Μία ένα γλύκισμα, χωρίς ζάχαρη, παραδοσιακό αλλά φυσικά, χωρίς βούτυρο, αυγά και ανθότυρο!
Jump to Recipe
Αυτή τη συνταγή την ετοιμάζω εδώ και ένα μήνα! Η ιδέα μου ήρθε, όταν είδα λυχναράκια στο φούρνο και συνειδητοποίησα πως μου έχει λείψει αυτό το γλύκισμα και πως πρέπει να το βιγκανοποιήσω και να το κάνω και χωρίς ζάχαρη, για να το φάω παρέα με το παιδάκι μου! Μου πέτυχε η συνταγή με την πρώτη, βγήκε μία ζύμη φοβερή, εύπλαστη και νόστιμη και μια γέμιση, που δύσκολα κρατιέσαι να μην τη φας με το κουτάλι! Ήθελα αμέσως να τη μοιραστώ μαζί σας αλλά διάβασα πως είναι λέει πασχαλινή λιχουδιά και προσπάθησα να κρατηθώ! Εμείς πάντως, τα τρώμε κάθε εβδομάδα!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Δεν επιχείρησα να τα κάνω με κανένα άλλο αλεύρι, γιατί είναι μία ζύμη που πρέπει να είναι όχι μόνο εύπλαστη, αλλά και ελαστική, μιας και θα ανοίξουμε φύλλο και θα την κόψουμε με κουπάτ.
- Μπανάνα: Τη χρησιμοοποιώ και για γλυκαντικό αλλά και σαν αντικατάσταση του αυγού.
- Γιαούρτι: Χρησιμοποίησα φυτικό γιαούρτι σόγιας, το οποίο δεν είναι πολύ νερουλό. Δίνει ελαστικότητα στη ζύμη.
- Ελαιόλαδο
- Χυμός πορτοκάλι: Μας δίνει το άρωμά του, γεύση και ενεργοποιεί και το διογκωτικό της συνταγής μας.
- Μπέικιν πάουντερ: Το διογκωτικό της συνταγής. Θεωρητικά, γίνεται και με μισή ποσότητα μαγειρική σόδα αλλά δεν έχω δοκιμάσει.
- Ζάχαρη καρύδας: Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλά αν θέλετε, μπορείτε να την παραλείψετε.
Για τη γέμιση:
- Τόφου: Χρειαζόμαστε το σκληρό τόφου, το λεγόμενο Firm, που δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ!
- Γιαούρτι: Ό,τι γιαούρτι χρησιμοποίησα και στη ζύμη, βάζω και στη γέμιση, για να την κάνει κρεμώδη. Προσοχή μεγάλη, να μην είναι νερουλό.
- Σιρόπι σφενδάμου: Σε μικρή ποσότητα, γιατί αφενός δεν χρειάζεται γιατί είναι αρκετά γλυκό, αφετέρου θα μας κάνει πολύ νερουλή τη γέμιση και δεν το θέλουμε. Μπορώ να χρησιμοποιήσω, θεωρητικά, οτιδήποτε σιρόπι θέλω ή και να το παραλείψω, αν δεν τα θέλω γλυκά.

Η διαδικασία με φωτογραφίες:






Λυχναράκια αλά vegan
Course: UncategorizedCuisine: Επιδόρπιο, ΣνακDifficulty: Μέτρια22
λυχναράκια1
hour25
minutesΥΛΙΚΑ:
260 g. & 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 g. γιαούρτι (1/2 φλ.)
80 ml. ελαιόλαδο (1/2 φλ.)
30 ml. χυμός πορτοκάλι (μισό πορτοκάλι περίπου)
Μισή μπανάνα
2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Για τη γέμιση:
150 g. firm tofu
50 g. γιαούρτι (1 κ.σ. γεμάτη)
30 g. σιρόπι σφενδάμου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζω στο multi τη μπανάνα μαζί με το γιαούρτι και πολτοποιώ.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και ρίχνω το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύω.
- Προσθέτω τη ζάχαρη καρύδας και το μπέικιν και ανακατεύω με ένα σύρμα.
- Τελευταίο, βάζω το αλεύρι, σταδιακά και ιδανικά κοσκινισμένο. Ανακατεύω με το χέρι και θέλω μία ζύμη που είναι εύπλαστη και δεν κολλάει στα χέρια μου.
- Την αφήνω να ξεκουραστεί για μισή ώρα, σκεπασμένη σε ζεστό μέρος.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζω τη γέμιση: κόβω το τόφου με τα χέρια μου σε κομμάτια και τα πιέζω με τα χέρια μου καλά, να φύγουν τα υγρά.
- Τα βάζω στο μούλτι, μαζί με το γιαούρτι και το σιρόπι σφενδάμου και πολτοποιώ, να γίνουν μία πηχτή πάστα.
- Βάζω τη ζύμη μου σε μία καθαρή επιφάνεια και αν μου φανεί πως κολλάει, αλευρώνω ελαφρώς.
- Με έναν πλάστη ανοίγω τη ζύμη μου σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών περίπου.
- Με ένα στρόγγυλο κουπάτ, κόβω τη ζύμη σε κομμάτια. Αν μου φαίνεται πως είναι παχιά, μπορώ με τον πλάστη να τη λεπτύνω λίγο ακόμη.
- Βάζω στο κέντρο κάθε κομματιού λίγη από τη γέμιση και παίρνω τις τρεις άκρες της ζύμης και τις κλείνω, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο (βλ. βίντεο παρακάτω). Εδώ, μπορείτε να δείτε πως κάνουν και το κλασικό σχέδιο, λυχναράκι, αλλά εγώ δεν τα κατάφερα.
- Αν θέλω, αλείφω με λίγο γάλα την επιφάνεια, τα τοποθετώ σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από πάνω, στους 170 βαθμούς με αέρα.
- Πασπαλίζω με κανέλα και απολαμβάνω.
Recipe Video
Σημειώσεις:
- Το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσω για τη γέμιση, ιδανικά, να είναι στραγγιστό, δεν θέλω να βγάλει πολύ υγρασία και να είναι πολύ νερουλό το μείγμα μου.
- Αν παρόλα αυτά, για κάποιο λόγο, μου βγει παραπάνω υγρό, μπορώ να βάλω 1-2 κουταλάκια άμυλο καλαμποκιού ή ταπιόκας, για να ρουφήξει τα περισσότερα υγρά.
- Μπορώ να κάνω σοκολατένια τη γέμιση, προσθέτοντας ένα κουταλάκι χαρουπάλευρο στη γέμιση.
- Αν δεν έχω κουπάτ, μπορώ να κόψω τη ζύμη με ένα ποτήρι.
