Χωρίς βούτυρο, αυγά, χωρίς γλουτένη και επεξεργασμένη ζάχαρη, κατάλληλοι για μικρά καρχαριάκια!
Jump to Recipe
Η πρώτη συνταγή των εορτών αποφάσισα να είναι κουραμπιέδες!!!! Να σας πω την αλήθεια, ποτέ δεν ήμουν φαν, είμαι περισσότερο team μελομακάρονα αλλά αποφάσισα να πειραματιστώ και να καλύψω όλα τα γούστα! Ο κουραμπιές ήταν μια πρόκληση, διπλή πρόκληση! Αφενός να βιγκανοποιηθεί και αφετέρου να γίνει πιο υγιεινός, κατάλληλος για μικρά καρχαριάκια!!!! Θέλω να πιστεύω πως τα κατάφερα καλά!!!! Το Αναστασάκι εγκρίνει, αλλά εγκρίνει και ο μπαμπάς της, ο οποίος αν δεν βάλει λευκή ζάχαρη στον καφέ του, θεωρεί πως δεν βάζει ζάχαρη!! Γαρνίρονται από πάνω τέλεια με άχνη ζάχαρη καρύδας αλλά τρώγονται ευχάριστα και σκέτοι.

Υλικά:
- Νιφάδες βρώμης: Μία πολύ θρεπτική τροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Προτιμώ βιολογική, για την απουσία της γλυφοσάτης. Υπάρχουν και νιφάδες χωρίς γλουτένη, αν κάποιος την αποφεύγει.
- Αλεύρι φαγόπυρου: Το φαγόπυρο από πολλούς, ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών, πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά χωρίς γλουτένη. Περιέχει πρωτεΐνες αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, και η νιασίνη. Το αλεύρι του, έχει μία ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση και από τη στιγμή που δεν περιέχει γλουτένη, αν θέλουμε να φουσκώνει το ζυμάρι όπου το χρησιμοποιούμε, είναι απαραίτητη η χρήση διογκωτικών.
- Μελάσα: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο αλλά και σε ασβέστιο και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία! Στην περίπτωση που δεν έχετε μελάσα, η συνταγή γίνεται κανονικά, και με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.
- Φυστικοβούτυρο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι βούτυρο καρπών επιθυμείτε αλλά το φυστικοβουτυρο στη συγκεκριμένη, ταιριάζει τέλεια.
- Αμύγδαλα: Εμείς μιας και απευθυνόμαστε σε παιδάκια, δεν θα βάλουμε μέσα ολόκληρα αμύγδαλα, όπως συνήθως έχουν οι κουραμπιέδες, αλλά θα τα αλέσουμε να γίνουν πούδρα.
- Πορτοκάλι: Ακέρωτο γιατί θα χρειαστούμε το ξύσμα του και επίσης, θα μας δώσει και τον χυμό του.
- Λάδι καρύδας: Αντικαθιστά τέλεια το βούτυρο και δείξει την γνωστή, μπισκοτένια υφή στους κουραμπιέδες. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάτι άλλο.
- Ελαιόλαδο
- Μπέικιν πάουντερ: Το απαραίτητο διογκωτικό της συνταγής, αν θέλετε, υπάρχει στο εμπόριο και μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Ετοιμάζω το “αυγό” μου: βάζω σε ένα μικρό μπολάκι, τον λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνω για 10-15 λεπτά.
- Βάζω την βρώμη στο μούλτι και αλέθω να γίνουν αλεύρι. Δεν έχω δοκιμάσει να τους κάνω με αλεύρι βρώμης, αντί για νιφάδες, μιας και η υφή είναι λίγο διαφορετική. Τις μεταφέρω σε ένα μπολ.
- Αλέθω επίσης τα αμύγδαλα να γίνουν πούδρα και τα βάζω στο μπολ μαζί με τη βρώμη.
- Ρίχνω και το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύω καλά.
- Κρατάω ξύσμα από το πορτοκάλι και το ρίχνω στο μπολ με τα άλευρα. Στίβω το πορτοκάλι και βάζω τον χυμό του στο μούλτι.
- Ρίχνω μέσα το φυστικοβούτυρο και τη μελάσα και πολτοποιώ καλά. Ρίχνω το μείγμα στο μπολ με τα άλευρα.
- Σε σχέση με το λάδι καρύδας, δεν θέλω να είναι τελείως λιωμένο, δηλ ρευστό. Την περίοδο αυτή, είναι σε στερεή μορφή. Λιώστε το αλλά να έχει υφή όπου να ανακατεύεται αλλά να μην είναι τελείως ρευστό. Εγώ το έλιωσα τελείως και το έβαλα για λίγα λεπτάκια στο ψυγείο. Όταν θα έχει την επιθυμητή υφή, το μεταφέρω στο μπολ μαζί με το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά, με τα χέρια μου.
- Η ζύμη είναι αρκετά λαδερή και πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά με δυσκολέψει, μπορώ να τη βάλω για 10 λεπτά στο ψυγείο. Μην την ξεχάσετε παραπάνω όμως, γιατί θα σφίξει πολύ και θα τρίβεται.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και στρώνω ένα αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μου.
- Με ένα κουτάλι παίρνω μείγμα και με τα χέρια μου, της δίνω σχήμα. Τα έκανα μικρά μπαλάκια, γιατί έτσι έχω τους κουραμπιέδες στο μυαλό μου.
- Ψήνω για 15 λεπτά, δεν χρειάζονται παραπάνω γιατί μπορεί να αρπάξουν. Όσο κρυώνουν, θα σκληρύνουν αλλά πάλι θα είναι μπισκοτένιοι και τέλειοι.
- Αν θέλω να γαρνίρω με ζάχαρη άχνη, τους ψεκάζω με λίγο νεράκι μόλις βγουν από τον φούρνο και πασπαλίζω με την άχνη. Εγώ, χρησιμοποιήσα ένα δοχείο με ψεκαστήρι, που είχε μέσα ροδόνερο. Το ξέπλυνα και γέμισα με νερό και ψέκασα τους κουραμπιέδες.
- Για την άχνη ζάχαρη, έκανα καρύδας, αλέθοντας την ζάχαρη σε μύλο του καφέ. Πατήστε εδώ για βίντεο της διαδικασίας.






Κουραμπιέδες
Course: ΓλυκάCuisine: ΧριστούγενναDifficulty: Μέτρια22
servings30
minutes15
minutesυλικα:
1 “αυγό” λιναρόσπορου: 3 κ.σ. νερό & 1 κ.σ. λιναρόσπορος
100 γρ. νιφάδες βρώμης
100 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
70 γρ. αμύγδαλα
120 ml. λάδι καρύδας (όχι τελείως λιωμένο, βλ. αναλυτικές οδηγίες συνταγής)
30 ml. ελαιόλαδο
75 ml. χυμός πορτοκάλι
100 γρ. μελάσα
100 γρ. φυστικοβούτυρο
1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
εκτελεση:
- Βάζω σε ένα μπολάκι το νερό με τον λιναρόσπορο και το αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά περίπου.
- Βάζω στο μούλτι τις νιφάδες βρώμης και αλέθω να γίνουν σκόνη. Τις μεταφέρω σε ένα μπολ.
- Το ίδιο κάνω και με τα αμύδγαλα. Τα αλέθω να γίνουν πούδρα και το μεταφέρω στο μπολ μαζί με τη βρώμη.
- Συμπληρώνω το αλεύρι, το μπέικιν και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω καλά.
- Στίβω το πορτοκάλι και βάζω τον χυμό του στο μούλτι, μαζί με το φυστικοβούτυρο και τη μελάσα. Πολτοποιώ να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα και το ρίχνω στο μπολ με τα άλευρα.
- Ρίχνω στο μείγμα το “αυγό” και τα λάδια μου και ανακατεύω, είτε με το χέρι είτε με τη μαρίζ. Το μείγμα μου είναι αρκετά λαδερό.
- Με ένα κουτάλι παίρνω μείγμα και το πλάθω λίγο με τα χέρια μου, να δώσω το σχήμα που επιθυμώ.
- Τα απλώνω το ένα δίπλα στο άλλο, σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα ψήμω στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά.
- Αν θέλω να πασπαλίσω με άχνη ζάχαρη, χρησιμοποίησα καρύδας, ψεκάζω με λίγο νεράκι τους κουραμπιέδες, μόλις βγουν από τον φούρνο και ρίχνω από πάνω την άχνη.
σημειωσεισ:
- Τους διατήρησα σε θερμοκρασία δωματίου, μία βδομάδα με δέκα μέρες.
- Για την άχνη ζάχαρη καρύδαςκ, δείτε τις αναλυτικές οδηγίες και το βίντεο.
