωσα σχήμα. Πασπάλισα από πάνω με λίγο μαύρο σουσάμι και ελλείψει χρόνου, τα έψησα αμέσως για 35 περίπου λεπτά.
  • Ενδεχομένως, αν τα αφήσετε για μία ωρίτσα ακόμη, αφού τους δώσετε σχήμα, να φουσκώσουν περισσότερο.
  • Για τη σως:
  • Σπάω το τόφου σε κομμάτια και τα πατάω με τα χέρια μου, να φύγουν τα υγρά.
  • Βάζω το τόφου μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και πολτοποιώ, να γίνουν σα τυρί κρέμα.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Αυτό το πιάτο, μπορεί να είναι και από τα αγαπημένα μου. Μπέργκερ όλο φτιαγμένο στο σπίτι μας! Το ψωμάκι, το μπιφτέκι, που είναι από κόκκινα φασόλια, η σως! Η συνταγή εδώ. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x