Μια συνταγή χωρίς λάδι, ζάχαρη, αυγά και χωρίς γλουτένη! Με μόνο 4 υλικά!!!
Jump to RecipeΤη συνταγή αυτή την έκανα πρώτη φορά τον περασμένο Βαλεντίνο. Στο πνεύμα της εποχής, κόκκινα πανκεικ σε σχήμα καρδιάς! Όμως τα παντζάρια είναι όλο τον χειμώνα στην κουζίνα μας κι έτσι αποφάσισα, να θυμηθούμε ξανά τη συνταγή αυτή και να ανεβεί με νέες φωτογραφίες στο μπλογκ! Πολύ εύκολη, τα πετάμε όλα σε ένα μούλτι και έτοιμα!
Υλικά:
- Παντζάρια: Η κόκκινη υπερδύναμη! Πλούσιο σε μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ και πολλά άλλα! Το παραδέχομαι πως το αδικούσα τόσα χρόνια που δεν το έτρωγα! Για τη συνταγή αυτή, θα χρειαστούμε βρασμένα παντζάρια, να είναι μαλακά και να πολτοποιούνται εύκολα.
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα γάλα σόγια αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ό,τι γάλα έχετε. Με προσοχή να είναι χωρίς ζάχαρη.
- Αλεύρι φαγόπυρου: Το φαγόπυρο από πολλούς, ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών, πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά χωρίς γλουτένη. Περιέχει πρωτεΐνες αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, και η νιασίνη. Το αλεύρι του, έχει μία ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση και από τη στιγμή που δεν περιέχει γλουτένη, αν θέλουμε να φουσκώσουν οι παρασκευές μας, θα χρειαστεί κάποιο διογκωτικό.
- Μπέικιν πάουντερ: Το απαραίτητο διογκωτικό που σας έλεγα παραπάνω. Υπάρχει στο εμπόριο και μπέικιν χωρίς γλουτένη, αν την αποφεύγετε.
- Προαιρετικά: Μελάσα ή κάποιο άλλο γλυκαντικό.
Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Βράζω τα παντζάρια για να μαλακώσουν. Εγώ τα ξεπλένω καλά, τα καθαρίζω αν είναι μεγάλα και εύκολα στο ξεφλούδισμα αλλιώς τα κόβω σε κομμάτια, και τα βάζω με τη φλούδα στη χύτρα. Τα βράζω για 20 λεπτά αφού σηκωθεί η βαλβίδα και μόλις είναι έτοιμη η χύτρα για να ανοίξω το καπάκι, τα στραγγίζω και ξεφλουδίζονται πανεύκολα.
- Προθερμαίνω το τηγάνι μου, από τις εννιά σκάλες, εγώ το βάζω στο 4.5.
- Βάζω στο μούλτι τα παντζάρια με το φυτικό γάλα και πολτοποιω. Να γίνει ένας ωραίος, κόκκινος χυμός, χωρίς κομματάκια.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ, ρίχνω το μπέικιν, θα δείτε πως θα αφρίσει το μείγμα, να ναι καλά η βιταμίνη c, του παντζαριού.
- Ανακατεύω καλά και προσθέτω το αλεύρι. Στο σημείο αυτό, μπορώ να δοκιμάσω από το μείγμα μου, να δω αν θέλω να συμπληρώσω κάποιο γλυκαντικό.
- Με ένα κουτάλι, ρίχνω μείγμα στο τηγάνι και μόλις αρχίσουν τα παν-κεικ μου να βγάζουν φουσκάλες, είναι έτοιμα για γύρισμα.
- Ψήνω για λίγα λέπτα και από την άλλη μεριά. Καταλαβαίνω πως είναι έτοιμα όταν θα έχουν φουσκώσει και θα ξεκολλάνε από τον πάτο του τηγανιού πολύ εύκολα.
Pancake με παντζάρι
Course: Pancakes/ τηγανήτες, ΠρωινόDifficulty: ΕύκολοΤεμάχια
15
μικρά παν-κέικΠροετοιμασία
10
minutesΨήσιμο
15
minutesυλικα:
150 γρ. βρασμένο παντζάρι
110 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
180 ml. γάλα (χρησιμοποίησα σόγιας)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Προαιρετικά: 1 κ.σ. μελάσα
εκτελεση:
- Σε ένα μούλτι, πολτοποιώ το παντζάρι, μαζί με το γάλα.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν.
- Αν θέλω, βάζω και τη μελάσα, αλλά τα έκανα και χωρίς γλυκαντικό και ήταν εξίσου νόστιμες.
- Ψήνω στο αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά. (Εγώ από τις 9 σκάλες, το είχα στο 4.5)
- Μόλις δω φουσκαλίτσες, γυρίζω την τηγανήτα μου και ψήνω λίγα λεπτάκια και από την άλλη.
σημειωσεισ:
- Διατηρούνται και στην καταψυξη, αφού τα ψήσω και κρυώσουν.