Μία συνταγή χωρίς λάδι, αλεύρι, γευστική και θρεπτική.
Jump to RecipeΜε αυτή τη συνταγή, έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο. Είναι η πρώτη παρασκευή που μοιράστηκα σε διαδικτυακή ομάδα. Τα μέλη της, μου ζήτησαν συνταγή και έτσι, αναγκάστηκα να κάτσω να γράψω για πρώτη φορά τα υλικά μου και τις αναλογίες, που ως τότε έβαζα με το μάτι και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε και η πρώτη μου συνταγή! Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να φάμε τη φάβα, που την αγαπάμε οικογενειακώς για τη γλυκιά της γεύση και το όμορφό της χρώμα. Η φάβα, επίσης, είναι ένα όσπριο που δεν χρειάζεται προκαταβολικό μούλιασμα, γεγονός που σου δίνει δυνατότητα να φτιάξεις αυτά τα κεφτεδάκια, γρήγορα και χωρίς πολύ προετοιμασία. Σας έπεισα;

Υλικά:
- Φάβα κίτρινη: Η φάβα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που την καθιστά ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Η φάβα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στο νευρομυικό μας σύστημα και τη μνήμη, ενώ ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας. Σε μικρότερες ποσότητες ακόμα περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο που βοηθούν στην καλή υγεία των οστών και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση (πηγή). Με εξυπηρετεί ιδιαίτερα, μιας και δεν χρειάζεται μούλιασμα και μαγειρεύεται γρήγορα.
- Πληγούρι: Είναι μία καλή εναλλακτική, αντί για τριμμένη φρυγανιά ή βρώμη. Μου δίνει ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα.
- Ρεβυθάλευρο: Αλέθεται το ρεβύθι και μας δίνει το αλεύρι του. Διατηρεί διατροφικά όλα τα πλεονεκτήματα του ρεβυθιού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σαν όσπριο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Έχει ελάχιστη γλουτένη, για αυτό και δεν φουσκώνει σε σχέση με τα κοινά άλευρα, αλλά δεν μας απασχολεί στη συγκεκριμένη συνταγή. Εδώ, βοηθάει τα υλικά μας να δέσουν. Θεωρητικά, μπορείτε να βάλετε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεσμένη βρώμη.
- Κρεμμύδι
- Μπαχαρικά: Χρησιμοποίησα σκόρδο σε σκόνη, καπνιστή πάπρικα, κουρκουμά και γκαράμ μασάλα, που είναι ένα μείγμα μπαχαρικών, ανάμεσά τους και κύμινο.
- Μυρωδικά: Χρησιμοποίησα αποξηραμένο βασιλικό.

Μπιφτεκάκια φάβας
Course: ΚυρίωςCuisine: Κεφτεδάκια, ΌσπριαDifficulty: Μέτρια14
μπιφτεκάκια30
minutes30
minutes20
minutesΤα πλάθω σε μικρό μέγεθος και μου βγαίνουν περίπου 14.
ΥΛΙΚΑ:
150 γρ. ξερή φάβα
4 κ.σ. μαγειρεμένο πληγούρι
2 κ.σ. γεμάτες ρεβυθάλευρο
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1/4 κ.γ. κουρκουμάς
1/2 κ.γ. ξηρός βασιλικός
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γ. γκαράμ μασάλα
αλάτι, για παιδιά άνω του έτους και αν είναι γενικά στη διατροφή σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βράζω τη φάβα, να μαλακώσει. Σε μένα χρειάστηκε περίπου 20 λεπτά. Μία προσοχή με τη φάβα γιατί αφρίζει και θέλει ξάφρισμα.
- Βράζω παράλληλα και το πληγούρι.
- Όταν είναι όλα έτοιμα, τα στραγγίζω και τα σουρώνω πολύ καλά, να φύγει όλη η υγρασία.
- Βάζω στο μούλτι, τη φάβα, το κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια και τα μπαχαρικά και πολτοποιώ, να γίνουν πουρές.
- Μεταφέρω σε ένα μπολ, ρίχνω το πληγούρι και το ρεβυθάλευρο και ανακατεύω.
- Βάζω το μπολ στο ψυγείο, να σφίξει, για μισή ώρα τουλάχιστον.
- Στρώνω σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
- Πλάθω σε μπιφτεκάκια, ό,τι μεγέθους θέλω. Εμένα μου αρέσει να τα κάνω μικρά, να μπορεί να τα πιάσει με την παλάμη της.
- Τα ψήνω για 20 λεπτά περίπου, να πάρουν χρώμα από πάνω. Όταν τα βγάλω από το φούρνο, θα είναι μαλακά, τα αφήνω να κρυώσουν και να σφίξουν. Μην επιχειρήσετε να τα βγάλετε από το ταψί, ενώ είναι ζεστά γιατί θα σπάσουν πιθανότητα.
Σημειώσεις:
- Μπορώ αντί για πληγούρι, να βάλω κινόα ή κεχρί.
- Μαγειρεμένα, τα διατηρώ και στην κατάψυξη για 3-4 μήνες.
Εγώ δεν είχα φάβα κ τα έκανα με κόκκινη φακή κ αλεύρι φαγοπυρου.
Υπέροχα
Τέλεια! Χαίρομαι που σας άρεσαν!
[…] που μπήκαμε στην Μεγάλη Εβδομάδα, το veggieshark.gr μας προτείνει μία εύκολη, νηστίσημη αλλά θεσπέσια […]